• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Programerski kutak

Pa to je zato sto podesavanje software-a/operativnog sistema nije programiranje. Znam par programera koji ne bi/nisu umeli moderan Windows da instaliraju, a nije kao da je u pitanju nesto komplikovana procedura, medjutim iz nekog razloga udare u zid, zaborave da koriste gugl(i mozak) i to je.

• Like
Reactions: vix
Naravno da nije i to su nekad skillovi koji fale programerima. Ako vole stare igre, hardver i softver ovo je dobar način da poboljšaju te skillove koji ne spadaju strikno u programerske.

Ja sam proveo bas dosta vremena u tweakovanju operativnih sistema u periodu izmedju 2000-2010. Prvo je bilo zbog znatizelje, zatim nuzde a onda iz zadovoljstva. Kada su zazivjele VM bilo je to zlatno doba za mene. Sad iskreno apsolutno nemam nemam vremena to da radim. Medjutim, da sad nekim cudom "propadne IT sektor" i da IT apsolutno ne postoji radije bih radio posten posao na pilani ili u polju nego machine learning/AI, ne zato sto imam fundamentalno nesto protiv toga vec zato sto mi je to izuzetno dosadno i neentuzijasticno (pratim materiju i desavanja, razumijem koncepte na dubljem nivou ali nikako se tu ne vidim). U tom slucaju sigurno bih se ponovo aktivirao, imao par starijih masina i lagano ulazio u materiju.
Za programere se slazem, ali ne mogu ni da ih direktno krivim za to jer ima previse stvari da se uci, nismo vise klinci da pucamo od slobodnog vremena ili entuzijazma a dobar procenat ozbiljno sjeda za komp tek tokom faksa, kada su vec preoptereceni svakakvim cudima. Kada se zaposle onda krece korporativni bullshit, jako puno softverskog bloata i nekako je i normalno da je malo vremena/zelje da se kopa okolo. Tog ce biti sve vise i vise, jednostavno dodatni nivo apstrakcije, in-depth znanje ce biti dosta rijedje. Ali da, jako je cudno kad profesionalnom Win korisniku pokusas da obasnis da postoji i cemu sluzi registry, na primjer, nesto sto mi je kao klincu bio poligon za jednostavno unistiti sistem :D
Ovo danas moze da bude jako zanimljiv hobi ali i koristan za licni razvoj. Tako da ako imas entuzijazam, samo naprijed. Ali generalno, ne ocekujem neku ekspanziju entuzijazma medju sirom Tech populacijom 🤷‍♂️

Baš originalan projekat:

"Between 2009 and 2012, iPhones had a built-in "Send to YouTube" button in the Photos app. Many of these uploads kept their default IMG_XXXX filenames, creating a time capsule of raw, unedited moments from random lives.
Inspired by Ben Wallace, I made a bot that crawled YouTube and found 5 million of these videos! Watch them below, ordered randomly
."

Link do sajta

View attachment 13063View attachment 13062

Istekao mi je "rok trajanja" filteru u prečišćivaču vazduha :mad:, pa sam se ovih dana zanimao malo kako da ga resetujem. Našao sam neke youtube klipove, sa hardverskim forama (zadržati dugme, ugasiti, pa držati dok se pali i slično) kao i da će prosto raditi ako se iščupa taj tag, samo će prijaviti da filter nema tag i nastaviće da radi (bez podataka o procentu istrošenosti filtera ofc).

Ali mene, kao i uvek, zanima kako to softverski da se reši. Krenuo sam da se igram sa čitanjem preko NFC Tools aplikacije, ali problem je kako upisati podatke (nisam znao uopšte šta predstavljaju pročitani podaci, niti kako da upišem u tag, jer ima neku vrstu šifre/zaštite).
Srećom, neko se već zanimao sa svim tim i svaka čast na svemu urađenom: https://github.com/Flamingo-tech

I baš kada sam hteo da istražujem kako i šta da povežem, kako da napravim ceo lanac od čitanja do upisivanja u tag, na nekim inostranim forumima se pojavio lik sa opširnim istraživačkim pristupom (takodje bazira rad na uradjenom Flamingo-tech), ali je zapravo napravio sve šta treba za reset filtera softverskim putem. Tako da moj dalji rad je izgubio smisao, verovatno bih nešto slično napravio (pitanje, doduše, kada bi to bilo).

Da ovo moje igranje ne propadne u potpunosti, napravio sam sajt na srpskom sa uputstvom šta i kako uraditi za reset Xiaomi filtera, rekao bih da je dosta pregledno i jasno šta uraditi:

Prošli put sam uspeo da reserujem filter, ovaj put nakon resetovanja izbacuje grešku. Da nije Xiaomi updateovao nešto na svom kraju?

Attachments

• 20250228_093512.webp
    20250228_093512.webp
    594.8 KB · Views: 1
Prošli put sam uspeo da reserujem filter, ovaj put nakon resetovanja izbacuje grešku. Da nije Xiaomi updateovao nešto na svom kraju?
Pre 2 nedelje sam resetovao svoj filter, sve je prošlo OK. Možda je Xiaomi pustio nešto, neke izmene koje nisu stigle do mog uređaja još uvek...

Sam proces je direktan, kontam da nisi imao nekih problema u procesu reseta? Nije izbacivalo neku grešku kada si upisivao u tag podatke, čitao podatke i slično?

Izbacivao je grešku dok nisam skinuo masku sa telefona, onda je bilo ok. Hajde sačekaću malo, možda se ispegla samo od sebe tokom dana :D

Hteo sam da napravim ovako nešto, ali me pretekao lik.
U suštini, ako saradjujete sa inostranstvom (ili ako dobijate novac u bruto iznosu) potrebno je da vidite kako da izvučete najveći neto (legalno ofc). Uvek sam imao neke posebne dokumente za računice. Sada ima sve na jednom mestu, izuzetno prosto i pregledno. Nadam se da je i koliko toliko tačno :)

izvor:

Back
Top Bottom