• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Random/Free Discussion Thread

mislim da gledate iz perspektive sada, ovo jako brzo napreduje, ai art se pojavio pre nekolio meseci a gde je sada (guglajte sta moze contolnet). studijima je bitno da nesto bude prakticno, brzo i jeftino,, ako moze jedna osoba da radi i pegla sta dobije iz ai-a umesto njih 5 uzece tog jednog, nema veze sto je nesto mozda malo losije ili manje originalno, bitno da je brze i jeftinije.
uopste ne vidim razlog zasto u nekoj buducnosti ai ne bi mogao da izvuce gotov model iz slike i da ga posle animira tako sto ces napisati "lice zeva" itd

Jasno, to sve moze da se desi i mislim da ce se desiti u buducnosti, AI ce zameniti ljude na poslovima.
Pa evo vec ima na Adi da iznajmis onaj elektricni skuter, a niko ne radi tu na izdavanju, vec samo dodjes i skeniras sa mobilnim, platis i otkljuca ti se skuter.
Uglavnom AI i roboti mogu na gomili poslova da zamene ljude, mislim da i treba (jer oni ne osecaju patnju i gubitak vremena i zdravlja, kao mi na poslu), da rade AI i roboti, a ti da dobijas platu od onoga sto oni zarade, a ti ne radis nista, tako bi trebalo da bude, da bi to bilo dobro za svet, nazalost svet nije tako fin, tako da ce ta zarada ici poslodavcima koji su vec uzasno bogati, a bice jos bogatiji, dok ce prosecan narod biti sve siromasniji, sa sve manje radnih mesta, sve dok se svi ti prosecni ljudi ne ujedine i ne pobune, izbore se da dobijaju platu koju su AI i roboti zaradili, i onda ce se zivot ziveti kako bi trebalo i svi ce biti srecni.

Uglavnom da uprostim, poslodavci koji imaju AI i robote kao zaposlene, moraju zakonski biti obavezni da tu zaradu placaju onolikom broju ljudi, koliko bi inace radili u toj firmi.

Verujem da su se ljudi koji su radili u fabrikama isto ovako osećali kada je prvi put krenula industrijska revolucija 😀 U Parizu su svojevremeno digli bunu protiv uvođenja mašina za šivenje iz straha da će izgubiti poslove što se na kraju i jeste desilo ali se uvek pokaže da kako jedni poslovi nestanu tako drugi nastanu.

Pre 15 godina nije postojao izraz influenser pa sad masa ljudi to radi tako da jbg ne može da se zaustavi napredak.

y5ThaOk.gif

svako ko se bavi nekom vrstom arta ce postati obsolete, ovo ce preci i na 3d i animaciju.

Makakvi. Menjaće se odnosi i usluge, ali teško da će umetnici nestati. Neki, na žalost manje talentovani, najverovatnije neće moći opstati bez da i sami (vešto) nauče da koriste AI. Ovo je samo alat. Downscaleovaće vreme i broj umetnika u velikim firmama sigurno, ali potreba za veoma specifičnim i subjektivnim ljudskim radom neće nestati. Da ne pričamo da će skoro sasvim sigurno nastati neka vrsta regulacije što će nabaciti limite na običnog korisnika.

I do sada su postojali free art resources, kome nije bitna specifičnost i nema dovoljno para taj nije ni do sada koristio plaćeno sem kada mu je baš trebalo. I ja koristim dosta AI sada za razne projekte, pre sam koristio stock free resources. Pored toga sam i u prošlosti a i u budućnosti ću plaćati umetnicima kada mi treba nešto kvalitetnije i konkretnije.

Ovo će raširiti vidike umetnosti, a ne obrnuto kao što doommongeri volu da odjekuju. Kao i svaka disruptivna technologija, ovo donosi razne promene, kako loše tako i dobre, ali oglavnom više dobrih, zato većina kreće da je koristi. Nad svim je potrebna adaptacija društva, što se već događa. Stvar je daleko od crno bele. Neki se odupiru jer je lakše verovati govorkanjima u mehurima nego da se uzme, isproba i na kraju krajeva nauči tehnologija. Ubeđen sam da većina ljudi koja se buni (ili je, sa druge strane, u fanatičnoj odbrani), ni nema pojma po kojim principima "AI" uopšte funkcioniše.

I sada ne napadam nikoga ovde, samo sam frustriran jer često vidim takva mišljenja bez objašnjenja. :D Intuitivno možda zvuči logično, ali kada se razume o čemu je reč, ta iluzija se raspada. Naravno da treba oprezno da kročimo dalje i stvaramo blagotvorne precedente za budućnost, ali nema potrebe bojati se da će umetnost od ljudskog uma i baratanjem odjednom samo zamreti.

No, to u stranu, naviđaćemo se još čudesa. Ja lično jedva čekam neki AI generisani VR experience. Samo se bojim da će Meta prvi krenuti sa tim.

Edit: vidim rešili ste Vi već debatu. I'll let myself out.

Last edited:
kao citiran stan winston kad je pricao o prelasku sa prakticnih na digitalne specijalne efekte:). videcemo kako ce sve ispasti....milsim da ce pomoci upravo manje talentovanim, dok ce bolji uneti ai u svoj worflow i posle to nadograditi i obikovati, drugima ce ai odraditi vecinu posla.

Pa, praktični efekti su alive and well, visoko cenjeni i stručnjaci za iste veoma dobro plaćeni.

Ja uopšte nisam talentovan, meni pomaže. Mislio sam na neki prosek deviantart level. To je ipak umeće, samo nije ništa posebno.

Zanimljiviji su mi ti neki izvitopereni slučajevi. Kada je sa nekog umetničkog Subreddita (da li je artist for hire) banovan neko jer nije mogao da dokaže da mu art nije AI. :D

Ili Patrick Valenza, koji je veliko ime u svetu Tarot karata. Ima veoma unikatan stil i veoma lepo radi. I onda izda novi deck... Očigledno AI, sa sve lošim rukama i čudnim shadingom. Svi fanovi krenu da gube razum, lik ćuti. I onda samo krene da postuje videose kako ručno slika te slike.

Sa ovim neću ništa da kažem, samo mi se eto sviđa to gubljenje granica.

Utopična misao. Trudim se ne biti ciničan u vezi toga. Nadam se i ja tako nečemu. Ne znam da li smo kao društvo na tom nivou. Bio bi dobro za ovoga živta videti parem neki jasan početak takvoh uređenja.

Ljude koje će AI da istisne su najpre oni koji su radili halfass posao tj ionako su bili zamenjivi, za ljude koji su dobri u svom poslu nema zime. AI će možda moći da generiše dosta toga ali top klijenti će uvek tražiti custom rešenja koja neće ličiti na sve druge.

Back
Top Bottom