• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

A jel moze da se smanji ova teoretska prica o potencijalnim buducim kineskim uspesima? Izvestavajte sta rade sada.

@Teoreticar Надам се да си у праву макар по питању тога да ће Америка моћи да се донекле супротстави Кини, међутим доста сам скептичан, а и модерна историја Кине иде томе у прилог. Свако ко се кладио против Кинеза у задњих 40 година, тј. од настанка овог хибридног мутанта, је жестоко попушио. Случај короне заправо ја могу да искористим себи у аргументацији - Кина је једина од ових главних економија која је имала позитиван раст од почетка пандемије, штавише управо је та криза показала колико им је систем ефикасан и да ништа не препуштају случају. Партија је много шира од пар десетина милиона, Партија је сваки Кинез. Не би то остало само на сржном чланству. У свакој породици имаш члана.
@DieH@rd Хоћемо, бацаћу редовно значајније спејс вијести из Кине.

SN11 је такође прдекн'о при приземљењу. :cautious: Сигурно је да добијају много телеметрије са овим тестовима али већ четврти пут овакав завршетак. Надам се да неће бити потребан неки јачи редизајн архитектуре.

Мало старији али одличан линк који описује кинеску архитектуру за спуштање космонаута на Мјесец (отворите линк за слике):

Кинези иначе развијају двије ракете супертешке категорије, једна је ова која још увијек нема службено име али је најчешће зову 921 (или Next Generation Rocket у Кини), позната као и "кинески Falcon Heavy", и која би требала да полети у 2025-ој, а друга је монструозни Long March 9, планиран за 2030-ту. Обије ракете имају испланиран еволуцијски пут ка вишекратности у годинама након премијере, као и вишеструке конфигурације.

Тајмлајн везан за ракете је врло интересантан. Спуштање тајконаута на површину је наводно у 2030-ој (познавајући Кинезе, може доћи и раније), што значи да би 921 ракета требала бити већ 5 година у оперативној употреби. Са друге стране тада ће и LM9 да полети, са много већим теретима (50 тона до Мјесеца, наспрам 25 тона у случају 921), а познато је да је људски лендер везан за 921 и да ће мисије ићи на по два лансирања поменуте ракете, прво лендер који ће чекати у орбити Мјесеца пар мјесеци, хах, а потом људска капсула са сервисним модулом. Да ли ће лендер на LM9 користи само за терете или ће то бити варијанта која може укључивати све одједном, остаје да се види. Кинези такође планирају и базу на Мјесецу али гледајући информације изгледа да у периоду 2030-2035 се неће задржати само на једној.

Рендеринг будуће грдосије LM9 и тренутно највеће кинеске ракете, Long March 5:
5f50f3afgy1goiq3yfjkzj20xc1uoaoh.jpg
Long March 9, Ракета 921 и Long March 5 у своје двије конфигурације, основној и 5В, без горњег степена али са већим покровом за терет и појачаном носивошћу у нижу Земљину орбиту. Та варијанта ће бити кориштена за дизање модула кинеске свемирске станице, од којих би први требао да полети управо крајем овог мјесеца.
00649lV3ly1go02qrywinj30yi0r7jxz.jpg

Last edited:
U ponedeljak ce SN15 izgleda biti transportovan iz hangara do launchpada. Najbrze moguce poletanje bi moglo biti vec krajem sledece nedelje, mada sumnjam. Promenili su dosta hardvera, i motori su novijeg dizajna.

Аеродинамика је доказана, рекло би се, барем за ову фазу тестова. Остаје проблематика са моторима и дотоком горива у исте, нарочито током претумбавања из хоризонталног у вертикални положај. Далеко су они још од 1.0 верзије, иако је прошло 4.5 године од првог тестног паљења.

Edit: SN15 већ сада иде ка тестној рампи.

Last edited:

Code:
https://www.bbc.com/news/av/science-environment-56690949
60 godina
Ал' су се претргрли смрадови британски за чланак, ццц...

Такав јубилеј, а Руси потонули на том плану, од онаквог величанственог свемирског програма СССР-а спасти на ову шаку руског јада и чемера, који се са сваким мјесецом распада све више. Титани совјетске космонаутике се преврћу у гробовима.

Ево препорука за један одличан интервју, профа растура. Један од малобројних људи на домаћем нету који зна о чему прича.

Odradjen je i cold pressure test, i ugradili su Starlink antenu u zid raketle.
Ти амерички приватници под хитно требају да нађу заједнички мета-интерес, тј. да оформе неку "мекану" паралелну владу у комбинацији са приватним инвеститорима и појединцима из NASA-e и да свом силином упру на Мјесец, јер ако буду чекали дегенерике политичаре да се опасуље Кинези ће им се начеститати нове године, трајно. Ове грешке се неће моћи исправити, сигнали из Кине су врло јасни.

Odslushao sam sinotj uz Diablo 3 i podeljeno mi je mishljenje. U jednu ruku zanimljive informacije iznosi i interesantno je slushati ga kako pun elana pricha, ali u drugu meni je iritantan taj nachin prichanja, ali apsolutno razumem da mnogima prija.

Hvala na shareu, natju danas josh neshto od njega da poslusham.

Штета је што је ово једини, колико ми је познато, интервју гдје прича о цивилним програмима. Мање више стално га цимају да прича о ракетном оружју. Мени је иритантан био само Лазански, колико нема појма о теми и свлачи је на најнижи ниво препознатљивих сензација које иду на млин Русима, јер ово је Спутњик, јел'те. Када би се нашао неки водитељ који има појма о теми, могло би се из профе баш много извући. Е сада, начин приповједања, ту већ је субјективни утисак. Мени је он кул.

Ево да скренем пажњу и на један домаћи канал који је скоро почео са радом, Gravitacioni Manevar. Има оптималан приступ тематици и циља примарно ширу публику али је солидно урађен и препоручљив за млађе нараштаје.

GRAVITACIONI MANEVAR

Ускоро почиње период од врло интензивне 2 године за конструкције кинеске свемирске станице.

Tianhe-1, главни модул, би требао да полети крајем овог мјесеца, прецизније 29-ог априла, на Long March 5B ракети из Венчан космодрома на острву Хајнан.
Tianzhou-2 аутоматизована опскрбна мисија креће 12-ог маја на Long March 7 ракети, такође из поменутог космодрома.
Shenzhou-12 мисија са људском посадом, прва кинеска у задњих 5 година (вјероватно више никад нећемо видјети такву паузу када су Кинези у питању), би требала мјесец дана касније, 12-ог јуна, из Jiquan космодрома у пустињи Гоби, на хиперголичној и врло поузданој Long March 2F ракети. Колико ми је познато то је свега друга хиперголична ракета у историји која носи људску посаду, прва би била амерички Titan-II из Gemini програма.
Све ракете, модул и капсуле су већ у својим лансирним центрима, у процесу интеграције и тестирања.

Биће ове године још једна теретна мисија у септембру и људска у октобру.
Следеће године се тај брутални темпо наставља, стиме што ће бити додата још два модула на станицу, Wentian и Mengtian. Тиме ће прва фаза конструкције станице бити окончана, међутим вјероватно ће у будућности број модула порасти на 6 јер ће ови резервни бити такође интегрисани у станицу. Постоје индиције и о даљњим плановима, комерцијалним модулима итд. Оно што је потврђено је да ће будући кинески свемирски телескоп Xuntian такође орбитирати у близини и бити у могућности да се споји на станицу ради допуне горива и ремонта.

Да подсјетимо, Кинези су убрзали планове за своју станицу након што су их Амери (и Јапанци, то се превиђа непрекидно) откачили за учешће на ISS, чему је симболични печат био фамозни Wolf's Amendment. Главни модул је требао већ да буде постављен 2018-те или 2019-те али су ти планови одгођени због хаварије LM5 ракете у 2017-ој, чиме су ствари помјерене двије године на десно. Након непрекидног рада на отклањању проблема, ракета је враћена у функцију са неколико успјешних лансирања, као и тестираном 5В верзијом (када је тестиран и прототип нове капсуле за НЗО и мисије на Мјесец), а рок за комплетирање станице до краја 2022-ге није промјењен, те стога и овако згуснут распоред. Кина је без икакве сумње постала свемирска сила број 2 са нескривеном намјером да и ту позицију ускоро остави иза себе.
Дистопијски план контроле читавог Сунчевог система (јбг, звучи бомбастично али изјаве које дају високи званичници никако нису случајност) и неограничен буџет за свемир (да, неограничен, званичне цифре су шминка) сигурно неће одмоћи.

Last edited:
Cestitke SpaceX-u za pobedu na tenderu za Artemis lander na mesec [i laganih 2.9 milijardi cek od NASA-e].

Ova luda masina koju gledamo kako eksplodira u Boca Chica-u ce za par godina da spusti astronaute na mesec. :D SpaceX je izgradio veliko poverenje kod NASA-e, vec godinama snabdevaju ISS sa Cargo Dragon-om, odnedavno i dizu astronaute, i dosta para ce sada biti ulozeno u razvoj Starshipa za razne svemirske zadatke.

Iskreno, ona dva druga predloga su mi uvek izgledala smesno [premalo, preskupo i ne-ambiciozno] pored Starshipa.
MzczOTYxNQ.jpeg

Ооо, каква масноћа од вијести! Ово се мора прокоментарисат'!
Очекивао сам да ће доћи у наредних пар мјесеци али ме је ипак изненадила, иако је селекција најављена за април, мислио сам да ће је још развући с обзиром на дугорочне импликације ове одлуке и прелазни период у администрацији NASA-e, утицају лобистичких кругова.

Одакле почети, одакле почети? Ово је дефинитивно изненађење и што се тиче избора. Контемплирао сам доста како би ово могло испасти међутим поводом сваког потенцијалног исхода (осим Националног Тима) сам био опрезан, из неколико разлога. По мени, фаворит је био управо поменути National Team кога сачињавају new space гигант Blue Origin са old space методама и (за сада само планираним и жељеним али нимало спроведеним) монополским приступом, потом традиционални гиганти Lochkheed Martin и Northrop Grumman и напослетку традиционална али не тако велика компанија Draper, једна од оних која не дрма индустријом али је као и горе поменути традиционалисти присутна у индустрији оружја још од прије почетака оригиналне свемирске трке.
Очекивао сам да ће упрегнути своје лобисте у Конгресу да добију уговор, плус што им је архитектура била најсличнија традиционалном приступу кога је NASA имала током славних Apollo дана. Планирана конфигурација је имала градативно повећавајући ниво сигурности са сваком етапом спуштања на Мјесец из елиптичне орбите око њега, а 3 од 4 главне компаније које би радиле на њој имају већ дугу историју у послу, чак и директни континуитет са легендарним програмима из 60-их. Ту је и висок ниво технолошке спремности за 3 од 4 елемента, при чему само Blue Origin-ов слетни елемент креће са хардвером који није већ кориштен на другим програмима.
Једна од верзија на које сам помишљао је да ће National Team и Dynetics, који је такође дијете од гиганата војне индустрије можда добити уговоре са неким обећањем за SpaceX поводом будућих мисија, приоритет за исти поводом теретних испорука и слично.
Био је ту и игри и факт да је буџет додјељен за лендер много мањи него што је тражено и да би ова скресана селекција са двије планиране на једну компанију могла ипак доћи, гдје ми Маскова компанија се није чинила као фаворит, прво због отпора одређених кругова његовом ширењу у бизнису кога су други гледали као своју прћију и чињеници да је представљена архитектура доста радикална, без спасилачког система и са потребним вишеструктим танковањем у Земљиној орбити, на шта би NASA од прије 10-20 година само фрктала.

Али, међутим... и ово ме ипак не изненађује на неки начин, видљив знак неких нових струја чак и у конзервативној NASA-и. Иако се од самог настанка SpaceX-a примјетила хладноћа у тим односима и још горе реакције из кругова њених традиционалних коопераната очигледно је да резултати, диктат капитала, везе које SpaceX има у Конгресу, све већа опасност од Кине, па напослетку и јавна перцепција и пасивни притисак јавности код које Свемир Икс несумњиво односи медијску побједу, уз перцепције узроковану напретком глобализма и друштвених мрежа видљиво окреће ствари у новом правцу. Уједно је ово и шамар гигантима војно-индустријског сектора од стране оне фракције у NASA-и и политичких група које су ентузијастичне за радикалнији прогрес и иновацију и незадовољне неким праксама које су до скора биле аксиом.
Не треба заборавити да NASA, како вријеме пролази, има све мање значаја за америчке елите и да је имала хроничан мањак финансија чак и за мање ствари него што је Artemis програм, на примјер Commercial Crew је био више година у заостатку са финансирањем и Елонова компанија је чак уложила огромна сопствена средства да програм не би превише окаснио, што им се како видимо и исплатило. Док сенатор Шелби рони сузе са својом кафанском дружином, такви потези Јужноафриканца и његове екипе су створиле видно поштовање, за неке кругове у Агенцији и шире (војска, политика), према неком ко и поред агресивног либертаријанства има и доста идеологије па и инспирације. Данашњи свијет јесте ужасан и вјероватно ће колапсирати на крају пред капитал-фашизмом али ако морам бирати између цивилизованог капиталисте попут Маска и лешинара попут намазане гује Зуркерберга и ћелаве ојебине Безоса, ту нема двојбе. Очигледно и људи са неким утицајем слично мисле.

Још би неке ствари додао.
Cestitke SpaceX-u za pobedu na tenderu za Artemis lander na mesec [i laganih 2.9 milijardi cek od NASA-e].
Да, најбоље искориштен новац. Чини ми се да је Nat. Team тражио преко 10 милијарди, Dynetics око 5 милијарди, а SpaceX око 2 милијарде за развој читаве архитектуре. Неће наравно читав износ бити исплаћен одједном него у етапама пратећи развој хардвера и процеса али када ти једна компанија тражи најмање за најамбициозније решење, а већ имаш искуства са осталим и њиховим "cost plus" праксама... изгледа да за главешине из NASA-e је било видљиво шта је најбоље, чак и у овом транзиционом периоду. Можда је чак потез и повучен да би се спријечиле неке промјене касније, као што су Ловера ногирали када се сазнало да се слизао са Boeing-ом да би прогурао њихов лендер као једину опцију. Ако се жели држати корак са Кином, уговори од десетина милијарди који не заврше ничим конкретним морају већ сада бити покојни.
Ova luda masina koju gledamo kako eksplodira u Boca Chica-u ce za par godina da spusti astronaute na mesec. :D SpaceX je izgradio veliko poverenje kod NASA-e, vec godinama snabdevaju ISS sa Cargo Dragon-om, odnedavno i dizu astronaute, i dosta para ce sada biti ulozeno u razvoj Starshipa za razne svemirske zadatke.
Сигурно знаш да је ово специјална варијанта која се неће враћати на Земљу, него ће са посадом ординирати на потезу од лунарне орбите до површине, мада типујем да би враћање до Земљине орбите ради ретанкирања могла бити опција, зависи од количине горива и потребног delta-V да би се извели ти захтјевни маневри али Маск је већ помињао могућност издуживања лендера чиме би се могло убацити још горива и извести разне луде ствари. Још ако SLS и даље буде се овако вукао могли би да лансирају и посаду на Falcon 9 + Crew Dragon након што је компликовано танковање завршено (упркос новим вјетровима, мислим да NASA ипак не би тренутно пристала да је посада у Spaceship-у док се врши спајање са танкером 5-6-7-8 или чак више пута, зависно од терета и потребног броја алунирања), да се Dragon споји са Moon Spaceship-ом у Земљиној орбити и онда ка Мјесецу. Са доста технологије већ у употреби, а дизајном будућег брода и ракете овако амбициозним, доста је то флексибилно.
Iskreno, ona dva druga predloga su mi uvek izgledala smesno [premalo, preskupo i ne-ambiciozno] pored Starshipa.
MzczOTYxNQ.jpeg
Разумијем овакав став али са њим се слажем само у мањој мјери. Од почетка воздизања СпејсЕкса мејнстрим перцепција тих аерокосмичких провајдера је донијела доста паљбе по традиционалним компанијама, по мени донекле незаслужено. Ради се ипак о технологијама са високим сигурносним стандардима NASA-е, који знају прогутати и до 40% буџета. Сигурно је да им се маневарски простор смањује у овим условима који све више подсјећају на IT бум из 80-их и будућност им је упитна када су у оваквом стању и пред амбисом неизбјежне post-covid рецесије (очекујем пуцање многих компанија) али треба увидјети и њихове предности. Мало ми је жао симпатичног Dynetics лендера, а да је што се тиче безбједности пулен National Team-а на првом мјесту, рекао бих да нема сумње.

Биће интересантно видјети шта ће сада бити са највећим америчким, али још увијек јаловим, конкурентом Масковој компанији - Blue Origin. Не очекујем неко веће посрнуће али да примају моћне ударце од SpaceX-a, то је непобитно. Већ су у ранијим годинама издували што за лансирни комплекс LC-39, што за патент приземљења првог степена ракете на пловило, тако и за лансирање првих људи у свемир од стране приватне компаније. Сада су изгубили уговор за нови круг лансирања војних сателита DoD-a, који је отишао у ручерде United Launch Alliance-у, ULA (корпоративни савез Boeing-a и Lockheed Martin-a) и њежне ручице SpaceX-а, а то је премијеру прве орбиталне ракете компаније, New Glenn-a помјерило за годину дана касније, вјероватно и више. Напослетку и ово, а овај људски лендер им је био велика пословна узданица. Интересантан развој ствари, Безос има много више кеша, док је Маск са знатно мање, урадио много више. Упркос јаким вијестима попут ове, не треба губити Blue Origin из вида. Када се мало дубље уђе у материју, охохоо.

Ух ал' напаметовах, 'ваки се једном рОђају. 😂

Главни модул кинеске свемирске станице је енкапсулиран у теретном простору Long March 5B (CZ-5B) ракете.
00686eaKgy1gpqno2pou7j31hp0u0tqi.jpg
Спремне или скоро спремне су три ракете у два космодрома за прву фазу конструкције станице. Теретна и мисија са посадом:

Видео од прије мјесец дана:

Модел LM-5B ракете са пресјеком теретног простора:
a0f3f736afc37931e8679a6ffcc4b74543a91168.jpg
Специфичност ове варијанте ракете, поред оних раније наведених о појачаној носивости за нижу Земљину орбиту и знатно већи теретни простор, примарно осмишљен за ову улогу, је тај што ракета потроши сво гориво при постизању жељене орбите, чиме га не остаје нимало за маневар циљаног деорбитирања. Другим ријечима централни потисник првог степена ракете пада насумично и немогуће је предвидјети гдје ће то бити. При једином предходном лансирању овог модела пао је на 80-так километара од западне обале Африке, док је једна цијев рокнула право у центар неког села у Обали Слоноваче.

Last edited:
Back
Top Bottom