Итекако хоће, али за разлику од 60-их ова вишеструка свемирска трка неће престати. Главно је питање америчке економије, као што рекох једном раније. Ако успије да се одржи и чак реформише кроз надолазеће деценије, треба очекивати велику фрку у свемиру, јер онда Кинези неће моћи да спроведу оно што су замислили, барем не у пуном опсегу.
Нешто сам баш размишљао - ова година је вјероватно задња у историји са 0 мисија на Мјесец. Руска "Луна 25" и "Peregrine" од Astrobotic-а се и даље држе али скептичан сам око оба лансирања ове године. Руси к'о Руси, доста је ту проблема, са кашњешњем инструмената, финансијама, тестирањем и сигурносним стандардима, а од овог америчког приватника је прво лансирање везано за премијерно лансирање Vulcan ракете од ULA, а она ће вјероватно пробити у следећу годину, њих Blue Origin кочи са ВЕ-4 моторима.
Сигуран сам да су овог првенца добили у ULA јер су понудили врло повољне услове, можда и џабака лансирање, они јуре лансирање војних и шпијунских сателита али њих не могу без минимално 3 успјешне мисије, па им је ово добро дошло као реклама и штиклиран предуслов. Себи су скресали на 2 потребна лансирања јер су допустили војсци да има увид у сваки шараф у ракети, као и параметре. Друго ће бити Dreamchaser од Sierra Nevada Corporation. Већ наредно лансирање у Astrobotic-у су букирали са SpaceX-ом, као и све остале CLPS компаније, за које је SX тренутно једини избор, имају већ 5 таквих лансирања уговорених.