• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Programerski kutak

nelex

Well-known member
Reaction score
2,965
Napravio sam sa nekim drugarima NBS IPS QR Generator. Aplikacija za generisanje i deljenje QR kodova (kao onih što možete naći na računima za komunalije). Ne znam zašto niko to nije napravio ranije. A baš pre neki dan videh neku aplikaciju sličnu na netokraciji, ali je mnogo drugačiji UX, ne što je ovo moje, ali mislim da je mnogo bolje iskustvo. Da sam znao da postoji, ne bih ni pravio verovatno. Ali ovako drago mi je što sam prošao kroz sve ovo - neka vrsta pravljenja mini startupa. Kao iskustvo je dobra stvar, jer ima mnogo birokratije oko publishovanja na ove storove.

Pa ako nekom treba ovako nešto, slobodno skinite i testirajte. Uskoro dodaćemo još neke funkcionalnosti (deep link biće game changer, tada ćete moći bez skeniranja platiti neki iznost, u smislu pošaljem vam neki URL preko vibera/facebooka, vi kliknete i otvori Vam se mobilni app).

Google play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plati.mi

Huawei:
https://appgallery.huawei.com/app/C105351171

iOS:
Uskoro :(

Ja sam prvenstveno backend/dev ops inženjer (5god), tako da možda nije najjinovatiniji dizajn. Ali mislim da sasvim fino završava posao. Imam neke ponude da neki dizajneri urade reskin, ali ne znam da li se ima vremena za tako nešto. Možda ako se bude koristila aplikacija, pa ima smisla da se uradi tako nešto.

Edit*:
Adminima i modovima,
Jel postoji neka tema koja bi služila za ovako programerske teme (non game dev)?

Možemo ovde diskutovati sve u vezi sa programerskim zanatom. Takođe, ako neko ima nešto svoje, svoju ideju/startup/proizvod na koji je ponosan, nešto što može i želi da showcase-uje, dobrodošao je da podeli sa svima.

Inače, profesionalno se bavim, uglavnom, backend programiranjem ~5 godina. Weapons of choice su mi .NET (iskustvo u enterprise rešenjima, kao i u startupovima), Python (uglavnom sam radio na startupotvima u ovome), PHP, kao i razne pozadinske, dev ops stvari (tipa, podešavanje i arhitektura celog okruženja, cloud setup, CI-CD Jenkins, Linux kreiranje paketa i distribucija itd. itd.). OFC kao i svi znam osnovnu azbuku - HTML, javascript, CSS... Ali ko danas to pak ne zna :D

Napravio sam sa nekim drugarima NBS IPS QR Generator. Aplikacija za generisanje i deljenje QR kodova (kao onih što možete naći na računima za komunalije). Ne znam zašto niko to nije napravio ranije. A baš pre neki dan videh neku aplikaciju sličnu na netokraciji, ali je mnogo drugačiji UX, ne što je ovo moje, ali mislim da je mnogo bolje iskustvo. Da sam znao da postoji, ne bih ni pravio verovatno. Ali ovako drago mi je što sam prošao kroz sve ovo - neka vrsta pravljenja mini startupa. Kao iskustvo je dobra stvar, jer ima mnogo birokratije oko publishovanja na ove storove.

Pa ako nekom treba ovako nešto, slobodno skinite i testirajte. Uskoro dodaćemo još neke funkcionalnosti (deep link biće game changer, tada ćete moći bez skeniranja platiti neki iznost, u smislu pošaljem vam neki URL preko vibera/facebooka, vi kliknete i otvori Vam se mobilni app).

Google play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.plati.mi

Huawei:
https://appgallery.huawei.com/app/C105351171

iOS:
Uskoro :(

Ja sam prvenstveno backend/dev ops inženjer (5god), tako da možda nije najjinovatiniji dizajn. Ali mislim da sasvim fino završava posao. Imam neke ponude da neki dizajneri urade reskin, ali ne znam da li se ima vremena za tako nešto. Možda ako se bude koristila aplikacija, pa ima smisla da se uradi tako nešto.

Edit*:
Adminima i modovima,
Jel postoji neka tema koja bi služila za ovako programerske teme (non game dev)?
Vrlo utegnuto izgleda app, svaka čast. Dobio sam null pointer kada sam prvi put generisao kod. Koja je prednost korišćenja aplikacije u odnosu na čuvanje na telefonu qr koda generisanog na sajtu NBS-a?

Hvala :)
Dobio sam null pointer kada sam prvi put generisao kod.
U kom smislu null pointer? Pisala je ta greška na ekranu negde? Ili je umesto QR code-a bilo null u polju za sliku? Nisam do sada video taj problem, niko nije prijavio do sada od testera, niti od ovih novih korisnika. Ali čim se dogodilo, znači da postoji neki problem. Edge case or not, mora da se istraži. Tako da cenio bih više informacija.

Koja je prednost korišćenja aplikacije u odnosu na čuvanje na telefonu qr koda generisanog na sajtu NBS-a?
1. Na sajtu NBS-a je očajno UX iskustvo, to je zamišljeno da služi kao neka vrsta provere ili kao nešto što ne radite baš često. Sajt NBS-a ne pamti vaše informacije tako da ne možete nikad imati ultra brzo generisanje koda koje je moguće putem aplikacije. Ono na šta mislim je, u ovoj mojoj aplikaciji, kada jednom dodate bankovni račun, svaki naredni put kada startujete aplikaciju, automatski ćete biti prebačeni na poslednji korak, korak gde treba da samo unesete iznos i kliknete na generiši, Bukvalno je na 2 klika od vas generisanje QR Coda. Treba da se doda ispod iznosa ovih dana i suggested opcije, tipa 100rsd 200rsd 500rsd 1000rsd, čisto kako ne bi morao da kucaš u input, nego samo izabereš neku od ponudjenih opcija (ispod inputa za iznos).
2. Na sajtu NBS-a nemaš opciju za podeli QR code (mail, viber, messenger itd.)
3. Na sajtu NBS-a nemaš opciju da snimiš sliku u svoj telefon/uredjaj (kako bi možda dodao na neki račun kasnije ili slično, nego moraš u browseru da znaš kako se snima slika "save image as" itd. mislim to jesu sitnice, ali mislim da je dosta bolji usability moje aplikacije
4. QR kodovi na sajtu NBS-a nisu personalizovani - trenutno smo stavili NBS IPS logo unutar QR koda kao i iznos koji se uplaćuje, međutim planiram da dodam opciju da možete da dodate svoju sliku po želji (u settingsu) i onda svaki QR da ima to u sredini. Recimo, kada bi kupio Guardians of the Galaxy za PS5 od mene 😉
😉
mogao bih da ti pošaljem QR kode koji u sredini ima avatar star lorda :D Takođe, mogao bih da dodam neku svoju sliku kada šaljem ljudima :p Mislim ovo su samo neke mogućnosti koje su moguće sa custom QR kodovima koje pravimo :D Ne kažem da su pametne ideje, ali su meni zanimljive
5. I glavna stvar, koja je razlika, je novi feature koji uskoro dodajemo - deep link. To znači da ćete moći umesto QR koda da pošaljete link nekoj osobi, koja samo klikne i njoj se otvori aplikacija mobilne banke (kao da je skenirala QR code, ali u ovom slučaju nije bilo potrebno da skenira sa nekog drugog uredjaja, već je samo na istom uredjaju gde je dobila link kliknula i otvorila joj se aplikacija mobilne banke). Ovaj feature donosi i još jednu novu neverovatnu stvar, makar po meni, a to je provera da li je ta druga osoba uplatila. Što znači da možete da imate statuse izdatih "naloga za uplatu". Ovo je mislim nešto što će baš zaokružiti aplikaciju i napraviti je baš korisnim alatom.

Ali čak i bez ove stavke 5, mislim da ima dosta prednosti u odnosu na ručno generisanje i čuvanje na telefonu. Slažem se, isti je efekat - generisan je QR code koji možete da podelite. Ali nije ni približno brzo, lako i jednostavno kao preko ove aplikacije. A kada se doda ovaj feature5, koji verovatno neće postojati na sajtu NBS-a, onda mislim da je prednost aplikacije jasna.

Naravno, ja nemam pojma apsolutno ništa oko pravljenja mobile android ios aplikacija... Ovo sam pre svega uradio da bih probao nešto novo, da vidim kako to izgleda kada se napravi nešto od nule i pusti široj publici. Tako da ako imate bilo kakve sugestije, samo napred. Slušam sve, i šta je do mene i šta mislim da jeste problem, ispraviću :D

Sve je to ok, ali kod već imam, generisao sam sa par klikova, nije zahtevao registraciju i pravljenje naloga, i trajaće mi dok me promenim račun u banci što je verovatno još barem nekoliko godina :)

Što se pucanja tiče bukvalno prvi put kada sam stisnuo generiši dobio sam toast sa nekom null reference greškom. Ljubičaste boje :).

EDIT nemoj pogrešno da me shvatiš, za nekog ko nije izgenerisao kod, tvoja aplikacija je verovatno jednostavnije rešenje. Samo pokušavam da razumem šta propuštam.

Last edited:
Ali taj code koji si generisao je za jedan iznos. Kako ćeš da generišeš ako treba da pošalješ nekome drugi iznos?
TI QR kodovi tako rade, moraš da uneseš iznos prilikom generisanja, iznos koji je deo samog QR koda.

Što se pucanja tiče bukvalno prvi put kada sam stisnuo generiši dobio sam toast sa nekom null reference greškom. Ljubičaste boje :).
Napravio sam issue, pa će neko od testera da proba da reprodukuje. Hvala.

U mom slučaju nikada neću menjati iznos jer to može lako pošaljilac da popuni na svojoj strani. Kada poručujem ručak u kancu sigurno neću generisati 10 različitih kodova za različite iznose i paziti koji sam kome poslao. Sasvim je dovoljno da kolege lako dođu do mog broja računa, a iznos nek popunjavaju sami. Pustim jednu sliku na Slack i to je to.

Kapiram skroz taj slučaj. (y)

Ali mislim da je ovaj app ipak koristan za neke druge use-caseove.

Inače kad smo kod deljenja narudžbina i prijava u kancelariji, da li trenutno postoji neka vrsta grupne naurdžbine kao što je imao stari Donesi? :D

Kapiram skroz taj slučaj. (y)

Ali mislim da je ovaj app ipak koristan za neke druge use-caseove.

Inače kad smo kod deljenja narudžbina i prijava u kancelariji, da li trenutno postoji neka vrsta grupne naurdžbine kao što je imao stari Donesi? :D
Kontam, ja kažem kako ja koristim.

Wolt ima odličnu grupnu narudžbinu, to nam je uvek prvi izbor. Donesi je sad vaskrs'o pod imenom Mr D ali još uvek nisam čuo ničije utiske.

Hm... Video sam reklame na Sport Klubu, ali nisam znao da su to oni. Znači ista ekipa napravila ponovo sajt za dostavu? Ako jesu, kako li nisu potpisali neki non-compete sa ovima što su ih kupili 🤔

Vidim da ih nema u Nišu... Makar za sada.

Hm... Video sam reklame na Sport Klubu, ali nisam znao da su to oni. Znači ista ekipa napravila ponovo sajt za dostavu? Ako jesu, kako li nisu potpisali neki non-compete sa ovima što su ih kupili 🤔

Vidim da ih nema u Nišu... Makar za sada.
Ne znam detalje, neko mi je pričao da je to ex donesi ekipa, ali ne mogu da koriste stari brend iz očiglednih razloga.

Izašla mi je reklama na instagramu, ipak postoji Mister D i u Nišu

Nisam znao da su pustili QR kodove za fizička lica. Gledao sam specifikaciju na sajtu NBSa kad se pojavilo, ako dobro sećam bila je omogućena samo razmena između pravnog i fizičkog lica. Probao sam sa aplikacijom banke intese da pošaljem kolegi, ali prosto nije prihvatao kod.
Svakako kul stvar :)

Ne znam da li ovde ima kvizaša, lokalni pab kvizovi i slično, ili samo volite da pratite Slagalicu/Poteru u slobodno vreme, ali ako ima takvih, imam nešto za vas. :cool:

Budući da retko idem na uživo organizovane kvizove, iznenadilo me je to da kada se nateram i odem vidim jedna te ista pitanja da se direktno ili indirektno recikliraju. Ili vidim pitanja koja sam video na Slagalici ili Poteri pre nekog vremena. Svi oni try-hardovi koji idu non stop i koji se cimaju za pola poena, tj. vrhunski igrači, imaju neke svoje interne bazice pitanja, ili pak gledaju sve šta postoji na televiziji od emisija (što je za respect (y)), ali za prosečnog gradjanina ove zemlje, čitaj radnika koji radi 8h, ima neke druge hobije u životu, ženu decu, jednostavno nije moguće gledati sve to kako bi bio u korak sa njima.

Takođe, na moje iznenađenje od kvizova za mobilne telefone, nisam mogao da nadjem ništa pametno. Postoje kvizovi ali se ili plaća da dobiješ još pitanja, ili su mnogo sitne baze pitanja koje imaju.
Zbog toga, sredinom jula, imao sam nekoliko dana slobodno pa se odlučih da naučim nešto novo (computer vision basics) i da napravim projekat gde bih izvukao sva dostupna pitanja i podelio sa ljudima kako bi mogli sami da vežbaju uče ako žele, ili pak prave neke svoje mobile kviz igre, ili radili šta god želeli sa tim podacima.

Rezultat svega toga je ovaj projekat (source code + write-up):
https://github.com/ilic5000/pabkvizgenerator

Slagalica izvučena pitanja (24k pitanja):
https://tinyurl.com/anansi-slagalica

Pot(j)era izvučena pitanja (3k pitanja):
https://tinyurl.com/anansi-potera

Da Potera ima official kanal i sve epizode 1080p dostupne kao što to ima Slagalica, imao bih mnogo više pitanja. Ovako, zajedno sa nekim pdf dokumentom kojeg nađoh prilikom guglanja (linkovan je u Potera spreadsheetu), sve ukupno ima u ovoj public bazi sad oko 30k pitanja.

Note: Prepoznavanje teksta je dosta problematično, pogotovo ćirilica ili mešano ćirilica latinica, tako da rekao bih da je tačnost 99%, s tim što kada pobrljavi OCR i kada ne prepozna tačno i izmeša slova, poprilično je jasno zaključiti šta je šta. Bolje išta nego ništa.

Ne znam da li ovde ima kvizaša, lokalni pab kvizovi i slično, ili samo volite da pratite Slagalicu/Poteru u slobodno vreme, ali ako ima takvih, imam nešto za vas. :cool:

Budući da retko idem na uživo organizovane kvizove, iznenadilo me je to da kada se nateram i odem vidim jedna te ista pitanja da se direktno ili indirektno recikliraju. Ili vidim pitanja koja sam video na Slagalici ili Poteri pre nekog vremena. Svi oni try-hardovi koji idu non stop i koji se cimaju za pola poena, tj. vrhunski igrači, imaju neke svoje interne bazice pitanja, ili pak gledaju sve šta postoji na televiziji od emisija (što je za respect (y)), ali za prosečnog gradjanina ove zemlje, čitaj radnika koji radi 8h, ima neke druge hobije u životu, ženu decu, jednostavno nije moguće gledati sve to kako bi bio u korak sa njima.

Takođe, na moje iznenađenje od kvizova za mobilne telefone, nisam mogao da nadjem ništa pametno. Postoje kvizovi ali se ili plaća da dobiješ još pitanja, ili su mnogo sitne baze pitanja koje imaju.
Zbog toga, sredinom jula, imao sam nekoliko dana slobodno pa se odlučih da naučim nešto novo (computer vision basics) i da napravim projekat gde bih izvukao sva dostupna pitanja i podelio sa ljudima kako bi mogli sami da vežbaju uče ako žele, ili pak prave neke svoje mobile kviz igre, ili radili šta god želeli sa tim podacima.

Rezultat svega toga je ovaj projekat (source code + write-up):
https://github.com/ilic5000/pabkvizgenerator

Slagalica izvučena pitanja (24k pitanja):
https://tinyurl.com/anansi-slagalica

Pot(j)era izvučena pitanja (3k pitanja):
https://tinyurl.com/anansi-potera

Da Potera ima official kanal i sve epizode 1080p dostupne kao što to ima Slagalica, imao bih mnogo više pitanja. Ovako, zajedno sa nekim pdf dokumentom kojeg nađoh prilikom guglanja (linkovan je u Potera spreadsheetu), sve ukupno ima u ovoj public bazi sad oko 30k pitanja.
Svaka cast sto se cimas i resavas prakticne probleme i implementiras svoje ideje. To je najbolji nacin za sirenje znanja.

@nelex

Šta koristiš za OCR teksta sa slike? Ja koristim AbbyFine Reader a kada vidim da je Wordov dokument prebačen u PDF preko samog Worda, onda probam OCR da uradim preko Worda.

U suštini ideja mi je bila da probam jedno non-tesseract based rešenje i jedno koje koristi tesseract.

Za ovo prvo sam koristio https://github.com/JaidedAI/EasyOCR a za tesseract wrapper https://pypi.org/project/pytesseract.

U suštini, nikad neće savršeno raditi OCR ako model nije dobro istreniran, recimo EasyOCR odlično radi u Poteri (ćirilica) ali u Slagalici poludi i ne pogodi nijedno slovo (iako je isto ćirilica, ali je neki font koji je njega skroz zbunio). Ali zato tesseract em radi mnogo brže em ima mnogo veći community iza njega i mnogo bolje istrenirane modele koji prepoznaju svašta. Ali na kraju nisam hteo da menjam svuda u tesseract, nego sam za Pot(j)eru koristio EasyOCR (ako već radi dobro, zašto ga menjati?), a za Slagalicu pytessearact.

U suštini ideja mi je bila da probam jedno non-tesseract based rešenje i jedno koje koristi tesseract.

Za ovo prvo sam koristio https://github.com/JaidedAI/EasyOCR a za tesseract wrapper https://pypi.org/project/pytesseract.

U suštini, nikad neće savršeno raditi OCR ako model nije dobro istreniran, recimo EasyOCR odlično radi u Poteri (ćirilica) ali u Slagalici poludi i ne pogodi nijedno slovo (iako je isto ćirilica, ali je neki font koji je njega skroz zbunio). Ali zato tesseract em radi mnogo brže em ima mnogo veći community iza njega i mnogo bolje istrenirane modele koji prepoznaju svašta.
Kod AI sve je u treningu. Istrenirani modeli su ono sto daje value.

Back
Top Bottom