• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Programerski kutak

Izvini, promakao mi je drugi dio tvoje poruke.

Postoji mogućnost da se doda druga grafička (to bi npr značilo da na matičnoj ploči pored moje RTX 4060 Ti dodam neku stariju GeFroce karticu poput 8600gt) u računaru koju ćeš preko Qemu koristiti samo za igranje ali ovdje se uopšte ne radi o tome. Ovdje koristiš Qemu kao i sve druge emulatore a taj Qemu koristi tvoju grafičku koju inače koristiš za rad i za igranje. Sjajna je stvar jer npr možeš da ga koristiš i na laptopu.

Opcije za skaliranje rezolucije (recimo stara 640 * 480 rezolucija na novim ekranima) postoje

Što se tiče Virtuelnih mašina, možeš ih imati više. Jedna za Windows 98, druga za Windows XP itd. Htio sam da pokrenem topic u vezi ovoga ali nikako da se nakanim
Evo baci pogled na ovaj video, dobar je za početak

Nisam se nikad udubljivao u to jer(na zalost) imam i dan danas tonu autenticnog hardware-a iz Win98 i XP doba. Spomenuo si da neke igre sa starom verzijom WineD3D imaju slabije performanse, u sustini to me je zbunilo jer mi ne deluje da bi ijedan iole nov CPU+GPU combo trebalo da ima ikakve probleme da tera te igre pa sam krenuo da razmisljam o svim ovim drugim slucajevima.

Nisam se nikad udubljivao u to jer(na zalost) imam i dan danas tonu autenticnog hardware-a iz Win98 i XP doba. Spomenuo si da neke igre sa starom verzijom WineD3D imaju slabije performanse, u sustini to me je zbunilo jer mi ne deluje da bi ijedan iole nov CPU+GPU combo trebalo da ima ikakve probleme da tera te igre pa sam krenuo da razmisljam o svim ovim drugim slucajevima.
Imaju neke igre slabije performanse zato što je WineD3D wrapper a wrapper nekad radi dobro a nekad ne. Stvar je u tome da neke igre bolje rade na novijim verzijama wrappera i zato ih pokušavam kompajlirati. Ljudi se čude kako sa WineD3D dobiju gori skor u 3D Marku 2000 (Direct3D7) nego u 3D Marku 2003 (Direct3D9=)

Imam i ja hardware koji radi na Windows 98 ali su mi virtuelne mašine zgodnije za eksperimentisanje. Mogu sa tim da se zezam i na laptopu. Fun fact: Windows 98 je moguće instalirati i na novijim mašinama koje zvanično nisu podržane. Evo ga na mom Haswellu i7 4790 i Z97 ploči sa Radeon x550 karticom:

Attachments

• win98 haswell.webp
    win98 haswell.webp
    113.5 KB · Views: 5
A koja je razlika između Qemu i Protona?

Edit: Ne moraš da se mučiš, izgooglao sam. 🙂

Cool stvar ali osim za baš heavy modovane igre mislim da je mnogo bolje ne mučiti se i samo pustiti igru preko GE-Proton-a.
Meni je zabavno i zanimljivo, to je glavni razlog. Dosta toga sam naučio i razumio što nisam znao ranije. Volim stare operativne sisteme i odzivnost je sjajna preko Qemu. Što se tiče komaptibilnosti tj da li igre rade bolje preko protona ili ne... Pa vjerovatno zavisi od igre. Stare Direct3D igre (od 3 do 7) je nekad teško pokrenuti i na novijim Windowsima i Linuxima. Zatim to što sam naučio je primjenjivo i na VirtualBox i Vmware. Recimo odavno imaš 3D akceleraciju na Windowsu XP pod Vmware a ono što nisam znao je da je za Direct3D igre i tamo zadužen WineD3D i to neka starija verzija. Sada znam da je moguće koristiti i noviju verziju.

Meni je zabavno i zanimljivo, to je glavni razlog. Dosta toga sam naučio i razumio što nisam znao ranije. Volim stare operativne sisteme i odzivnost je sjajna preko Qemu. Što se tiče komaptibilnosti tj da li igre rade bolje preko protona ili ne... Pa vjerovatno zavisi od igre. Stare Direct3D igre (od 3 do 7) je nekad teško pokrenuti i na novijim Windowsima i Linuxima. Zatim to što sam naučio je primjenjivo i na VirtualBox i Vmware. Recimo odavno imaš 3D akceleraciju na Windowsu XP pod Vmware a ono što nisam znao je da je za Direct3D igre i tamo zadužen WineD3D i to neka starija verzija. Sada znam da je moguće koristiti i noviju verziju.

Čuo sam za d7vk na nekom drugom forumu. To je skoro izašlo. Super što to napreduje, što ima sve više wrappera.

Što se tiče starih operativnih sistema neko na jednom forumu je naveo dodatne razloge za njihovo korišćenje i emulaciju:

"
-Over 500 games use SafeDisc and 700+ use SecuROM.
-some copy protection methods; like SecuROM or SafeDisc (or worse; Online DRM) can be a real headache on modern systems (see secdrv.sys situation). They could depend on old hardware or software features that just don’t exist anymore, leaving your vintage game disc unplayable.And then there are user reports about recent Windows updates causing trouble: the EmulateHeap compatibility shim broke on Windows 11 22H2, and Win32 API changes in 24H2 have messed up games that rely on quirky behavior. Be aware that critical library functions may be deprecated in the future, as seen with the UserRegisterWowHandlers case."

Kad smo već kod SaferDisk i SecuROM zaštite i programiranja evo jednog zanimljivog YT videa:

Ovo je samo jedan od video snimaka gdje ovaj čovjek pokazuje kako on hakuje (razbijanje zaštite) stare igre tako da rade na poslednjem Windowsu.

Zamoljen sam od prijateljicinog sina za pomoć.
Na faxu uče programiranje u visual studiju.
Ne može da otvori jedan projekat jer mu se ispiše poruka da nema .net sdk.
Kako može da sazna koja verzija sdk je potrebna?

Hvala unapred.

Zamoljen sam od prijateljicinog sina za pomoć.
Na faxu uče programiranje u visual studiju.
Ne može da otvori jedan projekat jer mu se ispiše poruka da nema .net sdk.
Kako može da sazna koja verzija sdk je potrebna?

Hvala unapred.
Da bi saznao koju verziju .NET SDK-a projekat zahteva, imaš nekoliko jednostavnih načina:

---

✅ 1. Pogledaj global.json (ako postoji)

U root folderu projekta (ili rešenja) proveri da li postoji fajl:

global.json

Ako postoji, unutra će tačno pisati koja verzija SDK-a je potrebna, npr:

{
"sdk": {
"version": "7.0.203"
}
}

Ta verzija mora biti instalirana da bi projekat radio.

---

✅ 2. Pogledaj .csproj fajl

U projektu otvori .csproj i pronađi linije kao:

<TargetFramework>net7.0</TargetFramework>

Ovo pokazuje framework (npr. .NET 6.0, 7.0, 8.0), ne nužno konkretan SDK, ali otprilike:

FrameworkMinimalni SDK

net5.0SDK 5.x
net6.0SDK 6.x
net7.0SDK 7.x
net8.0SDK 8.x

---

✅ 3. Ako koristiš Visual Studio – pogledaj error detalje

Kad VS pokaže poruku da nema SDK-a, klikni na More info / Details / Output – obično piše koju verziju traži.

---

✅ 4. Pokreni iz PowerShell/CMD:

Ako si već u folderu projekta:

dotnet build

Ako SDK nedostaje, prikazaće ovako nešto:

It was not possible to find any compatible .NET SDK.
Specified SDK version: 7.0.203

Back
Top Bottom