• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation VR2 - hardware, software, news

Uspem vecinu toga da vidim normalno, sto je osetan improvement.
Vidim i ja, ali mi nesto drugo nije jasno.
Ok, lepo je sto su ubacili pracenje ociju, stvarno je neverovatan osecaj kada tako nisanis.
Ali cemu uopste onda sluzi foveated rendering? Ako pomeris oci iz centra, svakako je slika muljavija zbog prirode sociva.
Ok, jasno mi je da stedi performanse jer se ivice renderuju sa manje detalja ili kada pogledas sa strane, da ne renderuje centar i drugu stranu toliko detaljno (sto se sigurno ne desava toliko cesto).
Ali mi nekako ne ide uz ovaj tip sociva.

Vidim i ja, ali mi nesto drugo nije jasno.
Ok, lepo je sto su ubacili pracenje ociju, stvarno je neverovatan osecaj kada tako nisanis.
Ali cemu uopste onda sluzi foveated rendering? Ako pomeris oci iz centra, svakako je slika muljavija zbog prirode sociva.
Ok, jasno mi je da stedi performanse jer se ivice renderuju sa manje detalja ili kada pogledas sa strane, da ne renderuje centar i drugu stranu toliko detaljno (sto se sigurno ne desava toliko cesto).
Ali mi nekako ne ide uz ovaj tip sociva.
Nisam ja uopste siguran da vecina igara koristi eye tracking za rendering. Kada ga ugasim u opcijama ne primetim razliku u renderovanju. I npr kada igram u VR i neko drugi gleda TV, slika na ivicama je "krzava", i bez obzira da li gledam ocima npr u retrovizor ili ne, on je krzav sve dok ne okrenem glavu i ne pogledam ga "centrom".

Tako da mislim da je to za sada samo gimmick za bacanje granata i sl.

mislim da je bas korisno za setanje kroz menije, odabir dijaloga ili biranje item-a u invetaru, ne bih ga nazvao gimmickom.
Jako je kul, zgodno, nadam se da ce se ideja primiti i u buducim headsetovima. Ali jeste gimmick, zanimacija. Nikako ga ne bi nazvao core feature-om. Msm, raspravljamo se o semantici, razumemo se.

Nisam ja uopste siguran da vecina igara koristi eye tracking za rendering. Kada ga ugasim u opcijama ne primetim razliku u renderovanju. I npr kada igram u VR i neko drugi gleda TV, slika na ivicama je "krzava", i bez obzira da li gledam ocima npr u retrovizor ili ne, on je krzav sve dok ne okrenem glavu i ne pogledam ga "centrom".

Tako da mislim da je to za sada samo gimmick za bacanje granata i sl.
Prikazuju u GT7 kako radi u DF videu koji ce biti izbacen danas.
Primeti se razlika.

mislim da je bas korisno za setanje kroz menije, odabir dijaloga ili biranje item-a u invetaru, ne bih ga nazvao gimmickom.
Upravljanje ocima je korisno, ali nekada ume i da smeta. Ja sam recimo navikao da selektujem ono u sta mi glava "gleda", u Horizonu mi se cesto desavalo da skrenem pogled bas u trenutku kada pritiskam X i onda selektuje pogresnu opciju.
U Rezu je odlicno reseno upravljanje. Jbt, neverovatno je kako im je uspelo da po treci put igram igru i opet se osecam kao da igram prvi put (Dreamcast > psvr1 > psvr2).

Last edited:
Kod mene očigledno eye tracking ne radi (mada radi u opcijama sistema), jer gdegod da gledam isti je kvalitet. Jedino pomeranje glave menja kvalitet u GT7. Moraću probati Rez.

Kod mene očigledno eye tracking ne radi (mada radi u opcijama sistema), jer gdegod da gledam isti je kvalitet.
Zar nije to i poenta, da unutar headseta bude nevidljivo za samog igraca? Ili mislis na social screen?

Prilicno sam razocaran softverskom stranom.
Cak i u velika igra kao sto je Horizon totalno ignorise to sto ste presli is standing mode-a u seating. Morate da idete u opcije i rucno podesavate te stvari.
Nadam se da ce to popraviti, jer su ceste situacije kada u zavisnosti od igre prelazim iz jednog u drugi mod i ako to ne odradim pre startovanja igre, ceka me rovaranje po menijima i trazenje odgovaracuje opcije. Cak i kada promenim podesavanja, desava se da scale nije dobar i tada pomaze samo restart igre.

Na neki nacin, psvr2 vs Quest mu trenutno dodje kao pc vs konzole. Previse podesavanja umesto da sve radi ootb.

Potvrđujem da ipak radi eye tracking, uspeli smo sinoć da detektujemo razliku kvaliteta renderovanja na social screen u zavisnosti gde igrač gleda. U GT7 naravno. Nije u svim scenarijima podjednako očigledno.

op op, psvr2 radi na pc-u i to bez instaliranja bilo kakvih programa i drajvera, samo plug and play, ali fora je sto mora da se poveze preko virtual linka (2080 ti) , novije kartice mislim da nemaju tu opciju, dakle ko ima 20XX seriju.
takodje ne radi bas sve trenutno, ali ovo je obecavajuce.

To se znalo prvog dana kada su izasli PSVR2 opisi. The Verge je bio ubo headset u PC i Win je prepoznao bazicni 1080p eksterni ekran.

Ko zna koliko posla ce biti potrebno da se otkljuca datastream za tracking, pun pristup mogucnostima ekrana, i sve ostalo. Sumnja se da PSVR2 sam obradjuje video streamove sa svojih onboard kamera i konzoli samo salje konkretne podatke o poziciji glave i kontrolera.

Back
Top Bottom