• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Не вјерујем да ће имати ефекта на одлуку али могуће је да ће морати да им нешто обећају за убудуће. Свакако су кренули по старом устаљеном обичају владиних коопераната, 10+ милијарди за једнократни лендер из три потребна лансирања, машала! Онда одједном скресаше на 6+ милијарди, па се сада испостави да је могло и за мање.
Нека су им увалили китицу.
Како ствари иду, Blue Origin неће имати орбиталну ракету у оперативи до краја 2023-ће, по мојој процјени. Интересантно је како су се довели у ћорсокак сада, јер иако они могу да наставе о свом трошку да развијају слетни сегмент, Blue Moon, гарантовано је да лешинари из Lockheed Martina и Northrop Grummana неће наставити са узлетним сегментом за људску посаду и трансферним модулом вез владиног кеша. Без потоњег Blue Moon вјероватно не може да се спусти на Мјесец, што значи да ће BO морати о свом трошку да га развија ако NASA не одлучи да га погура, а то је већ велико финансијско напрезање за компанију која ионако нема никакву зараду. Додуше, Безос има баш много сивог кеша али питање је да ли ће хтјети то све сам да изгура, нарочито јер надолази ова конкуренција покрај које његов лендер изгледа као чварак. Биће интересантно видјети како ће се ствари развијати, да ли ће лобисти од ових гиганата моћи нешто да ураде.

Nocas je SpaceX uspeo da uspesno poleti i sleti sa silosom zvanim Starship SN15. They make it look easy. :)

^ Izleteo je iz oblaka kao alien starship iz Indepencance Day-a :D

SN15 ce verovatno da rastave radi testa svih komponenti. SN16 je skoro gotov, SN17 je u procesu izgradnje.

Posle toga ide jako bitan SN20 koji ce biti prvi Starship test model koji ce pokusati da uradi orbitalni let i punu probu sletanja kroz celu atmosferu. Ciljaju da poleti tokom jula, laganica. :D Ali za to ce im biti potreban i booster kao i novi launch tower. Jos se ne zna kada ce isprobati prvo "hvatanje" boostera pri sletanju. Nece ga spustati redovno kao Falcon 9 i Starship, vec ce sletati direkt nazad na launch tower.

+ Elon je potvrdio da ce SN15 uskoro odraditi jos jedan let :)

Scott Manley је добар канал, по мени најнижи праг од кога би се требало кретати када је ова област у питању. Комбинација добре информисаности, фактографије и приступачности. Остала боранија попут:
Marcus House
Whataboutit
SpaceXcentric
2 the Future with Jinxuan and Sebastian
Mic of Orion
и још гомила њих којих се не могу тренутно сјетити су далеко испод тога, искрено иду ми на ђокицу са својом фанбојштином и никаквим сагледавањем шире слике. Мада морам признати да чак и они су позитиван утицај јер анимирају јавност око ове теме. Није Маск случајно толико транспарентан на друштвеним мрежама, чак и суптилно пеца такве ликове јер зна како се даље дигитални таласи распростиру.

Видјећемо да ли ће SN15 опет летјети, Маск је рекао да би могао, а то није гаранција. Планови се врло лако промјене ту, њега и компанију веома интересује брзина развоја, тако да су ту краткорочни планови врло хаотични. Можда хоће, можда неће.
SN20 нема шансе да полети у јулу, треба додати неколико мјесеци на то, минимум.
Такође сам скептичан по питању хватања потисника на лансирном торњу, теоретски је могуће али пошто се тражи најефикаснији и најбржи начин, видјећемо да ли је повећани ризик вриједан тога.

Pad kineskog boostera je izolovan na period od 2h. Preko 80% te orbite je iznad mora, ali lista drzava preko kojih ce preleteti u tom periodu je pozamasna.

Медијска помпа која се направила на Западу је мени интересантнија него опасност да крхотине направе било какву штету. Биће занимљиво видјети да ли ће Кинези ишта урадити са будућим лансирањима ове варијанте ракете, а биће их још барем 6 у наредним годинама, вјероватно и више.

Stigle su potvrde od US SpaceForce-a i Kine, raketla je pala bezbedno u Indijsko more blizu Maldiva.

Ima video snimaka kako je pocela vec da gori iznad Middle East-a.

edit-

Има дефинитивно политичке позадине иза ове медијске фрке. Колико је само Америка сручила хардвера на неконтролисани начин, нарочито током свемирске трке из 60-их. Гомила S-IVB степена на Saturn V и Saturn IB, потом S-II и напослетку свјетски рекорд са Skylab-ом од 77 тона, рокн'о је дијелом у Индијски океан такође, а мањи дио је засуо неку запиздину у западној Аустралији, после су додали дијелове у музеј у том градићу.

Врло је могуће да се овако медијски гуши значајна вијест, да је Кина отпочела градњу своје свемирске станице, нешто што само свемирска сила првог реда може да изведе.

Zanimljiva je vest u svakom slucaju, dao je celom svetu sansu da ucestvuje u kvalitetnom shitpostovanju na svim socijalnim mrezama. :D

Значи следеће године ћемо имати репризу, два пута! :D

Велики праг у свијету астро-физикалне науке је прекорачен, SpaceX је успио по ДЕСЕТИ пут да искористи први степен ракете! Овај задатак је у старту био идеал ка коме се тежило са Falcon 9 ракетом, прецизније њеном финалном Block 5 верзијом, међутим компанија је у скорашњим мјесецима открила да чак ни ту не планирају да стану, него да нема никакав видљиви разлог због кога се степени не би могли гурати неограничено. Тако да ће са Starlink мисијама ићи на то да виде када ће се ћуп разбити и да ли ће. Једина стварка коју треба имати у виду је закрчење турбина у моторима са чађу од ракетног керозина, а то се лако ријеши што са супстанцама за чишћење и испирање, што са простом замјеном. Маскова компанија је отишла још даље од почетне амбиције.

Dobili smo opis Starship orbitalnog testa koji bi trebao da poleti ovog leta. Kao i rana Falcon 9 sletanja, nece se sletati na landing pad nego ce odraditi kontrolisano sletanje u more. I booster i starship ce da se okupaju. :D Kad dokazu da sletanja rade kako treba, tek onda ce da probaju redovne pokusaje na landing pad, al otom potom.

• - Stage1 booster + Starship lansiranje iz Teksasa.
  • - Booster se odvaja redovno i slece na more 30km od lansiranja.
  • - Starship nastavlja let, ulazi u orbitu, koci pre zavrsetka prve orbite koristeci samo svoju aerodinamiku [bez paljenja motora!], i slece u more 100km od Havaja.

• Uzbudljiva 90min misija. :) Primarni cilj je prikupljanje podataka o letu radi neophodnih izmena na brodu i pravljenja kompjuterskih simulacija ponasanja Starshipa tokom sletanja.

Buć!

Last edited:
Хвала за ову вијест.
И даље мислим да нема шансе да се ово деси на љето, вјероватно је крај године изгледнији. Вјерујем ја у њихове намјере, жеље, планове па чак и идеологију тако да кажем али не вјерујем у њихове рокове. Ниједан функционални прототип првог степена илити потисника, није склопљен. Имали су само један са којим су тестирали превоз и интеграцију па су га исјекли у старо гвожђе. Додуше, конструкција јесте једноставнија него за сам брод али опет, у питању је екстремно сложена машина, премало је то времена да се изведе до љета, а морају још и гомилу других ствари да одраде, као што је тестирање интеграције брода на потисник, оптерећења на унутрашњи притисак, нагле измјене истог и структуралну носивост, систем за избацивање, систем за атерирање, навођење, итд, итд... Развући ће се то.

Врло је интересантан план ове мисије. Биће орбитални лет али без пуне револуције, односно неће слетјети у Мексички залив или Атлански океан обишавши читаву планету, него угрубо 3/4 исте. Вјероватно да би смањили ризик по копно, хоће да слете тамо гдје имају доста простора. Такоће ће бити занимљиво како ће га превући опет до Бока Чике ако буде успјела мисија, претпостављам да ће га укрцати на брод па кроз Панамски канал. Ипак, врло сам опрезан по питању исхода, растурање услед атмосферског уласка је по мени врло могуће. Штавише, Маск је то и најавио, додуше говорећи о летовима под убрзањем потиска да би се тестирао повратак под Другом космичком брзином.

Видео који си окачио је погрешан, то је био принудни повратак првог степена у море, услед тога што су се решеткаста крилца за навођење заглавила (степен се ротира око своје осе пошто су она под углом), па је ракета искористила свој централни мотор да би се помјерила и спустила се у море. Доказ усавршеног софтвера за ванредне ситуације.

Ово је прави снимак, из 2014:

Јбг, не могу да нађем бољи, а знам да сам видио.

Нови recap видео са до сада невиђеним кадровима:

Megaton!

Кина је свега друга земља у историји која је ово успјешно извела, чиме је одузета ексклузивна титула САД. Мисија је од нацрта до лансирања изведена за мање од 4 године, што је трептај ока за овако сложен подухват и сушта супротност NASA-и код које се планови развлаче деценијама. Такође је прва кинеска самостална мисија у интерпланетарном простору и прва која је истовремено послала орбитер, лендер и ровер у једном, ка Марсу, а све успјешно. Још једном ћу поновити, када се погледа шта су Кинези извели у свемиру само у задњих годину дана, види се са чиме се има посла.

Овакве или сличне изјаве су прије 5 година биле можда једном годишње, данас има барем једна у двије недеље. Прпа.

Од најплоднијег аутора на Астрономији стиже по ко зна који пут бруталан чланaк, упознавање са најмоћнијом кинеском ракетом, Long March 5.

Back
Top Bottom