• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Кад прије, мајку је*али своју!? Знао сам да су имали паљења погонског система и турбопумпе, још прије неколико мјесеци су веома уопштено то открили на неком симпозијуму али ово је још већи напредак.
Кинези на националној телевизији приказали прве оперативне моделе YF-130 керозинског ракетног мотора, двокоморног, двомлазничног, са затвореним циклусом етапног сагоријевања, од 500 тона потиска, који ће бити кориштен на првом степену чудовишне Long March 9 ракете. Централни степен ће имати 4 оваква мотора, а сваки од 4 помоћна по 2. (Постојаће такође и верзије ракете са 2 и ниједним помоћним потисником). Ракета ће вјероватно имати и 2 YF-100 мотора у некој верзији, који ће омогућити повратак првог степена на земљу. Она моја теорија да они завршавају ствари још и прије рокова све више пије воду. Штета што нема неке особе крај њега да се види отприлике колики је али ако се погледа колико је близу кран на врху хангара, може се наслутити да се ради о правој грдосији.

Налазио сам ја чланке које сам вјероватно прочитао само ја и још можда 2 особе. XD Помно пратим кинески свемирски програм, нарочито што се тиче ракета и мисија у дубоки свемир, јер сматрам да се ради о будућем свемирском доминатору. У круговима љубитеља астронаутике се углавном слабо помиње Кина, фокус је на SpaceX и NASA али за људе који се труде мало боље упознати материју, нема сумње о томе шта ће Кина постати на овом пољу. Штавише фасцинантно ми је гледати како се вода Америма полако пење ка грлу у сфери коју су одувијек сматрали својим неотуђивим тереном. Ако им економија не прсне у следећим деценијама, што је врло могуће, треба очекивати много жешћу трку у свемиру него 60-их. Ако прсне, Кина ће да загосподари Сунчевим системом, што би се могло десити и уз велику америчку присутност чак.

Tamo gde je bitno se jako pomno prati kineski napredak, nije se tek tako toliko pisalo i guralo danima o kineskoj nemarnosti da dozvole nekontrolisan pad potisnika, a onda kad je sleteo modul bilo je samo clanaka taj dan i sledeceg su se svi pretvarali da se nije desilo.

Tamo gde je bitno se jako pomno prati kineski napredak, nije se tek tako toliko pisalo i guralo danima o kineskoj nemarnosti da dozvole nekontrolisan pad potisnika, a onda kad je sleteo modul bilo je samo clanaka taj dan i sledeceg su se svi pretvarali da se nije desilo.
Интересантно је да се о томе није писало током првог лансирања те ракете, само је бивши администратор NASA-е дао критику и ништа. Сада су вјероватно скапирали да могу политички то да користе и да се труде што више угушити њене успјехе и привући ове мање свемирске актере у коалицију, па су направили медијску фрку и преко алгоритама друштвених мрежа, треба очекивати још већу вриску следеће године. Слабе вајде ће бити од тога, као и на свим другим теренима на којима се труде супротставити Кобаји, Чајној. Кинези су преузели совјетски свемирски систем, додатно га унаприједили што иновативним, што украденим методама, погурали са неограниченим средствима и огромном радном снагом која ослицилира на потезу 16-20 радних сати дневно. Против таквог супарника побједе нема. Амери јесу и даље у предности али она се убрзано топи из године у годину.

@Undenis Ако може да се постови о UFO-има са задње двије странице одвоје у посебну тему? Није морање али не би било лоше, овде се ипак бавимо стварима од науке, тј. трудимо се.

Napravi temu pa cu da prebacim nije problem.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Napravi temu pa cu da prebacim nije problem.
Ах, мислио сам да када се издвоје постови, дозвољава админски алат да се одвоје у нову тему. Ако не, онда ћу направити.

Американци су тек од недавно, са Cargo/Crew Dragon-ом почели да врше аутоматско пристајање и спајање, а Кинези од старта нове свемирске станице крећу са тим.

Значајна вијест, Венера добија све више пажње. Хајде што Индија планира да пошаље Shuryakaan мисију 2024-те, него што су и Кинези најавили за 2030-ту мисију, а они су једина права конкуренција и то врло опасна. На страну научна прича, атмосфера наше сестринске планете је крцата енергентима, потенцијално и новим врстама те се сада већ види да се на то рачуна. Очекивао сам да ће можда добити једну предложену мисију, али двије одједном... тешко је то случајност.

Nadam se da ce ovo biti novo zlatno doba svemirskih istrazivanja i novih saznanja, ako se pola ovog sto najavljuju ostvari bice kul

Итекако хоће, али за разлику од 60-их ова вишеструка свемирска трка неће престати. Главно је питање америчке економије, као што рекох једном раније. Ако успије да се одржи и чак реформише кроз надолазеће деценије, треба очекивати велику фрку у свемиру, јер онда Кинези неће моћи да спроведу оно што су замислили, барем не у пуном опсегу.

Нешто сам баш размишљао - ова година је вјероватно задња у историји са 0 мисија на Мјесец. Руска "Луна 25" и "Peregrine" од Astrobotic-а се и даље држе али скептичан сам око оба лансирања ове године. Руси к'о Руси, доста је ту проблема, са кашњешњем инструмената, финансијама, тестирањем и сигурносним стандардима, а од овог америчког приватника је прво лансирање везано за премијерно лансирање Vulcan ракете од ULA, а она ће вјероватно пробити у следећу годину, њих Blue Origin кочи са ВЕ-4 моторима.
Сигуран сам да су овог првенца добили у ULA јер су понудили врло повољне услове, можда и џабака лансирање, они јуре лансирање војних и шпијунских сателита али њих не могу без минимално 3 успјешне мисије, па им је ово добро дошло као реклама и штиклиран предуслов. Себи су скресали на 2 потребна лансирања јер су допустили војсци да има увид у сваки шараф у ракети, као и параметре. Друго ће бити Dreamchaser од Sierra Nevada Corporation. Већ наредно лансирање у Astrobotic-у су букирали са SpaceX-ом, као и све остале CLPS компаније, за које је SX тренутно једини избор, имају већ 5 таквих лансирања уговорених.

Смлавише са напретком ови кинески "приватници", која брзина... у следеће двије године вјероватно ће барем 4-5 њих да имају орбиталне ракете, неки можда чак и средње категорије.

SpacePioneer ракетни мотор, керознин+течни кисеоник, Tianhuo-11

无标题.jpg
00686eaKgy1gr2ld4p1wej30rs0f2myg.jpg

Компанија JiuZhou YunJian која се специјализује за израду ракетних мотора на течни метан и течни кисеоник је обавила напредан тест са три узастопна паљења мотора.

Анимирани приказ дизајна мотора:

Aerospace Propulsion Technologies, керозин + течни кисеоник.

Један од познатијих кинеских приватника, i-Space (постоји и јапанска компанија са готово идентичним називом која ради лендере за Мјесец, имају и одвојену филијалу у Европи, што ће рећи да постоје три компаније са истим именом, кинеска има цртицу у називу) је обавио још један тест у мају.
ispace.jpg

Државне агенције наравно су свјетлосну годину испред тога, иако је двојка тек лансирана, Tianzhou-3 & 4 теретне капсуле су већ спремне!
ca129c86ly1gr0r7had36j21h80tzkjm.jpg
ca129c86ly1gr0r8547srj21h60tznpe.jpg

Ево и инспиративан видео:
Напокон су погодили битну ствар, да нема алунирања одмах крај базе, него далеко од ње, иза планина, па онда превоз станишта, опреме, астронаута и свега осталог. Мјесечев реголит под ракетним потиском постаје милион митраљеза.

Back
Top Bottom