Ovdje vjerovatno ima ljudi koji bolje poznaju ovu materiju od mene pa slobodno ispravljajte/dodajte...
Kada se krajem sedamtesetih pojavio Star Wars, on je, između ostalog, izvršio kulturološki uticaj na Japan i uveliko je inspirisao nastanak Gundama i Macrossa. Nakon toga su izašli filmovi Blade Runner i Streets of Fire i inspirisali nastanak anime-a: Bubblegum Crisis, Akira, Megazone 23 i mnogih drugih. Japanska kultura tada je takođe uticala na američku. Robokapov dizajn je inspirisan japanskim Space Sheriff Gavan a to je dalje vodilo ka nastanku anime-a poput A.D. Police Files.
Jedno poređenje Streets of Fire i Bubblegum Crisis (Diane Lane <3):
Zašto ovo pišem u Beat' em up temi? Zbog Final Fighta. Direktna inspiracija za Final Fight je film Streets of Fire. Ljudi koji su radili na igri su bili veliki fanovi tog filma. Jedan od glavnih likova iz igre, Cody, je dobio ime po liku iz filma - Tom Cody. Negativci u igri su dobili ime po američkim rok muzičarima. Najlakše je prepoznati Axl i Slash-a iz Guns and Roses a pored njih tu su i Gene Simmons (Simons), Sid Vicious (Sid), Billy Idol (Billy), King Diamond (Abigail), Sodom (Sodom), Roxy Music (Roxy), The Damned (Damnd) i Poison (Poison). U igri je lik Hugo Andore ispirisan André the Giant-om.
Ovaj odličan spoj američke i japanske kulture iz osamdesetih se desio u video igrama i jedan je od razloga zašto igre poput Final Fighta imaju kultni status.
Tu na neki način spada i Cadillacs and Dinosaurs, takođe čedo japanskog Capcoma. Priča, okruženje i likovi iz Cadillacs and Dinosaurs potiču iz stripa Xenozoic Tales (nije manga, u pitanju je američki strip) pa zbog toga atmosfera u igri i jeste "stripska". Doduše nije baš kao u Comix Zone ali rekao bih da je odlično dozirana...
Mene su na forume doveli Final Fight, Cadillacs and Dinosaurs i Robotek. Za one koji ne znaju Robotek je, grublje rečeno, amerikanizovani Macross koji je pomenut na početku ove moje poruke. Interesanto je takođe da je da sam se na pokojnom crtaci.info forumu obreo zahvaljujući Saber Rideru (Sei Juushi Bismarck, ako vas interesuje a ne znate googlajte) čiju restauraciju sam uspješno završio 2008. godine.