• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Automobili

Opet su dobri kao demonstracija masovnije upotrebe. A i kaže lik da napune u dobrim uslovima 1Kw dnevno što za ovaj auto znači 8-9km. Neka bude i 4km dnevno po lošijim uslovima to je 120km mesečno, malo li je?

Svakako je dobar osećaj i da ti auto napuni 2% baterije dnevno sam.

Mislim da su ove cifre jako male.
Kakva je opravdanost imanja kola, ako je predjenih 120km mesecno neka cifra?
To je manje od 1.500km godisnje?

Koliko bi ovim kolima pala cena godisnje?
Deluje mi da je znacajno vise, od ustede na "samopunjenju".

Cak ne bi bio iznenadjen da ce ova kola gubiti znacajno brze cenu od kola sa klasicnim motorima.

Cak ne bi bio iznenadjen da ce ova kola gubiti znacajno brze cenu od kola sa klasicnim motorima.

To, i meni se cini da ce vrijednost ovim automobilima da pada brze i znacajnije nego SUS vozilima.

Frogs and grandmas, nema kola kojim se ne strmogljavljuje cena from new, naravno ne racunamo non smrtnik kola i neke probleme sa snabdevanjem novih modela.

1500 godisnje je mozda nekom ceo mesec voznje free. Jeste gimick ali nije lose.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Ja bih radije da se ulaze u infrastrukturu, prave farme panela i eventualno garaze i zgrade prekrivaju panelima. Ovo mi u realnim uslovima izgleda skoro pa beskorisno.
I ja bih radije da od sutra krene nuklearna fuzija ili bilo koji drugi vid energije koja se predstavlja kao neko rešenje ali to nije nešto što jedan proizvođač automobila može sam da reši na brzinu niti treba. Ali mogu da stave par solarnih panela na auto i pokažu da to ima ili nema smisla u praksi na njihovom proizvodu nad kojim imaju kontrolu.

Tema je automobili, ne energetski problemi planete. Ako se u auto ubaci tech koji mu omogućava da tokom jednog ciklusa pražnjenja baterije povrati 5% energije i na taj način poveća domet to je fin bonus, naravno ako ti paneli ne utičnu osetno na cenu automobila.

Pričamo o free dopuni, ne o tome da se auto puni primarno panelima, toliko je valjda jasno?
Znači po tebi neko ko prelazi npr. 2400km mesečno i 120km mu je 5% kilometraže ne treba da ima auto?
Onda 90% populacije neopravdano ima auto pa to i nije faktor za diskusiju.

Auto košta manje nego većina mainstream EV-eva koji nemaju panele, ne razumem zašto bi mu pala cena brže zbog jednog dodatnog feature-a?
I da paneli uopšte ne postoje na njemu imao bi dobru cenu.

@Apex napisao sam uopsteno, nije na jednom proizvodjacu da to rijesi, naravno. Isto tako, to sto mogu da stave panele ne znaci da treba i da je korisno. Sitan (ja bih rekao zanemariv) benefit ce da vidi jako mali procenat vlasnika. Al' ok, eto vidjecemo u praksi. Jeftino i pouzdano elektricno vozilo cu podrzati i jedva bih docekao da kupim ali isto tako mi se pegla na bullshit. Elem, ja bih ovaj auto rado kupio ako bi bio dostupan za nase trziste i po pristojnoj cijeni ali nikako se ne bih uzdao u neki benefit panela :)

@Apex
Nisam nista od toga sto si napisao tvrdio.
Vrlo verovatno nisam bio jasan.

Hteo sam da kazem da ako ti je 120km mesecno puno, da mozda treba razmisliti da li su ti kola potrebna, pogotovo nova.

A ovo drugo - postavio sam pitanje uopste za EV automobile koliko im pada cena.

Mislim da se jako puno ljudi zaleti i zameni stara kola, za automobile koji imaju manju potrosnju. A, na kraju kad uracunaju zaista potrosnju benzina bolje da su ostali na starim kolima. Tako mi se cini i ovaj feature - naizgled dobra ideja.

Btw da li moze neko da mi kaze koliko je cena tog kw kod nas?

Last edited:
Lupicu ali negde oko 3 din do 350 mislim, posle ide i do 15ak. Uzmi ovo sa rezervom, lupetam iz glave.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Polovne Tesle drze bas visoku cenu. A njihova moderna konkurencija je tek krenula...

@Apex Sitan (ja bih rekao zanemariv) benefit ce da vidi jako mali procenat vlasnika. Jeftino i pouzdano elektricno vozilo cu podrzati i jedva bih docekao da kupim ali isto tako mi se pegla na bullshit.

Ti paneli se ne promovišu kao key feature auta pa da bude bullshit, primer takvog auta je nekoliko postova iznad.
Poenta je da auto ima pristojnu cenu i pored toga što ima panele. Mi ne znamo koliko samo oni koštaju da bi moglo da se kaže da li opravdavaju svoje postojanje.
Tebi je 5% ništa, po meni su razni incremental gains na više polja bitni za uspeh EV-a generalno, da puni čak i manje od toga pa da samo kompenzuje tu struju koja se potroši zbog stajanja na parkingu po meni nije ništa.

@Apex
Nisam nista od toga sto si napisao tvrdio.
Vrlo verovatno nisam bio jasan.

Hteo sam da kazem da ako ti je 120km mesecno puno, da mozda treba razmisliti da li su ti kola potrebna, pogotovo nova.

A ovo drugo - postavio sam pitanje uopste za EV automobile koliko im pada cena.

Mislim da se jako puno ljudi zaleti i zameni stara kola, za automobile koji imaju manju potrosnju. A, na kraju kad uracunaju zaista potrosnju benzina bolje da su ostali na starim kolima. Tako mi se cini i ovaj feature - naizgled dobra ideja.

Btw da li moze neko da mi kaze koliko je cena tog kw kod nas?

Pa nije mi puno 120km ali s obzirom da živim u gradu i nisam taksista 120km mi je opušteno dovoljno da pokrije par dana vožnje mesečno, meni to nije zanemarljivo.
Naravno da ako taj panel košta lupam 2000eur a svakog dana ti napravi 1Kw struje koja bi te inače koštala oko 15ak dinara ili oko 40eur godišnje jasno je da nema poente.

Opet nije ni poenta u ušteđenim parama jer je struja i dalje jeftina, više u tome što malo povećaš range između dva punjenja.
A ok postoji i taj gimmick momenat što bi mi bio dobar osećaj da se tipa parkiram ispred restorana sa 50% baterije, pojedem nešto i kad se vratim u auto imam 51%. :)

@Apex opet, nisam pisao samo u kontekstu ovog automobila. Isto tako, nisam rekao da je 5% nista, vec dovodim u pitanje taj broj i kazem da vecina korisnika nece vidjeti cifre ni blizu tih.

Onaj poveci Aptera tricycle sa odlicnim performansama i specifikacijama sto je u razvoju je drasticno laksi od redovnih automobila [a cini mi se da je super za voznju], i tu planiraju da preko solarnih panela pune preko 50km voznje tokom idealnih suncanih dana. To je vec opako dobro iskoriscenje solarnog recharge-a, i vise nego sto bi meni trebalo. Do posla i nazad mi je 20,1 km.

Last edited:
Ako racunamo da je sve ostalo isto
- mozes da platis vise kola u startu i da ti voznja bude jeftinija ili
- mozes da platis manje kola u startu, ali da ti voznja i odrzavanje bude skuplje

Trenutno (u nizem segmentu) ne vidim da su elektricna isplativa, sem za neke bas specificne use case-ove, narocito u drzavama koje nemaju dodatne beneficije u vidu poreskih olaksica i slicno.
Za Cro sam gledao racunicu za Twingo - elektricno vs obican i... bile su neke cifre - ako vozite po gradu 70km dnevno, za 7 godina ce se isplatiti - u slucaju da kupujete i jedno i drugo novo... Samo naravno obican ne moras kupiti nov... ne secam se detalja, ali u tom pravcu je islo...

Struja je kod nas 5-15din.
Paneli, bar sa trenutnom tehnologijom, kod nas nemaju neku isplativost. Na kolima ucinkovitost bi morala biti znacajno manja, zato sto na krovu nikad ne mozes pozicionirati panel za maximum, za razliku staticne instalacije. I iskreno, ne znam da li bi mi na +40 bio izbor da ostavim kola na Suncu da se pune, ako mogu da ih stavim u hlad.
Na ovim jeftinim kolima, tretiram vise to kao jos nesto sto se moze pokvariti.

Polovne Tesle drze bas visoku cenu. A njihova moderna konkurencija je tek krenula...
Tesla je brend za sebe.
Mislim da ce u ovom slucaju pre biti kao Android telefon slabijeg brand-a, naspram iPhone.

Onaj poveci Aptera tricycle sa odlicnim performansama i specifikacijama sto je u razvoju je drasticno laksi od redovnih automobila [a cini mi se da je super za voznju], i tu planiraju da preko solarnih panela pune preko 50km voznje tokom idealnih suncanih dana. To je vec opako dobro iskoriscenje solarnog recharge-a, i vise nego sto bi meni trebalo. Do posla i nazad mi je 20,1 km.

Ovo prodje kamion pored tebe i oduva te s puta.
~3.5s - 0-100km/h

Iskreno, plasi me...

@Teoreticar

Ne kapiram i dalje što gledaš EV isključivo kroz pare?

Pa ti danas možeš za 2k eur da kupiš nekog pristojnog polovnog dizela koji troši 5-6l, ništa ne može da pobedi ukupan trošak toga.

Kacio sam Apteru iznad. Evo ovih dana je i Jay Leno provozao test model.

Mislim da ce boljka ovog vozila biti parking, tj, auti koji ulaze u parking mesto pored Aptere. Navikli smo na vozila koja nemaju tockove koje strce pored karoserije, tako da ako neko uleti u parking pored, pitanje je da li ce primetiti tocak.

Zanimljivo je resenje da su motori smesteni kod guma a ne unutar karoserije.

Last edited:
Malo tradicionalniji [ozbiljniji] dizajn, i ovo bi se super prodavalo u evropi.

Ali kad-tad ce Fiesta/Polo/Fabia/itd stici u elektricnoj formi. Za sada se stari proizvodjaci polako elektrifikuju [osim VW], i kad naprave elektro model u njega ubace sve premium opcije da bi cena bila sto veca [da bi fabrike za jeftinije ICE modele i dalje radile u fulu].

Prodavao bi se i ovakav po ceni ispod 20k bez problema.

Što se tiče jeftinijih modela u Evropi je dostupna Dacia Spring, ne može da se meri sa Kinezima što se tiče bang for buck ali za Evropu radi posao.

Back
Top Bottom