• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PC Baldur's Gate III

Nah, skoro isto kao i solo.

Trebali su lepo kao i svaka druga igra da naprave grad gde je vecina NPC-ova non-interactable [Witcher 3 style] ili da su se svi razbezali zbog snezne mecave [Arkham Origins style] ili potencijalnog napada negativca [Arkham Knight style] ili necega drugoga. :D

Ja sam spucao oko 150h do sada i upravo sam zavrsio svoj prvi playthrough! Igrao sam the dark urge from the start :D. Od companiona su mi ostali samo Shadowheart, Zael i Astarion....Ostali nisu docekali kraj na ovaj ili onaj nacin :D Igra je fenomenalna, apsolutno 10/10 sto se mene tice. Ne secam se kad sam zadnji put ovoliko igrao neku igru u zadnjih par godina a kamoli da sam zavrsio nesto :) Jedva cekam da krenem svoj good playthrough.

Sinoć sam završio napokon moju avanturu. 102 kvalitetno potrošenih sata (krenuo sam 21. avgusta 🫣). Dođe mi sada da odmah krenem opet sa drugim likovima i motivima, mislim da bi bilo pravo uživanje, ali nema se vremena za tako nešto.
Kada se nakanim napisaću malo detaljnije moje mišljenje o svim delovima igre.

Nisam igrao novu Zeldu, i zaista mislim da je odlična po onome šta sam video i čuo, ali za mene teško da neko više zaslužuje GOTY nagradu od BG3. Ali eto, ne mogu biti objektivan kada nisam igrao Zeldu a po svemu sudeći, neću imati vremena u skorije vreme za tako nešto. Tako da moj (subjektivni) glas u glasanju za GOTY ovde na forumu sigurno ide Larian Studiju.

Hah, pa ne znam, howlongtobeat.com kaže da je main+sides oko 100h. Tako da se tu uklapam :D

Takođe, mnogo vremena sam gubio u početku učeći i istraživajući sve opcije i menije i mogućnosti. Verujem da bih sada dosta brže prešao. A ako misliš da treba da bude duže, možda je zbog težine... Igrao sam balanced. Bilo je izazovnih borbi, pogotovo u početku i posle u trećem aktu neki sidequest boss fights, ali u suštini kao što je neko ovde već ranije pisao, D&D družine brzo postanu nezaustavljive kako se leveluješ, tako da posle jednostavno dominiraš i uživaš u pravljenju taktika i smišljanju novih načina za pobedu (sem kao što rekoh u nekoliko baš izazovnih okršaja).

Čitam danas malo o questovima nekim koje mogu da se propuste i naišao sam na nekoliko koje uopšte nisam trigerovao, jbg. Ali su dosta sitni i nebitni. Tako da bih rekao da je u suštini procena sa howlongtobeat da igra traje oko 100h sasvim na mestu ako želite da vidite tipa 90-95% igre prateći svoj "put", u smislu da si recimo dobar i radiš dobre stvari i želiš da svi ostanu živi i u dobrim odnosima sa tobom. A čar ove igre je u tome što da sam igrao recimo kao zloća, bilo bi skroz drugačije i ne znam koliko bi trajalo.

Razmišljanje o svemu ovome (da je možda kraće drugi put kad prelazim) me je sada nateralo na razmišlje da krenem opet jaoo :ROFLMAO:

Igrao sam balanced. Bilo je izazovnih borbi, pogotovo u početku i posle u trećem aktu neki sidequest boss fights, ali u suštini kao što je neko ovde već ranije pisao, D&D družine brzo postanu nezaustavljive kako se leveluješ, tako da posle jednostavno dominiraš i uživaš u pravljenju taktika i smišljanju novih načina za pobedu (sem kao što rekoh u nekoliko baš izazovnih okršaja).
Znajuci sad sve to, koju tezinu preporucujes za prvo igranje?

Normal tezina je dobra. U pocetku se mora paziti da se odradi makar minimum dobrih poteza i postavljanja druzine tokom bitaka, ali kasnije je bas taman.

Znajuci sad sve to, koju tezinu preporucujes za prvo igranje?

Slažem se - balanced (normal) je najbolji za prvi put. Početak je izazovan, taman dok naučiš mehaniku i šta je sve moguće. Na kraju prvog akta postaneš malo OP, zatim u drugom aktu ponovo na početku se izbalansiraju stvar, dok u trećem aktu početak je ponovo teži i onda negde od sredine pa do kraja si poprilično jak i možeš eksperimentisati u borbama i provaljivati nove kombinacije i taktike (sem naravno u nekim boss borbama).

Opcija igranje na nižoj težini postoji sa razlogom - da bi se u prvi plan stavila priča, razvoj likova, svet i generalno roleplaying. Ali mislim da se gubi veliki deo kvaliteta ove igre ukoliko vam borba nije izazovna, poprilično su pokidali sa sistemom borbe.

Hard ne bih preporučio za prvi put. Bilo bi frustrirajuće, makar imam takav utisak.

Napokon nađoh vremena da napišem moje utiske.
Još od igranja Dark Souls 2 (moja prva SoulsBorne) nisam osetio ovakav doživljaj - znao sam i tada, a znam i sada, da je je ovo igra koja će biti pokretač i tvorac žanra kog će mnogi pokušavati da kopiraju u budućnosti. Naravno, ima mnogo sličnih igara ovog tipa, nije ovo prvi pokušaj prebacivanja D&D-a u cRPG, ali mislim da je ovo prvi put gde su se sve kockice (pun intended) napokon poklopile - D&D IP, Larian Studio, nije se žurilo sa projektom, ambiciozan projekat, iskustvo pravljenja sličnih igara i učenja na greškama - i mislim da je moja generacija (dakle rane 90te) napokon dobila igru koja će biti de fakto standard i vodilja svim drugim timovima koji budu pokušavali da prave slične igre (a sigurno hoće, pogledajte samo koliko ima Dark Souls klonova danas). Kažem moja generacija pošto sam ja eto, propustio Icewind Dale, Baldurs Gate stare igre i slične. :(

Igra je uspela da prenese D&D pravila u virtuelni svet a da pritom zadrži slobodu odluka igrača , ali da u isto vreme servira jednu epsku priču punu filmski režiranih deonica koje od klasične D&D avanture prave blokbaster film u vašoj režiji.

Borbeni sistem/mehanika je delo nekih veoma pametnih ljudi i rekao bih da je glavna zvezda ove igre, ili makar to treba da bude. Vidi se da je ovo već oprobano, i da nije došlo preko noći (kao što to retko kad biva), vidi se da je testirano u prethodnim igrama a ovde dovedeno do savršenstva. Jer nemoguće je napraviti ovako dobar sistem iz prve, makar sam takvog mišljenja (isto kao što Demon Souls nema najbolju "from"ulu ako poredimo sa igrama koje su došle kasnije).

Igrao sam sa šumskim Gnome-om Paladinom po imenu Tav (default ime). Igrao sam na balanced (normal) težini i to preporučujem svima koji igraju igru po prvi put. Trebalo mi je 102h da završim sve šta sam hteo, a čitajući po netu, propustio sam možda nekih 5% sadržaja koji mi je bio interesantan, što je i očekivano, ako igrate ultra detaljno trebaće vam 150+h a ne znam da li se te dodatne stvari isplate trošenja 50+ sati života. U suštini sve je na vama, zato je i igra toliko dobra - ako ste takav tip osobe, koji uživa u svakom pikselu virtuelnog Faerûna i kome je svaki detalj važan onda je ovo igra za vas, a ako želite da vidite samo glavnu priču i proletite kroz igru, onda je opet ovo igra za vas. Neverovatno je koliko je igra optimizovana da se prilagodi igraču i zbog specifičnog borbenog sistema, nebitno kog ste nivoa, u suštini možete nadmudriti protivnika. Naravno, sporedne stvari su kvaliteta kao glavni sadržaj tako da od mene ogromna preporuka igranja svih sporednih questova, ako ništa drugo, makar svih questova iz vaše družine.

1698698627355.png1698698647621.png

A evo i nekih mojih zapažanja stvari koje su ostavile dobar i koje su ostavile loš utisak:

+ nivo produkcije koji ostavlja sve slične RPG-ove u prašini
+ D&D IP Forgotten Realms kao mesto odigravanja priče maltene garantuje neverovatno dobro razrađen svet pun legendarnih likova i lokacija
+ Kreiranje likova je poprilično preneseno 1 -> 1 kao u pravom životu i ultra je zabavno samo čitati moguće klase i podklase i moći i sve unikatnosti koje dolaze s tim - vrlo je dobro što je to zabavno i intuitivno urađeno, jer na taj način se donekle upoznajete sa pravilima igre iako igra još nije ni krenula
+ odavno nisam čuo bolju glasovnu glumu, a pogotovo za neku igru koja ovoliko dugo traje, ljudi su zaslužili sve nagrade koje će dobiti :)
+ Igra koja zapravo nagrađuje istraživanje, jer u svakom deliću mape postoji neka istorija, nešto za pročitati ako ništa drugo, a u velikom broju slučajeva imate neki novi quest
+ Dizajn i detalji nivoa su bolesno dobri, sve odgovara celini u kojoj se nalazi, hiljadu malih detalja, hiljadu stvari za istražiti i pročitati i uraditi
+ Perfektno odabrani likovi za glavnu družinu, mislim da svako može pronaći omiljenog lika i unapređivati samo njega, a pošto igra poprilično dugo traje, moja preporuka je da sa svim likovima uradite sve sidequestova i isprobate sve stilove igre, poprično je zabavno totalno promeniti strategiju koju ste igrali prtehodnih 10tak sati
+ Veoma ambiciozan globalni sistem funkcionisanja stvari (neka to bude engine), u smislu da možete uraditi skoro pa šta vam padne na pamet (naravno postoje granice, ali nakon 40tak sati "brzo" skapirate šta je moguće a šta ne)
+ Igra za koju stvarno može da se kaže sa pravom da ima veliki replay value, jer u zavisnosti od glavnih odluka koje donosite, možete imati skroz drugo iskustvo
+ Revolucija/novina u sistemu/mehanike tokom borbe koja, po meni, nije viđena još od pojavljivanja Demon Soulsa (i posle svega šta je usledilo od From Software). Neverovatno je koliko je sve intuitivno i ultra zanimljivo, iako je potezno u smislu da čekate sve igrače da odigraju, nikada vam nije dosadno, mislim da je ovo glavna zvezda ove igre i da je ovo broj 1 razlog zašto je zapravo ova igra ovoliko uspešna.
+ Još od DragonAge Origins nisam uživao u istraživanju sveta u nekoj RPG igri kao u ovoj, čitanje svakog skrola, svake knjige, sve je veoma dobro urađeno i na momente poželim da je sve ovo u stvari knjiga kako bih čitao redom i ne bih ništa propustio
+ Boss borbe koje zapravo imaju smisla i odlično se uklapaju u potezni sistem borbe, tačno toliko su teški da morate praviti strategiju ali opet ne toliko da budu frustrirajući
+ Dešavanja koja radite i koja zapravo utiču na svet su zaista bitna, nije privid odluke i posledica, već je pravo grananje koje ima smisla
+ Odlična je prilika da se uđe u D&D svet i zavole ove igre ako već niste. Recimo ja sam igrao ranije u pravom životu sa društvom (doduše ne nešto dugo, ako smo igrali 5-6 meseci sve ukupno jednu kampanju), ali moram da priznam, ovo mislim da mi je najbolje D&D iskustvo do sada i samo zbog ove igre bih probao ponovo sa nekom ekipom (već sam u pregovorima ;) )
+ Poprilično impresivno urađena animacija likova za ovakav tip igre
+ Igra ima pregršt lokacija za pamćenje kao i nekih trenutaka koje će sigurno biti zauvek sa mnom
+ Odlično optimizovana igra (znam znam, možda će neko da se nasmeje na ovo zbog nekih delova/regiona, ali mišljenja sam da ako ovakva igra odlično radi na 1060, šta više tražiti od optimizacije)
+ Fantastična muzika, koja se perfektno uklapa u sve regione/situacije (ima i nekih specifičnih pisanih samo za bosove)
+ Kao što je Starcraftom II RTS žanr dostigao vrhunac po pitanju produkcije, gejmpleja, mehanike i narativa, tako mislim da je i ova igra nešto najbolje iz svog žanra viđenog do sada. Starcraft II namerno uzimam ovde kao primer jer isto sam se pitao i tada, kao i sada igrajući BG3 - kako će neka igra ovo sve nadmašiti? I ispostavilo se da neće!
+ Igra može da traje 50tak sati, ali može da traje i 160

- Igra može da traje 50tak sati, ali može da traje i 160 (ovo je stavljeno više sarkastički jer je igra jedna crna rupa zabave)
- Act1 i Act2 imaju strašno dobar ritam (pacing), neverovatno je kako sam sve to prešao i igrao u jednom dahu, međutim, kada se dođe do Acta3, odjednom postane sve nekako previše. Možda je bilo do umora jer sam igrao mesecima, ali na momente u trećem aktu sam morao da se nateram da izguram neka istraživanja i neke stvari, jer me je zanimao kraj i glavna priča, a sa druge strane obilje ili bolje rečeno totalna papazjanija questova u trećem delu mi je bila jednostavno previše. Nekako sam mišljenja da je ili moralo sve to da se podeli da dodje ranije, ili da budu dve odvojene igre. Tako da u suštini mislim da igra ima problem sa ritmom i to samo zbog trećeg akta.
- bugovi koji su u početku stvarali mnogo problema (vremenom je sve to bivalo zategnujte, sa svakim novim hotfixom)
- bugovi koji su ostali nakon svih dosadašnjih hotfixeva
- postojanje nekih glupih i nelogičnih questova, recimo quest za nightsong (igra traži stavljanje knjige kao deo slagalice, a ne recimo neke stvari koje su opisane u knjizi)
- mapa nema mogućnost promene prikaza drugih regiona (moguće je fast travel uraditi do tamo, ali ne možete videti, ako se ne sećate imena lokacija gde tačno idete). Nakon fast travela, učitaće se nova mapa
- odavno nisam video gluplji (u smislu neposlušnosti) i više bagovit inventory sistem, mislim da je moglo mnogo bolje to uraditi (iako sa svakim hotfixom je bivao sve stabilniji)
- nemogućnost sortiranja inventorija kada trgujete sa nekim
- malo čudna logika oko razgovora sa ljudima - recimo, razgovori nebitno ko da je od vaših iz partyja započeo razgovor, su maltene isti, ali provera da li su akcije uspele (checkovi) će se računati samo sa likom koji trenutno vodi razgovor. Ukoliko dođe do neke bitne stvari koju zna samo lik koji ne vodi razgovor, taj lik će se ubaciti u razgovor ali opet će checkovi biti od vašeg lika koji je započeo razgovor. Nemam ništa protiv da jedan lik baca kockicu, ali bih voleo da kada smo već svi tu u razgovoru, da mogu lako da menjam izmedju likova i odlučim ko šta priča i koje checkove gadja (vi možete da promenite lika u toku razgovora, ali taj lik će biti van razgovora pored, zašto nije u razgovoru?)
- mehanika oko "insert item", recimo kada imate neki deo slagalice i onda treba odgovarajući deo da stavite na predviđeno mesto - u tom trenutku pojaviće se insert item kvadratić na koji kada kliknete otvori se vaš ceo inventory, i sada vi mislite, logično, naći ću item i kliknuti šta treba da bude ubačeno na to predvidjeno mesto... ali ne! igra od vas želi da postojeći inventory prevučete levo ili desno od insert item kvadratića i onda uradite drag n drop mehaniku. Da stvari budu gore, kada vam se otvori inventory preko celog ekrana i kada kliknete na odgovarajući item (za koji mislite da treba da se stavi), čućete zvuk kao da nije dobro i onda ćete nastaviti dalje da tražite - zbog ovoga sam izgubio 2-3h života :)
- U igri imate mogućnost uključivanja ošamućivanja protivnika umesto ubijanja, tako da vaš finalni udarac u stvari ne ubije protivnika, nego ga samo onesvesti. U teoriji ovo mi je bilo cool, ali u praksi, ovo ni na šta ne liči. Skoro da nema razlike između ubijanja i ne, sem u 2-3 questa gde vam igra napomene da to treba da uradite.
- Kada neki od vaših likova uradi nešto što drugi lik posebno odobrava, dobićete "inspiration poene", u suštini to je mogućnost da ponovo bacate kockicu ukoliko se odlučite da vam se ne svidja prethodni ishod (moguće je sakupiti 4 ovih poena u jednom trenutku, toliki je limit u jednom trenutku). Za svaki inspiration događaj imate opisano u dnevniku zbog čega ste ga i dobili. Problem je što ne postoji mogućnost sortiranja tih događaja, i kada udjete na listu imaćete ne znam, 50tak i više njih, i pojma nemate šta je sada urađeno. Bilo bi dobro da kada se dogodi neki događaj imate malo obaveštenje zašto se to i dogodilo i da možete direktno da odete i vidite šta je bilo
- neretko se u igri dogodi da treba da bukvalno skačete van tradicionalnog puta, u teoriji svi iz vaše družine bi trebalo da mogu da prate onoga koga vi kontrolišete... međutim, iako imaju dovoljno snage i prostora za skok, oni bi se zaglavili negde i samo stojali u mestu dok se ne vratite po njih ili dok ručno ne izvedete skok. Apsolutno nema pravila da će vas ispratiti likovi i mnogo je frustriajuće kada samo vidite odjednom da nedostaje jedan lik u družini :D ovo deluje kao sitna stvar, ali je ovo sastavni deo igre i pravilo mi je dosta problema tj. dosta vremena sam gubio na ovo
- Iako deluje da ima mnogo opcija u razgovorima, dešavalo mi se više puta da namerno reloadujem i probam nešto drugo da vidim šta će se dogoditi i u suštini sve se svede na jedan izbor... Postoje neke velike odluke koje treba doneti sa glavnim likovima i questovima koje radite, ali kada imate neki levi quest iako imate recimo 3 4 pa i 5 ponudjenih opcija, manje više se sve vrati na glavni put i imate samo jedan izbor na kraju
- MassEffect3 efekat tj. šta je bilo sa likovima i svetom na kraju me je malo razočaralo i očekivao sam više - pogotovo što sam video šta Larian može da uradi do tog trenutka. E sad, da li možda oni misle da je sve do te tačke dovoljno da bi se znala sudbina likova, ili im je ponestalo vremena, zaista ne znam, ali najpribližniji osećaj koji sam imao je kao kada sam onomad igrao Mass Effect 3 i kada sam očekivao ne znam ni ja kakav kraj :) Ruku na srce, BG3 je ipak klasa iznad tog kraja (računajući Mass Effect DLC-ove)
- Mislim da je moglo bolji interfejs da se uradi iteme/moći/magije tj. gledao sam snimke early access i mislim da je u njima bilo bolje rešeno, ovako je zaista previše, a pritom imate 4 lika, non stop morate da micromanagujete sve
- Promena likova je izuzetno glupo osmisljena, morate da odete u kamp, nadjete likove sa kojima hocete da zamenite u party lika i onda raditi hiljadu puta jedan te isti dijalog kako bi on/ona pristali - ovo je moglo biti instant uradjeno gde se nalazite, bez odlaska u kamp
- Izuzetno glup autoselect u kampu kada spavate, zbog kojeg sam izgubio owlbear jaje (iako sam majku mu vodio računa, očigledno nisam dovoljno dobro). Za one koji nisu igrali imate opciju da auto-selektujete stvari iz inventorija koje hocete da pojedete pre spavanja, i ta akcija može da selektuje quest item i da ga zauvek izgubite
- Sa likovima, pogotovo iz družine, ali i ovako, možete da vodite iste razgovore mnogo puta i ne znate da li ima nešto novo ili ste već to radili (nije očigledno da ima novih stvari)... Mislim da je trebalo da podele to u tipa "već vodjen razgovor" pa ako hocete slobodno ponovo pričajte o tome a da bude jasno svima kada se pojave nove opcije u dijalogu
- Neki likovi se ne pojave gde treba ili umru zbog nekih vaših odluka, van ekrana, ili naidjete na neke mrtve likove neznajući šta je razlog

Na kraju dana mogu samo da kažem da mi je izuzetno drago što sam imao prilike da igram ovu igru, definitivno drugačije sada posmatram svet video igara, ali i D&D kojeg ću verovatno ponovo igrati uskoro u pravom životu. Monumentalno ostvarenje koje je, po meni, moglo da bude čista 10/10 da nije bagova i UX gluposti/nelogičnosti koje sam naveo gore. Mišljenja sam da ne treba verovati devovima da će ispraviti nešto, ne treba kupovati obećanja, tako da zbog toga uticaće sve na ocenu i neće biti perfect 10/10.

Finalna ocena: 9.5 od 10
Igra je must-play i nadam se da će osvojiti nagradu za igru godine.

Za kraj, bonus scena (pred sam kraj igre):
Možeš imat moje telo, ali dušu ne

1698699083656.png

Last edited:
@nelex dva pitanja:

1. dal si igrao Divinity: Original Sin 2?

2. ako igras samo 50h da projuris samo main, dal je to zaista moguce ili je lik tada suvise slab, pa i ne mozes da predjes zadnjeg boss-a, vec moras da grindujes i zavrsis i sekundarne questove, kako bi imao dovoljno jakog lika, to jest druzinu, za kraj igre?

1. Nisam igrao Divinity: Original Sin 1 ni 2, nisam imao vremena nikako da se nateram, a ovde sam, na sreću, bio žrtva hajpa
2. Naravno da je moguće, prelaženjem samo glavnih stvari tvoji likovi će dobijati iskustvene poene za unapređivanje i to će biti sasvim dovoljno da se predje igra. Naravno, nećeš moći da pređeš borbe iz prve, nego ćeš morati prvo da vidiš šta te čeka, reload, pa onda prilagoditi taktiku (moći likova i slično) za tu situaciju. Uostalom, ja koji sam igrao main+extras, stigao sam do max 12 levela nekih 20tak sati pre kraja. Ali morali su tako da urade, jer i ovako postaneš OP, a kamoli ako bi postojao 13 i 14. nivo likova. Ali kao što sam napisao gore, preporuka je moja da ako se već ne igraju svi sidequests, da se odigraju makar ovi za likove iz družine (iz kampa)
1698743323446.png

Zaboravih da pitam ovde, jel igrao neko co-op celu kampanju? Kakva su mišljenja, kako vam se čini u odnosu kada sami igrate? Gledao sam malo po youtube-u i nekako mi je teško da skontam prednosti co-op režima igre. Deluje mi kao zabavan gimmick, ali 100+ sati nekako je previše za tako nešto. Ali možda grešim, pa rekoh da pitam možda je neko ovde igrao tako?

Back
Top Bottom