• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PC Steam Hardware (Steam Deck, Cube, VR, Controller)

Ukoliko ne igraš igre isključivo na PC-u, ne vidim kako je ovo no-brainer.

Ni jedna igra koja je izdata od strane Oculusa se ne može igrati na bilo kom drugom hardveru od Questa, ni PC verzije ni Standalone. Mogu pirati, mada ne znam kako je zbog kontrola sve rešeno tu.

Što se tiče rutera, da odgovorim @Antique -u. Sa default Orion Telekom ruterom nikakav problem nisam imao out of the box experience na početku sa Meta LinK App i onda SteamVR App, bukvalno klikneš u VR-u, konektuje ti se na Steam, startuješ igru.

Kasnije je počeo problem da pravi SteamVR app, pa sam uzeo Virtual Desktop, a onda isto, instaliraš aplikaciju i na kompu i na meta quest, startuješ na Questu, klikneš igru i to je to, u igri si.

Apsolutno nikakva filozofija, niti nikakav lag čak i sa ovim ruterom što dele svi.

Jedini korak da baš nije streamlined je instaliranje VD aplikacije, ali pored toga, sve je na klik bukvalno.

Plus gomila MR igara ili koje se oslanjaju nekim delom na MR, neće raditi jednostavno.

Da ponovo ne pominjem library koji je nenadjebiv kada je Quest u pitanju.

Plus tona ne tako skupog accessories koje imaš na Meta Questu, ne znam kako će biti sa Steam Frameom, ali kontam da će biti više premium cena.

Jedina prava prednost ovog VR-a u odnosu na Quest je Eye-tracking i full sized kontroleri. I to je to. Sve ostalo je praktično identično. Svakako šta će ti jači headset kada nema library igara :D svak ko ima PC, pre će igrati PC verziju HLAlyx nego Standalone. To važi i za ostale igre. Kao što rekoh, nije fokus ovog headseta da bude standalone.

Samo je suludo misliti da će developeri kontrolnu šemu u odnosu na SteamFrame a ne na Meta Quest :D. Ko će ignoristati 20-30miliona korisnika lol

Jadni mali Valve u odnosu na Metu :D pih, baš mi ih žao, a i njima kontam ostalih lol

U martu izlazi Steam Frame, ali do kraja godine izlazi i Quest 4 koji ce se jos vise fokusirati na MR servise i navodno imace i podrsku za Codec avatare [tj za koju god verziju koja moze da radi na consumer uredjajima].

A ako podrzava codec avatare, morace imati i eyetracking [sto je za sada samo na Quest Pro modelima].

Veoma lako moguce.

Last edited:
U martu izlazi Steam Frame, ali do kraja godine izlazi i Quest 4 koji ce se jos vise fokusirati na MR servise i navodno imace i podrsku za Codec avatare [tj za koju god verzija moze da radi na consumer uredjajima].

A ako podrzava codec avatare, morace imati i eyetracking [sto je za sada samo na Quest Pro modelima].

Mislim da će Quest 4 2027. da izađe.

Mislim da je.. no brainer činjenica da će Quest 4 podržavati sve, i ray tracing i foveated rendering možda i neka verzija streaminga. Jedino što neće imati OLED ponovo, nego onaj novi LCD mislim

U martu izlazi Steam Frame, ali do kraja godine izlazi i Quest 4 koji ce se jos vise fokusirati na MR servise i navodno imace i podrsku za Codec avatare [tj za koju god verziju koja moze da radi na consumer uredjajima].

I dok Meta razvlaci dolazak svojih avatara i "metaverse"-a, Apple je unapredio svoje "Persone" sa launch-a Vision Pro-a, i taj tech je sada VEOMA impresivan. Danasnji podcast gost MLID-u je bio SadlyIsBradley, koji se iz Kine javio preko VisionPro-a, pricali su kroz trenutnom stanju trzista i nadolazecim VR sistemima.

Koji low effort video od Lajnusa. Kao da ga pravi ekipa sa foruma sa budzetom od 150 evra, a ne "Linus Media Group".

Ja stvarno ne znam odakle ljudima ideja da ce neka firma da kupi steam machine naveliko za njihove developere ili cak i obicne radnike. U cenu racunara upada graficka, ne moze da se isplati firmama kako god ga okrenes.

Da subvencionipu cenu bilo bi isplativije

Ekvivalentan poslovni komp od DELLa ili HPa sa I3 12+ generacije, 16gb rama i 512nvme je oko 700eur/usd. Svi proizvođači cede firme koliko mogu. Da ne spominjemo cene rezervnih delova ili, što je mnogo češće, produžene garancije. Sa 5 godina garancije, što je najčešći očekivani životni vek, izađe preko 1000 eura po komadu.

Naravno kupac Steam Machine za firmu ne bi bio Wells Fargo ili neki takav gigant već gomila firmi od stotinak zaposlenih koje nemaju već debelo razvijene veze sa IT gigantima.

Koriscenje Steam Machine-a u poslovnom okruzenju jeste moguce, ali nije realisticno ocekivati da ce firme uzimati GPU-heavy Linux masinu sa online only radnje koja realno jedino daje customer support podrsku za gaming probleme.

Core hardver je bas as low as it can get [The Phawx dobro rece, Valve je uzeo "ono sto AMD ima in their trash bins"], ali pakovanje u ovako malom form factor-u uz gaming-friendly OS je ono sto cini uredjaj bas unikatnim. A posto je unikatan, cena moze biti all over the place.

Da subvencionipu cenu bilo bi isplativije

Ekvivalentan poslovni komp od DELLa ili HPa sa I3 12+ generacije, 16gb rama i 512nvme je oko 700eur/usd. Svi proizvođači cede firme koliko mogu. Da ne spominjemo cene rezervnih delova ili, što je mnogo češće, produžene garancije. Sa 5 godina garancije, što je najčešći očekivani životni vek, izađe preko 1000 eura po komadu.

Naravno kupac Steam Machine za firmu ne bi bio Wells Fargo ili neki takav gigant već gomila firmi od stotinak zaposlenih koje nemaju već debelo razvijene veze sa IT gigantima.
Nemoj da poredis babe i zabe. Ovo je Zen 4 6 core CPU sa samo 16MB L3 cache-a, bukvalno blago sporiji Ryzen 5 8600G. i5 12600k je za poslovne aplikacije(mada i za igre) spejs satl u odnosu na ovo.

Koriscenje Steam Machine-a u poslovnom okruzenju jeste moguce, ali nije realisticno ocekivati da ce firme uzimati GPU-heavy Linux masinu sa online only radnje koja realno jedino daje customer support podrsku za gaming probleme.

Core hardver je bas as low as it can get [The Phawx dobro rece, Valve je uzeo "ono sto AMD ima in their trash bins"], ali pakovanje u ovako malom form factor-u uz gaming-friendly OS je ono sto cini uredjaj bas unikatnim. A posto je unikatan, cena moze biti all over the place.
Pa da, ali oni ne zele da plasiraju unikatan proizvod na trziste, oni zele da podignu market share za steam OS.

Back
Top Bottom