• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Управо оно што сам говорио годинама уназад, сада се полако почиње и писати о томе. Јебено сам знао да ће овако бити! Сада када ствари постају корак по корак очигледније, питање је да ли ће бити неког споразума о почетним интересним подручјима између САД и Кине. Уколико до тога не дође и обије силе само онако бану на шире подручје Јужног пола Мјесеца, могло би бити свашта. Нарочито јер је будућа милитаризација тог подручја, као и комплетног цислунарног простора, већ очекивана. Америка напокон има достојног конкурента... проблем је за њу што ју је овај већ прешишао у пројекцијама.

А сада јебена бомба...
mog.jpeg

Релативно познат јутјубер, бави се највише Кином гдје је живио дуго година итд. Помало перфидан и намазан лик, образовање изнад просјека, укључујући и по питању ових тема, гдје је просјек свакако постављен јако ниско, тако да то није неки изазов.

Наслов нема везе са видеом, не знам на основу чега га је базирао уопште, осим као потребе за кликбејтом. Све што бих могао рећи по питању будућности Кине у свемиру је: Брт, како ти немаш појма.

I opet otkazano, ovaj put im samo curi rezervoar za hidrogen. Navodno na tri mesta.

Posle vikenda jos jedan pokusaj, pa ako ne uspe, verovatno ide nazad u hangar.

Релативно познат јутјубер, бави се највише Кином гдје је живио дуго година итд. Помало перфидан и намазан лик, образовање изнад просјека, укључујући и по питању ових тема, гдје је просјек свакако постављен јако ниско, тако да то није неки изазов.

Наслов нема везе са видеом, не знам на основу чега га је базирао уопште, осим као потребе за кликбејтом. Све што бих могао рећи по питању будућности Кине у свемиру је: Брт, како ти немаш појма.

Sve shto on govori u Kini uzimam s velikom rezervom. Uveren sam da ima istine u onome shto govori, ne umanjujem njegova iskustva koja je imao, ali mi deluje, kao shto si vetj spomenuo, namazano.

I opet otkazano, ovaj put im samo curi rezervoar za hidrogen. Navodno na tri mesta.

Posle vikenda jos jedan pokusaj, pa ako ne uspe, verovatno ide nazad u hangar.
Џаба појурих кући да гледам пренос, а имао сам веће наде за овај други покушај. Практикујем да ако друго лансирање не успије, треће не покушавам пратити у директном преносу. Fool me once...
Изгледа да ће она фаталистичка тврдња неког новинара од прије доста година, о лансирању 2023-ће се на крају показати тачном.
Sve shto on govori u Kini uzimam s velikom rezervom. Uveren sam da ima istine u onome shto govori, ne umanjujem njegova iskustva koja je imao, ali mi deluje, kao shto si vetj spomenuo, namazano.
Његова ранија фаза, док је Кину још гледао у више позитивном свјетлу је мени била много боља од ове. Додуше има ту истине у томе што он говори, да се тоталитаризам појачао и положај странаца у Кини погоршао. Знам то од људи који су били тамо. Такође и о лошим стварима код Кинеза и тамошње културе живљења, сигурно није промашено. Али да у свему томе има и њега уграђеног, рекао бих да је случај. Манипулише и својим садржајем зарад интереса. Постао је доста омражен на Reddit-у, кога контролишу Кинези. И поред неких искричавих запажања често зна заћи у тај површни западњачки приступ образовању других. Вјерујем да је просјечном кинеском десничару он баш одбојна појава, добар примјер оног што они мрзе код Западњака.
C-milk је дупло гори, онај прави амерички деген и нарцис.

Добро је што остаје у кругу породице.
Боље они него Кинези, са сада.

Ууууф, велики ударац за Blue Origin. Још су имали толика тестирања ове ракете и капсуле. Срећом није било посаде, такође и реалан тест спасилачког система.

Last edited:
Pauzirace sada sa mini lansiranjima za turizam, verovatno nista od novih letova u sledece pola godine.

Још једна занимљива вијест.
Све је видљивији овај тренд, да се свемирске силе другог и трећег реда приклањају једној или другој суперсили на овом пољу. Обије указане силе првог реда, Америка и Кина, имају империјални приступ свемиру, гдје је сарадња могућа ако се прикривено зна ко је главни.

Након европске свемирске агенције, ESA-е, видимо да и Емирати су одлучили да сарађују не само са Америма, него и са Кинезима, што је паметно. Са Америма је за сада сарадња око емиратских астронаута који ће бити слати са америчким ракетама/капсулама ка МСС, а постоји и сарадња са Јапаном/Европом око слања емиратског ровера на површину Мјесеца преко комерцијалне опције (видео од поменутог ровера у развоју је такође на линку), што се ишчекује већ у новембру.

Сада дође ова вијест. Кинези имају три најављена аутоматизована лендера за Мјесец до краја ове деције, сви су државни пројекти. О комерцијалним кинеским опцијама овог типа се мало зна. Тако да претпостављам да ће ићи на једном од поменутих лендера, Chang'e 6, 7 или 8. Те мрцине су прави тешкаши што се тиче терета до површине, рекордери за аутоматизоване машине до сада спуштене на Луну. Излагање инструмента зна потрајати мјесецима.

Највећа занимљивост је оно што је мени одмах пало на памет чим сам видио вијест, а наведено је на крају текста. УАЕ су потписници Artemis Accords-а, америчког политичког плана за Мјесец који има за циљ да окупи коалицију за трку против Кине и у ствари омогући Америци да задржи лидерство у свемиру. Емирати су потписали сарадњу са Кином иако су такође потписници поменутог уговора са Америма. Кинески цунами у свемиру се не може игнорисати.

Трећи лансирни торањ је у изградњи на Кејпу. Наводно СпејсЕкс планира да направи чак 30 таквих структура, што је екстремно оптимистично.

Тако да претпостављам да ће ићи на једном од поменутих лендера, Chang'e 6, 7 или 8.

Сви дижу буџете, ствари се убрзавају.
Josef Aschbacher, ESA director general, defended the increase as a necessity for Europe to keep up with other major space players. During the IAC roundtable, he noted budgets in both the United States and China are rising at similar or even faster rates. “Our proposal of a 25% increase is more or less keeping pace,” he said. “What we are aiming at doing is making sure we are not thrown out of the race.”

Back
Top Bottom