• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Windows news,tutorials and other discussions

ja sam na Vivaldiju, pre toga na Edge-u, FF mi nikada nije "legao" pre toga je bio neki kineski 360ce, ali slabo su ga ažururali i počele su extenzije da zezaju pa sam ga batalio.

Egde je dobar browser, brz i jednostavan. Chrome me vec posteno nervira, na njemu npr SAP za posao, ne mogu da otvorim, zablokira u jednom prozoru dok Edge i Firefox bez problema otvaraju. Vreme bi bilo da posle 10+ godina se presaltam na neki od ova dva

Ja sam edge koristio bar 2 godine bez ikakvih problema a onda nešto krenuo da glupira video stutter. Sad sam na firefoxu, YouTube radi bez reklama bez sekiracije.

Ja sam ga koristio kratko vreme na mobu, pa prešao na Samsungov browser koji je došao sa mobilnim i odličan je.

Vivaldi, videcemo do kada ce ove ekstenzije raditi [valjda do leta].

Mislio sam da Chrome ostavim za posao, tu me zabole za reklame i trackovanje a generalno bih da odvojim zapamćene poslovne i privatne pristupe svemu i cachiranje koje mi pravi probleme sa nekim MS nalog pristupima.

Nakon 15god koriscenja Mozille pre par nedelja prebacio sam se na Chrome i jos se prilagodjavam sa nekim stvarima ali barem znam da mi je sve streamlined u jednom okruzenju i da mi se nece desiti zajebancija kao sa skapanim Firefox-om.
Naime sjebao mi se Windows 11. Uradio OS overwrite na stari install da prebacim par fajlova koji su mi stajali na Desktop/MyDocuments i zatim odradio nanovo Clean Format > Install.
I sad krecem fino lepo da instaliram sve usluzne programe koje koristim, stignem do Firefox i logiram se na mom vlastitom Firefox akauntom na kome u sync sam imao 15 godina akumulirani History Search. Bookmarks, Plugins i sta sve ne.
Probam jednom, kaze Wrong Password, probam drugi put, wrong password. Treci put me vec blokirao da probam za 10min kasnije i rekoh aj promenicu password na akaunt. Odradim fino lepo uradim password reset putem e-maila. Logiram se, kliknem Synchronize i sync krugic zavrte dva put i stane. kliknem u Bookmarks - Nula! 0!
WTF?!?!
Kad ono kasnije procitam - Ako uradis Password reset na akauntom brise ti se sav history koji si imao synchronizovan na tom istom!!!
Jedini nacin da povratis podatke je da uradis bookmark import putem fajla na kome sam ja dva put odradio OS overwrite na SSD-om. Znaci shanse povratka tog fajla su nikakve.
Tog dana sam se osecao ko da mi je kuca izgorela. :) Sve sto sam skupljao svih tih 15god izgubio mi se za obicna glupost.
Stajao sam na Google.com bljeao tako 20 sekundi i razmiljao kako se sad zove ovaj forum, kako se zove adblocker(uBlock)...itd... i shvatio koliko je bitan pouzdan sync/backup.
Sada bar znam da sve sta pretrazivam bilo da je na PC bilo da je na telefonom ili laptop, bice registrovano na mom vlastiti i primarni Gmail akaunt.

Last edited:
Da...nazalost previse sam se oslanjao na taj njihov sync sistem. Nema nista sigurnije od local backup.

Chrome me nervira sa nekim glupim implentacijama ali navkavam se.
Recimo jedan primer tabove u Chrome se zbijaju do te mere da ostaje samo favicon kao orientation point i sad ako imam 4 tabova od Secret Level trebam sa kursorom iznad favicon da se aktivira Enable Peek i da vidim o kom threadu se radi
Screenshot 2025-01-04 225141.webp

Dok u Firefox uvek ostaju par slova i imas pretstavu koji je sadrzaj na tom prozoru. Ako je vise tabova nego sta moze da stane na ekran imas one male strelice sa leve i desne strane sa kojim mozes skrolati levo-desno sto je daleko bolje resenje nego padajuci meni iz Chrome
Screenshot 2025-01-04 225237.webp

U startu imam oko 20 pinovanih tabova + dok otvorim forumske teme sa novim postovima to je još 10 tabova, reddit još 10, youtube, oglasi, wikipedia... nakupi se za čas posla

Ne vidim potrebu za tim, kad sve lepo staje u bookmarks bar, meni tu staje nesto vise od 30-ak "tabova" ili bolje da ih nazovem favorites, da ne bude mesanja, sa tim da imam tu i preko 10ak tematskih "foldera", koji otvaraju padajuci meni gde imas jos gomilu tabova, dakle sve je tu na klik, ne vidim potrebe da stoje kao vec otvoreni tabovi, osim ako Vas mrzi da klikcete ponovo, svaki put kad Vam ponovo zatrebaju...

Mada ima i opcija u browseru da pri svakom novom otvaranju, automatski otvori odredjene tabove, koje odredis...

Ja kad recimo dodjem na forum, otvorim u novim tabovima sve novo sta ima da se cita i posle zatvorim, bilo bi mi bas nepregledno da mi stalno neki tabovi uvek stoje otvoreni, to mi vise deluje kao komplikacija, nego sto je korisno, jer ces uglavnom i na tim tabovima koji su ti vec otvoreni, svakako otvorati nove u sklopu njega, tek ce onda nastati zabuna gde je sta, iako ih chrome lepo redja odmah gde treba, u nizu sa tim sajtom, ali otud i moje pocetno pitanje, cemu komplikovanje, ne vidim opravdan user case za tako nesto.

Ja ih imam 200+. Nije da se hvalim nego iz potrebe. Masa ih je pinovana i vezana za posao. Masa su stranice koje mi privremeno trebaju u radu. Ostatak je podsetnik na stvari na koje treba da se vratim. Nakoti se to brzo kad dnevno otvaram po desetine novih čak i kada redovno zatvaram. Uvek po koji ostane jer mi "treba za sutra".

Sve u svemu, ništa čudno 😁

Last edited:
I ja koristim redovno 30+ tabova odjednom, ništa čudno, ima RAM-a na bacanje.
Međutim do sutra u podne da se svi prebace na režim upotrebe browsera kako je predložio kolega Dvoludi može?

• Haha
Reactions: Ace
Ček prvo da ustanovim da li idem na Mozillu ili Edge. :)

Mozilla ima veliku emotivnu vrednost iz fazon detinjstva ali ako je Edge sada sa tehničke strane najbolji browser...

Back
Top Bottom