• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

FlatOut: Ultimate Carnage dodao Steam Deck grafiku i preset u podesavanju kontrola
0A4AF741D6B541B04B8E01810D92F25AB96330C0

Ozbiljno se razmishljam da uzmem Steam Deck 1TB Oled. Postoji sansa da cu da se selim preko bare tako da ne bih vukljao PS5 + XsX sa sobom nego prodao sve to a da imam SD in the mean time dok ponovo ne uzmem jednu od konzola. Posto nemam PC, prvenstveno bih zelio da se bavim PC only igrama a da nisu one male indie igre jer stvarno me ne zanima dajem tolke pare da bi na kraju igrao Stardew Valley i Celeste na konzoli od $650. Gledao sam tonu YT klipova al reko da pitam i ovde za one koji ga imaju.

1. Prvenstveno znam da je vecina gaming library sa Steam-a. Videh da moze Retroarch da se bez problema instalira i da imas kolekciju retro naslova. Kako funkcionise ako zelim da instaliram nesto (ako uopste i moze) sto nije sa steam-a? Dal mogu da se ulogujem na primer na EPIC account ili GOG i skinem PC igre na svoj Steam Deck?

2. Kad smo kod emulacije, vidim da se dosta spominje EmuDeck aplikacija. Koja je razlika izmedju toga i Retroarch?

3. Dali ste pokusali da instalirate starije igre tipa HL Black Mesa, prvi Deus Ex, Command & Conquer Remastered itd. Kako to funkcionise.

4. Imam Gamepass Ultimate al za konzolu. Ako uzmem za PC el mogu da isto skidam igre na SD?

Hvala unapred.

Ozbiljno se razmishljam da uzmem Steam Deck 1TB Oled. Postoji sansa da cu da se selim preko bare tako da ne bih vukljao PS5 + XsX sa sobom nego prodao sve to a da imam SD in the mean time dok ponovo ne uzmem jednu od konzola. Posto nemam PC, prvenstveno bih zelio da se bavim PC only igrama a da nisu one male indie igre jer stvarno me ne zanima dajem tolke pare da bi na kraju igrao Stardew Valley i Celeste na konzoli od $650. Gledao sam tonu YT klipova al reko da pitam i ovde za one koji ga imaju.

1. Prvenstveno znam da je vecina gaming library sa Steam-a. Videh da moze Retroarch da se bez problema instalira i da imas kolekciju retro naslova. Kako funkcionise ako zelim da instaliram nesto (ako uopste i moze) sto nije sa steam-a? Dal mogu da se ulogujem na primer na EPIC account ili GOG i skinem PC igre na svoj Steam Deck?

2. Kad smo kod emulacije, vidim da se dosta spominje EmuDeck aplikacija. Koja je razlika izmedju toga i Retroarch?

3. Dali ste pokusali da instalirate starije igre tipa HL Black Mesa, prvi Deus Ex, Command & Conquer Remastered itd. Kako to funkcionise.

4. Imam Gamepass Ultimate al za konzolu. Ako uzmem za PC el mogu da isto skidam igre na SD?

Hvala unapred.
1. Da, preko aplikacije HeroicLauncher možeš da se uloguješ u epic i gog i skidaš i instaliraš igre. Možeš i pirate instalirati mada je to nešto komplikovanije, ne zato što je zabranjeno (nije) nego zbog nepoznavanja Linuxa i wine-a.

Obrati pažnju da ne rade sve igre. Neke prosto ne rade, bez obzira odakle instalirao (čak ni preko steama). Proveri compatibility za naslove koje si mislio igrati, da se ne razočaraš od starta.

2. Možeš cepati RetroArch no prob. EmuDeck je popularan jer automatski konfiguriše sve emulatore i ume da dodaje shortcute za individualne igre direktno u steam sa sve artworkom, pa imaš seamless iskustvo kada igraš.

3. Black mesa radi dobro. Za ostale ne znam ali očekujem da rade. Proveri compatibility u svakom slučaju https://www.protondb.com/

4. Ne znam

Probacu ukratko da ti odgovorim da ne napisem roman. Pre svega, uzmi jeftiniji oled ako ti anti glare nije bitan, za razliku mozes da uzmes 2tb ssd.

1. Mozes, heroic launcher. Solidno cimanje ali nista strasno.

2. Emudeck je bukvalno skripta koja odradi 99% posla za tebe, vrlo lagano.

3. Za stare igre, ukoliko ne rade, cesto lutris pomogne. A i gugl "ime igre steam deck". Sve su sanse da nisi prvi koji je probao da instalira tu igru i obicno je easy fix.

4. Moze, nisam probao.

Za kraj, racunaj da je deck okvirno snage PS4 graficki, samo sa daleko modernijim procesorom i nizom rezolucijom u kojoj igras. Sa pravim igrama ces najbolje iskustvo imati fazon do 2015, letece Max Payne 3, Mad Max, Gta v i slicno. Sve posle zahteva kompromise, manje ili vece. Uglavnom ces dobiti iskustvo slicno konzoli prosle generacije u najgorem slucaju. A u najboljem igra je vulkan i dobro optimizovana kao npr Doom eternal.

Za kraj, indi igre su vrhunske na deku. Moze baterija i 12 sati da traje uz neki Blasphemous recimo.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Last edited:
@darkado @ljubomir

Hvala vam na odgovorima. Odlican ovaj sajt za proveru compatability jer kad sam isao preko Steam-a...nekako previse trapavo odradjen search za compatable games. Sto se tice 512GB Deck-a, to sam bas i video. Uporedio sam cenu sa 1 TB modelom ili sam uzeti jos dodatni 1TB i sto bi se reklo the math isnt mathing, nije mi bilo logicno zasto bih onda uzeo skuplji model ako mogu sam dodam za manje para. Sto se toga tice, el lako odraditi taj SDD swap?

Znam da mogu i mem kartice da se uzmu al kontam mozda nece vuci igru dovoljno dobro ako nije preko SSDa?

Volim ja indie igre al obicno ne uzivam da ih igram preko velikog TVa, takve igre su barem meni jedino interesantne na malim handheld ekranima.

Last edited:
Sto se toga tice, el lako odraditi taj SDD swap?

Znam da mogu i mem kartice da se uzmu al kontam mozda nece vuci igru dovoljno dobro ako nije preko SSDa?
Jeste. Skinu se leđa na Steam Deck, otkači se baterija, skine se lim koji ide preko hladnjaka i procesora, skine se SSD, ubaci novi, vrati sve na mesto i onda se reinstalira OS sa fleške.

Radi pokretanje igara sa microSD kartice bez problema, čak i modernih.

Ja sam podelio - Steam igre SSD, a EmuDeck igre i sve ostalo sa microSD kartice.

Koliko ja znam, gamepass igre mogu na Stem Deck-u samo ako se instalira Windows.

Sto se kompatibilnosti tice, jos je bolje proveriti svaku igru koju mislis da igras na youtube-u. Za svaku igru je neko okacio snimak.

Preporucio bih reinstalaciju/kloniranje, bilo koji boot neceg drugog da ide sa sd kartice. 3-4 puta brze digne i instalira nego sa flesa. Mislio sam da sam lud ali eto, vidim na netu da nisam jedini to primetio.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Skinu se leđa na Steam Deck, otkači se baterija, skine se lim koji ide preko hladnjaka i procesora, skine se SSD, ubaci novi, vrati sve na mesto i onda se reinstalira OS sa fleške.
Nema čak potrebe za diranjem konektora za bateriju jer 'battery storage' radi posao.

Jel su ovo OK cene za Steam Deck Oled kod nas? Čini mi se da je oko 100 EUR skuplji od cena u Nemačkoj?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ovaj lik je uvek najjeftiniji ako vijas novo.

Ja sam kupio Deck od Roberta korektan lik i bio je ubedljivo najjeftiniji tada fazon nekih 60-70e iznad MSRP-a. ^^

@darkado jesi li siguran? Preko Steam Store koliko ja vidim preko VPN-a Oled 512GB je oko 560 EUR, oko 100 EUR manje nego kod ovog lika, mada nije mi Kaspersky Free VPN prepravio IP za Nemačku, ne znam koja je zemlja. Ili ti gledaš neki drugi sajt u Nemačkoj preko koga može da se kupi još jeftinije?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Deprevoz radi posao, ali moras imati i nemacki steam account sa karticom koju prihvataju ili ortaka u nemackoj koji ce ti kupiti sa svog naloga. 570 oled + 20 deprevoz je 590, Robika prodaje za 630, realno da li je vredno cimati se za 40 eur?

Back
Top Bottom