• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Switch Poll: Kada izlazi novi Nintendo Switch?

Kada izlazi nova Switch konzola?

• Q2 2023.

• Q3 2023.

• Q4 2023.

• Q1 2024.

• Q2 2024.

• Q3 2024.

• Q4 2024.

• Q1 2025.

• Q2 2025. ili kasnije

Results are only viewable after voting.
Hmmm, account...sto znaci da ce digitalne igre biti backward compatible.
Nadam se da cu moci da koristim switch kartridze na novom sistemu inace...propas' :D
Isto se i ja nadam, ali mislim da ipak hoce jer ako planiraju (a mislim da je tako) da sledeća verzija bude hibrid/ručna, format diska im ne odgovara, jedino mogu da urade kao što je bilo za prelazak sa DS na 3DS tj malo izmenjen tip kertridža.

Nadam se da cu moci da koristim switch kartridze na novom sistemu inace...propas' :D
Imam ja dovoljno switcheva na kojima mogu igrati stare igre, tako da i da kertridzi ne budu isti, prezivecu. Pametno bi im bilo da ceo ekosistem bude kompatibilan, da iskoriste zalet, ali Nintendo je to, nikad ne znas sta ce da smisle.

No, novi swich, vecih perfomanski a podjednako portabilan - day one for me.

Imam ja dovoljno switcheva na kojima mogu igrati stare igre, tako da i da kertridzi ne budu isti, prezivecu. Pametno bi im bilo da ceo ekosistem bude kompatibilan, da iskoriste zalet, ali Nintendo je to, nikad ne znas sta ce da smisle.

No, novi swich, vecih perfomanski a podjednako portabilan - day one for me.
Jasno. Ja imam dva switcha i treci lite.

Nego ako bude moglo da se igraju "stare igre" na novom switchu u vecoj rezoluciji ili poboljani framerate, ne bih zeleo da to bude "digital only" i da ja sto sam vecinom samo 1st party i fizikaliju furao, da se tako potocarski izrazim, ispusim. 😀

Ne samo da će skoro sigurno opet biti hibridna konzola, već će opet i biti Nvidia čip,
tako da je backward compatibility skoro siguran (uz "next gen" pečeve za određene igre).

Last edited:
A to što je isti Nintendo account ne znači ništa. Nije to nikakva potvrda da ćeš moći prenijeti digitalne igre sa stare konzole na novu i slično.
Naravno, kao i svi, nadam se da će to biti slučaj :D

Neko je negde spomenuo nekakav adapter za čitanje "starih" kertridza na novom sistemu, kao nekakav kompromis. Čisto da ljudi ne bi mogli da guraju nove igre u stare sisteme pa čak i da ne zahtevaju novi hardver.

Znaci u principu nesto veoma slicno Steam Deck-u. E sad da li je to uz pomoc DLSS-a ili ne, videcemo. Mislim da ce najaviti Switch naslednika tek sledece godine.

Biće smor ako ne bude ni malo jači od PS4.

Svakako ne očekujem najavu uskoro kada imaju ovakav momentum sa novom Zeldom.

Ovo je zapravo rekao:
“Given closer alignment of Gen 8 platforms and our previous offerings on PS4 and Xbox One, it’s reasonable to assume we can make something compelling for NG [next-gen] Switch as well.”

Znaci u principu nesto veoma slicno Steam Deck-u. E sad da li je to uz pomoc DLSS-a ili ne, videcemo. Mislim da ce najaviti Switch naslednika tek sledece godine.

Pre DLSS-a, oni pričaju o jačini hardvera a DLSS se ne računa u jačinu hardvera,
takođe iz procurelih Nvidia dokumenata se govori o čipu jačine oko PS4 snage (mada je teško to meriti pošto je u pitanju dosta drugačija i novija arhitektura) sa DLSS podrškom (koja će gurati jaču rezoluciju/FPS nego što bi sam hardver mogao).

"Around PS4 power level" + DLSS, deluje prilično dobro za handheld hardver,
pogotovo zato što gomila PS4 igara i danas izgleda prilično dobro.

Najava ove godine next Gen Switch-a nema puno smisla..

Last edited:
Nije to baš nešto dobro obzirom da je ROG Ally već sada 2.5x jači od PS4 na papiru sa daleko bržim ssd-om.

Nije to baš nešto dobro obzirom da je ROG Ally već sada 2.5x jači od PS4 na papiru sa daleko bržim ssd-om.
Pa zar on ne kosta 600€? Nintendo nece sigurno izbaciti konzolu sa tom cenom...

Stvar je da će PS4 performanse u 2025. biti mizerne čak i za handheld od $350 kad već danas imamo APU koji pruža 2x više snage.

Prvo ne bi se uopšte složio da će PS4 power level performanse + DLSS biti loše za handheld u 2025. (iako Switch 2 izlazi najverovatnije 2024. godine ne 2025.),
uprkos tome što sad imamo 2x više snage na papiru.
Nije stvar samo u hardveru na papiru (iako još uvek nemamo "papir" za Switch 2), ipak poredimo Windows uređaj za koji se neće posebno praviti igre,
dok će se za "Switch 2" posebno praviti i optimizovati igre i koji će imati DLSS podršku koji će davati jaču rezoluciju/FPS u odnosu na hardver koji bude na papiru.
Takođe koliko vidim po netu, ROG Ally u zahtevnim igrama ima trajanje baterije od 1.5 do 2 sata (što jači hardver i što su jača podešavanja igre, utiče na kraće trajanje baterije), što je baš malo, za "Switch 2" očekujem bar slično kao za originalni Switch (bar oko 3 sata za zahtevne igre).
Na kraju tu je i razlika u ceni, ROG Ally košta €600 dok će "Switch 2" verovatno koštati €400.

Može se reći hardver snaga verovatno slično nešto Steam Deck-u u handheld modu, sa razlikama gde "Switch 2" skoro sigurno neće imati 16GB RAM-a i 512GB interne memorije (pitanje je i za 256GB), i gde bi Switch opet trebao da ima jače klokove u docked modu što znači osetno jače performanse na TV-u.

To bi trebalo da bude hardver ne računajući DLSS, ali DLSS je ovde pravi game changer, pošto recimo zamislimo AAA 3rd party igru koja na ovakvom hardveru može da radi u 720p sa nestabilnim FPS-om, DLSS bi trebao da gura takvu igru na 1080p i stabilnijim/boljim FPS-om (a znamo da bi bez DLSS-a trebalo bar duplo više snage da se ista igra gura u 1080p u odnosu na 720p), ili od 900-1080p igre bi lako mogli da dobijemo 1440p,
naravno sve Nintendo igre bi trebale da budu bar 1080p u docked modu pa tek onda DLSS boost rezolucija i frame rate boost.

Tako da kada se gleda na kraju kako bi neka igra radila u docked modu (rezolucija i frame rate), "Switch 2" bi trebao da bude bliži Series S nego PS4,
i to ne računajući generacijske i tech razlike (i sve što ide uz to) između PS4 hardvera koje izašao pre 10 godina i skoro 10 godina novijeg Nvidia čipa.

Imajuću sve to na umu, "Switch 2" bi trebao da ima prilično impresivne mogućnosti.

Last edited:
Na kraju tu je i razlika u ceni, ROG Ally košta €600 dok će "Switch 2" verovatno koštati €400.
Kad izađe Switch 2, Ally-like hardver će koštati otprilike isto ili čak manje od 400.

Sumnjam da će sledeće godine ROG Ally imati 33% nižu cenu ili još manju, nego sada,
mada i da to bude slučaj ne menja poentu da bi "Switch 2" trebao da ima prilično impresivne mogućnosti.

Meni definitivno PS4 performanse za 400€ neće biti impresivne u 2025 jer to imamo i danas u vidu Decka, ti si s druge strane oduševljen i ne treba previše 'mlatiti praznu slamu' oko toga.
Meni odgovara da je slabiji zbog emulacije koja će stići vjerujem već u prvoj godini na tržištu.

Last edited:
Pa lepo sam napisao i objasnio zašto ne bi trebalo da bude samo PS4 level performanse,
XB1/PS4 ili Deck level može da se kaže samo ako se poredi hardver na papiru, a kada se priča o performansama nije stvar samo u onome što je na papiru,
recimo DLSS daje performanse kao da je mnogo jači hardver od onoga što piše na papiru.

Naravno svaka može da misli šta želi, ali treba imati realna očekivanja imajući na umu da govorimo o handheld hardveru, koji je ograničen veličinom hardvera i uređaja, grejanjem odnosno hlađenjem, trajanjem baterije (nije ni poenta napraviti samo jak hardver sa baterijom od 1.5 sat u zahtevnim igrama),
i to sve u određenom cenovnom rangu (u ovom slučaju verovatno $400).
Takođe, verovatno izlazi sledeće godine (2024.) a ne 2025.

Tako da nije samo poenta u što jačem hardveru na papiru.

Meni definitivno PS4 performanse za 400€ neće biti impresivne u 2025 jer to imamo i danas u vidu Decka, ti si s druge strane oduševljen i ne treba previše 'mlatiti praznu slamu' oko toga.
Meni odgovara da je slabiji zbog emulacije koja će stići vjerujem već u prvoj godini na tržištu.
Tesko ce biti emulacije u prvoj godini ako ne bude nekog teskog zajeba kao Nvidia expolita na v1 switcha.

Back
Top Bottom