svako ko se bavi nekom vrstom arta ce postati obsolete, ovo ce preci i na 3d i animaciju.
Makakvi. Menjaće se odnosi i usluge, ali teško da će umetnici nestati. Neki, na žalost manje talentovani, najverovatnije neće moći opstati bez da i sami (vešto) nauče da koriste AI. Ovo je samo alat. Downscaleovaće vreme i broj umetnika u velikim firmama sigurno, ali potreba za veoma specifičnim i subjektivnim ljudskim radom neće nestati. Da ne pričamo da će skoro sasvim sigurno nastati neka vrsta regulacije što će nabaciti limite na običnog korisnika.
I do sada su postojali free art resources, kome nije bitna specifičnost i nema dovoljno para taj nije ni do sada koristio plaćeno sem kada mu je baš trebalo. I ja koristim dosta AI sada za razne projekte, pre sam koristio stock free resources. Pored toga sam i u prošlosti a i u budućnosti ću plaćati umetnicima kada mi treba nešto kvalitetnije i konkretnije.
Ovo će raširiti vidike umetnosti, a ne obrnuto kao što doommongeri volu da odjekuju. Kao i svaka disruptivna technologija, ovo donosi razne promene, kako loše tako i dobre, ali oglavnom više dobrih, zato većina kreće da je koristi. Nad svim je potrebna adaptacija društva, što se već događa. Stvar je daleko od crno bele. Neki se odupiru jer je lakše verovati govorkanjima u mehurima nego da se uzme, isproba i na kraju krajeva nauči tehnologija. Ubeđen sam da većina ljudi koja se buni (ili je, sa druge strane, u fanatičnoj odbrani), ni nema pojma po kojim principima "AI" uopšte funkcioniše.
I sada ne napadam nikoga ovde, samo sam frustriran jer često vidim takva mišljenja bez objašnjenja.

Intuitivno možda zvuči logično, ali kada se razume o čemu je reč, ta iluzija se raspada. Naravno da treba oprezno da kročimo dalje i stvaramo blagotvorne precedente za budućnost, ali nema potrebe bojati se da će umetnost od ljudskog uma i baratanjem odjednom samo zamreti.
No, to u stranu, naviđaćemo se još čudesa. Ja lično jedva čekam neki AI generisani VR experience. Samo se bojim da će Meta prvi krenuti sa tim.
Edit: vidim rešili ste Vi već debatu. I'll let myself out.