• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

NASA je испекла одличну страницу.

Ал' Кина сатра.

Nesto se razmisljam malopre da li je moguc nuklearni pogon kad ono nije van granica moguceg

Ja ranije kad sam gledao klipove na tu temu zaključak je bio da je itekako moguć nuklearni pogon plus je i domet odličan samo je problem što sam nuklearni pogon ne može da napravi taj inicijalni impuls koji je potreban da se pobegne od gravitacije planete.

Ja ranije kad sam gledao klipove na tu temu zaključak je bio da je itekako moguć nuklearni pogon plus je i domet odličan samo je problem što sam nuklearni pogon ne može da napravi taj inicijalni impuls koji je potreban da se pobegne od gravitacije planete.
Односно има огроман специфични импулс али нема довољан потисак по јединици масе. Одличан је у свемиру (теоретски) али не и за лансирање са површине. Концепт постоји преко 50 година већ. Мислим да ће Кинези приморати Амере да се активирају на том пољу, има већ помака.

Ovaj sa nuklearnom slanom vodom bi valjda mogao da generiše potisak, ali bi iza sebe ostavio radioaktivni fallout

Видео са Твитера нема везе са линкованом вијести, у питању је очигледно лансирање неке ракете.

Кинези све више бјеже Америма у технологијама 21-ог вијека, које су амери у највећој мјери изумили или патентирали. Хоће то тако када издаш принципе на којима си изграђен.

Ево још једна значајна вијест, мисија иде одлично.

Nema se para, mora se ratovati sa rusijom

Тешко ће они више ратовати са било ким. Мислим да је чак и овај мршави план упитан. Како ће Кинези да их разгузе, биће занимљиво посматрати.

Ево једна интересантна активност. Ово је рађено редовно током Apollo програма, са S-IVb степенима, да би сеизмометри остављени на предходним мисијама могли да сниме резултате након што грдосије рокну у површину. Последњи пут је урађено са Centaur III степеном од Atlas V у 2009-ој, да би LORI чини ми се, лансирана заједно са LRO, могла да анализира узорке леда из кратера. Питам се да ли овде има икаквих управљања трастерима да би се постигло ово, пошто не вјерујем да централни вакуумски мотор могу реактивирати после толико година у дубоком свемиру. Генерално керозинци нису погодни за то. И ударац у даљу страну Мјесеца, хехе... Тамо су Кинези са ровером. Мислим, јес' да је огроман и неће имати никакв контакт али питам се да ли има неке политике иза одлуке. SpaceX је недавно навео кинеску свемирску станицу на маневре када је деорбитирао неке Starlink сателите.

Ал' су растегли за све паре, године и године одгода... Ај' и ово да видимо, мада сам скептичан веома и што се тиче датума и што се тиче успјешности.

Back
Top Bottom