• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation VR2 - hardware, software, news

Da napisem prve utiske posle pola sata zezanja sa ovim cudom.

Kutija je dosta manja nego sto sam ocekivao, a koliko sam video, ovog puta nisu ubacili krpicu sto je bas jadno.
Podesavanja su jednostavna, a najvise me je odusevilo sto ipd moze prilicno precizno da se podesi. Ovo mi je uvek bio najveci problem i super je sto su to ubacili.
Sam headset je prilicno udoban, lako se koristi, mada mi se ne dopada materijal koji ide na celo (imao sam crvene sare posle skidanja headseta).
Uopste se nisam oznojao, tako da je taj deo prilicno dobro resen.
Cable je prilicno dugacak, mada me blago trigeruje sto je ukljucen sa leve, a ne desne strane uredjaja.

Kontroleri se pune (na prvi pogled mi se ne svidja ovaj okrugli fazon), tako da sam probao GT7.
Da budem iskren, ocekivao sam vise od kvaliteta prikaza. Jeste, izgleda to bolje nego na Quest 2, ali kontrast i hdr su daleko od oled tva.
Naravno, moguce je da nisam svestan koliko je ovo bolje od Questa. Mozda se desi slicna stvar kao kod kupovine novih slusalica (tek prilikom vracanja na staro vidis kolika je zaista razlika). Detaljnije cu porediti tokom vikenda.
Sama slika je prilicno jasna, mada se naravno primete pikseli. Videcemo da li ce me prikaz u drugim igrama vise impresionirati.
Najvise me je od svega odusevila jasnoca slike u retrovizorima. Imao sam blagu mucninu tokom igranja, videcemo da li ce to nestati tokom vremena.

Za sada mi deluje kao prilicno dobar uredjaj i korak (doduse manji nego sto sam se nadao) napred u odnosu na Quest (nema smisla porediti sa psvr1).
Ali kao sto rekoh, ovo su samo prvi utisci, videcemo sta cu misliti kada zaigram neku "pravu" VR igru.

Da napisem prve utiske posle pola sata zezanja sa ovim cudom.

Kutija je dosta manja nego sto sam ocekivao, a koliko sam video, ovog puta nisu ubacili krpicu sto je bas jadno.
Podesavanja su jednostavna, a najvise me je odusevilo sto ipd moze prilicno precizno da se podesi. Ovo mi je uvek bio najveci problem i super je sto su to ubacili.
Sam headset je prilicno udoban, lako se koristi, mada mi se ne dopada materijal koji ide na celo (imao sam crvene sare posle skidanja headseta).
Uopste se nisam oznojao, tako da je taj deo prilicno dobro resen.
Cable je prilicno dugacak, mada me blago trigeruje sto je ukljucen sa leve, a ne desne strane uredjaja.

Kontroleri se pune (na prvi pogled mi se ne svidja ovaj okrugli fazon), tako da sam probao GT7.
Da budem iskren, ocekivao sam vise od kvaliteta prikaza. Jeste, izgleda to bolje nego na Quest 2, ali kontrast i hdr su daleko od oled tva.
Naravno, moguce je da nisam svestan koliko je ovo bolje od Questa. Mozda se desi slicna stvar kao kod kupovine novih slusalica (tek prilikom vracanja na staro vidis kolika je zaista razlika). Detaljnije cu porediti tokom vikenda.
Sama slika je prilicno jasna, mada se naravno primete pikseli. Videcemo da li ce me prikaz u drugim igrama vise impresionirati.
Najvise me je od svega odusevila jasnoca slike u retrovizorima. Imao sam blagu mucninu tokom igranja, videcemo da li ce to nestati tokom vremena.

Za sada mi deluje kao prilicno dobar uredjaj i korak (doduse manji nego sto sam se nadao) napred u odnosu na Quest (nema smisla porediti sa psvr1).
Ali kao sto rekoh, ovo su samo prvi utisci, videcemo sta cu misliti kada zaigram neku "pravu" VR igru.
Gde si nabavio? I jel igras na volanu ili kontroleru?

Gde si nabavio? I jel igras na volanu ili kontroleru?
U game centru. Za sada sam samo probao na joypadu, povezacu volan kada budem imao malo više vremena.

Ostale igre su me više impresionirale od gt7.
Igrao sam re7 na psvr i re4vr na Questu 2 i re8 izgleda mnogo bolje. Ona dosadna uvodna scena gde ideš kroz sumu izgleda totalno drugačije u vr. Umro sam od smeha kada sam ljuljao bebu u naručju i sklonio pogled, a beba mi ostala na ledjima. Odlično su uradili feedback kada opalis iz sacmare, glava ti se zatrese. Odigracu opet igru sa uživanjem.
Rez i Horizon izgledaju još šarenije, ostali headsetovi nisu bili ovoliko jarki.

Primetio sam da je slika mutnija kada ne gledaš u sredinu sto malo pobija ideju o foveat renderingu (mislim mutno je svakako ako ne gledas u centar).

Testirao sam i cinematic mode i čini mi se da 30fps izgleda prihvatljivije nego na tvu (zbog blura). Najveća veličina ekrana je bas velika, videću da probam i neke filmove ako nadjem aplikaciju koja može da ih pusta.

Primetio sam da je slika mutnija kada ne gledaš u sredinu sto malo pobija ideju o foveat renderingu (mislim mutno je svakako ako ne gledas u centar).
Da, problem je sa tim socivima koje su koristili, jer koristi fresnel sociva kao Quest 2, a ta vrsta sociva ima ostru sliku samo u sredini,cim pocnes gledati okolo blize uglovima, bude mutno, i naravno sto se i dalje vidi SDE...

Ako imas prilike da probas headset sa naocarima, javi koliko je udobno koriscenje sa njima i dal ima dovoljno prostora da se staklo od naocara ne sudara sa socivima...

Ne koristim naočare već godinama (sočiva su dosta bolja opcija). Džon sa DF nosi naočare, kaže da nije imao problema. Ali da budem iskren, ne bih pustio drugare da igraju sa cvikerima.
Odlično je sto je hladjenje dobro rešeno, tako da nema problema sa zamagljivanjem kao na Questu. To sigurno dosta znaci ljudima koji nose naočare.

Sto se sociva tiče, čini mi se da je na Questu još gore. Ovo je stvarno kao neka naprednija varijanta psvr - slična je slika, samo sto dosta bolje izgleda.

Evo moijh prvih utisaka. Igram sa naocarima i taj aspekat je meh. Imam utisak da je na kecu bilja bolja situacija ali nisam ga mesecima igrao i iskreno smara me sad da ga podesavam radi poredjenja. Generalno nisam uspeo da namestim da iz svih uglova vidim jasno. Slika u centru je u fokusu, ali za sve sto nije dead-on moram pomerati glavu da bi video jasno. Mozda bi bilo bolje kada bi onaj tockic za podesavanje distance sociva isao jos malo, drzim ga na maksimumu. Ili jednostavno ne umem da podesim. A mozda je i vreme za nove cvike. Bilo kako bilo, ono sto nije mutno odlicno izgleda :D.

Generalno, svidja mi se ceo experience. UI je ispoliran, mapiranje sobe je do jaja, kamere u headsetu su do jaja. Dok ne uzmes kontroler(e) prikazuje se feed iz kamera, tako da ne moras da napipavas oko sebe trazeci ih u mraku. Takodje je sve jednostavno podesiti, samo jedan usb c kablic i cao, kroz ceo setup guide se predje za 5 min.

Igrao sam samo GT7, osecaj voznje je extra. Grafika je brutalna kada gledas u volan i kontrolnu tablu, i tudja kola, ostatak sveta, staza, drvece, brda, izgledaju dosta vestacki, ali moze biti da je delom i zbog toga sto je sve mutno (vidi gore) :D. Osecaj voznje je super, odvrnes zukove motora na max i bas je feeling kao da si u kolima. Sponatno koristim retrovizore posle preticanja, i okrecem glavu u krivinama.

Da li vredi para ne znam ali VR je stvarno unikatno iskustvo.

BTW Predlazem da se stavi rec "PSVR" u naslov threada. Bukvalno sam kucao "Bojan" da bi nasao :D

Probaj da podignes headset cm-dva više nego sto bi trebalo, tako da ti je zadnji deo headseta pri dnu glave.
Nekima je to pomoglo oko nalaženja idealne pozicije.
Lep je gt7, ali je bas primetna reprojekcija, posebno kada gledaš u automobil pored tebe.

Cuo sam da sa pancake socivima nema tih problema i da su ostra gde god da pogledas.
Znam samo da ih Pico 4 ima, ne znam dal ih ima jos neki headset, ali bice sigurno u buducnosti, to se ceka.

Probaj da podignes headset cm-dva više nego sto bi trebalo, tako da ti je zadnji deo headseta pri dnu glave.
Lep je gt7, ali je bas primetna reprojekcija, posebno kada gledaš u automobil pored tebe.
Heh, meni je zadnji deo bukvalno navrh glave :). Probaću kontra, hvala.

Potrosio sam 10 minuta u onom Star Wars pokusavajuci da podignem sendvic dok nisam skapirao da postoje 2 triggera na kontroleru a ne samo jedan :D. Apparently, nemoguce je podici sendvic samo sa palcem i kaziprstom u SF univerzumu, moras koristiti i ostatak prstiju :D. Imao sam PTSD na Surgeon Simulator.

U sustini za mene je sweet spot na vrh glave, pritegnuto koliko moze a da ne spadne. Uspem vecinu toga da vidim normalno, sto je osetan improvement. Mislim da bolje od ovoga sa naocarima ne moze.

Inace probao sam Drum Rock ili kako se zove. Ja sam noob i nikakve fensi VR kontrolere nisam ranije koristio, al ovo je tako zabavno. Kombinacija vrlo dobrog trackinga i fizike, totalno zarazno. Ono kada bacis palicu u vis pa je uhvatis, ili jednostavno zafrljacis u bubnjeve. Moram probati i onaj Ragnarock.

Back
Top Bottom