• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Ne kontam tu antikonzunersku argumentaciju. Jasno mi je zašto kompanije furaju taj narativ, ali zašto potrošači to podržavaju nikako nije.

Stvarno hoćeš da kažeš da je sasvim ok da igru na disku koju sam kupio na hardveru koji sam takođe kupio, za 10 godina ne mogu da pokrenem? Jel i moju kolekciju PS2 igara treba da predam Sonyju na spaljivanje?

Ne očekujem da drže servere u nedogled online, ali nije ok da mi konzola bude za bacanje kada to urade.
Ne slazem se da sam izneo "antikonzumersku argumentaciju".
Gaming (software) medijum se promenio iz korena od PS2 ere koju spominjes, iako to na povrsini mozda ne izgleda tako.

Igre vise ne dolaze na fizickom medijumu, cak iako ga mozda zaista imas.
Sta je uopste prava verzija igre?
Gold? Day 1 patch? Week 2 patch?
Free DLC patch
DLC($) rebalance patch bez DLC-a?
DLC? Christmas Skins, 2nd DLC($)
Sony only DLC? Xbox only DLC?
Next-Gen Boost Patch?
GOG Windows 10 Patch?
Community High Res Texture Patch?
Community Bug Fixes?

Neke gaming kompanije vrlo svesno izbacuju nezavrsenu igru - bolje receno koncept igre - i prate sta igraci rade. Na osnovu tih metrika igraca, razvijaju nove funkcionalnosti u igri koje igraci zele (ili ako ne zele nista, ne ulazu dalje uopste u igru). Sta je uopste tu "igra"? Vise ni ne pricamo o patch-evanju, cak ni o Early Access-u, vec korak dalje, bukvalno kreatori igre ne prave nikakve odluke (ili bar mnogo manje njih) bez feedback-a igraca.

Kako mozes ovaj tip igara smestiti na jedan staticki medijum tipa disk?

Moje misljenje je da je moderna konzola i moderni gaming staticki medijum nesto prolazno - samo igre kao koncept ostaju i prezivece u nekoj formi negde (previse vrede da ne bi prezvele).

I kao sto rekoh, razumem skupljanje old school sistema - ali kad ubacis "Super Mario Bros." u NES to ce uvek biti ista igra za sve!
A, sad kad uzmemo modernu igru, cak i da je igramo u isto vreme, to uopste ne mora biti "ista igra", a skoro sigurno nece biti ista u periodu od nekoliko meseci...

Baš zbog toga ja smatram da bi fizičke kopije modernih igara trebale bukvalno da budu neki low cost nosač podataka na kome je samo licenca + booklet.
A ne ovako klot kutija plus disk od 100GB koji nema nikakvu svrhu a košta da se napravi.

Gaming (software) medijum se promenio iz korena od PS2 ere koju spominjes, iako to na povrsini mozda ne izgleda tako.

Free DLC patch
Next-Gen Boost Patch?
GOG Windows 10 Patch?
Community Bug Fixes?

Neke gaming kompanije vrlo svesno izbacuju nezavrsenu igru - bolje receno koncept igre - i prate sta igraci rade. Na osnovu tih metrika igraca, razvijaju nove funkcionalnosti u igri koje igraci zele (ili ako ne zele nista, ne ulazu dalje uopste u igru). Sta je uopste tu "igra"? Vise ni ne pricamo o patch-evanju, cak ni o Early Access-u, vec korak dalje, bukvalno kreatori igre ne prave nikakve odluke (ili bar mnogo manje njih) bez feedback-a igraca.

Moje misljenje je da je moderna konzola i moderni gaming staticki medijum nesto prolazno - samo igre kao koncept ostaju i prezivece u nekoj formi negde (previse vrede da ne bi prezvele).

I kao sto rekoh, razumem skupljanje old school sistema - ali kad ubacis "Super Mario Bros." u NES to ce uvek biti ista igra za sve!
A, sad kad uzmemo modernu igru, cak i da je igramo u isto vreme, to uopste ne mora biti "ista igra", a skoro sigurno nece biti ista u periodu od nekoliko meseci...
Po mom mišljenju reći "ok mi je da igre postoje kratko, da izdavači i developeri kontrolišu šta i kada mogu igrati" jeste antikonzumerski stav. Mnoge igre su unapređene patchevima, neke unazađene, ali moje pravo jeste da igram ono što imam na disku dokle god želim. Prodavati praznu kutiju za cdkeyem unutra predstavlja sve što je pogrešno sa industrijom danas, i ne bih ni da počinjem diskusiju na tu temu sada, sem ako vas baš interesuje taj wall of text :)

Problem nije da li igre moraju da budu fiksan proizvod koji jednom kupis i koristis kad zelis ili uvek aktivan razvoj gde se odmah vidi da placas na pr za trenutni season pass dok traje i uopsteno za priliku da igras igru u datom momentu bez neke obaveze u buducnosti, problem je double dipping sony politike koja bi da prodaje igre iz prve kategorije ali momenta kad nema zarade da ukinu pristup kao iz druge kategorije.

Free DLC patch
Next-Gen Boost Patch?
GOG Windows 10 Patch?
Community Bug Fixes?

Slazem se, ali ne vidim da MS ubija stare konzole i servere i gasi storeove

Sent from my iPhone using Tapatalk

Po mom mišljenju reći "ok mi je da igre postoje kratko, da izdavači i developeri kontrolišu šta i kada mogu igrati" jeste antikonzumerski stav. Mnoge igre su unapređene patchevima, neke unazađene, ali moje pravo jeste da igram ono što imam na disku dokle god želim. Prodavati praznu kutiju za cdkeyem unutra predstavlja sve što je pogrešno sa industrijom danas, i ne bih ni da počinjem diskusiju na tu temu sada, sem ako vas baš interesuje taj wall of text :)

Bez ulaska u to da sta bi definisali pod antikonzumerski stav

Smatram da je dobra politika, da kad razvijas neki softver, da periodicno ukidas funkcionalnosti koje koristi vrlo mali broj korisnika, da bi imao mesta da razvijas nove funkcionalnosti koje bi koristilo vise usera.
Mislim da je to dobro i za korisnike (bar za vecinu) i da je dobro za firmu.

Da li treba da imas pravo da igras igre koje si kupio na disku "zauvek"? Pa, naravno da bi...
Ali, to je vrlo neralno i naivno ocekivati. I ja sa tom idejom ni ne kupujem "fizicke" gaming medije...
Drazi mi je progres, nego odrzavanje starih sistema.

PS: Odrzavanje starih sistema, narocito sa stavom "sve mora da radi" uopste nije naivna stvar. Developeri koji su na tome radili su se davno razisli, stare tehnologije, ali i koncepti. Vrlo malo resursa... dead end sto se karijere tice...

Slazem se, ali ne vidim da MS ubija stare konzole i servere i gasi storeove

MSFT je prica za sebe, oni su ipak software company prvo, pa onda sve ostalo.
Takodje Microsoft ima vrlo jasno definisan broj godina podrske. Zna se kolika je podrska za Office, za Windows itd.

I itekako znaju da ubiju podrsku, ili bar deo podrske.

Da li treba da imas pravo da igras igre koje si kupio na disku "zauvek"? Pa, naravno da bi...
Ali, to je vrlo neralno i naivno ocekivati.
12b53505f12b700c6364937baf32d0ba.gif

Manje stvari u "dućanu", i manje izbora za korisnike je "unapređivanje iskustva i usluga" fyi.

znaci imam fore do avgusta da skinem sta mogu za vitu preko pkgj

Moguće da će pkgj/pkgi/nps nastaviti raditi al' ko će to sa sigurnošću znati. Mislim da ću se riješiti PS3 i PSTV u narednom periodu jer su bez ovih 'gusarskih' store-ova skoro pa beskorisni sistemi.

Haha koji bullshit.
Cek a ovo se odnosi samo na iduce kupovine? Oni fakticki gase purchase functionality? Igre koje su vec kupljene ce moci da se skidaju u nedogled?

EDIT. Evo Eurogamer prenosi da je web pristup celosno onemogucen.
U nedogled sigurno neće moći. Na PSP-u više ne možeš da pristupiš svojim kupovinama. Isto i na Wii.

PKGJ bi trebalo raditi, isto i PSNDL za PS3.
File serveri ce ostati aktivni u buducnosti. Nije kao da neces moci skidati igre koje si kupio. A svako ko je kupio igre skida sa iste te server odakle pirate vuce .pkg fajlove

U nedogled sigurno neće moći. Na PSP-u više ne možeš da pristupiš svojim kupovinama. Isto i na Wii.
Srsly? Primer ako sam uzeo Patapon sa PSN-a. tamo negde 2008god. Danase nemam pristup do nje preko PSP-u?
Za Wii isto pise:
StatusDiscontinued
(Ability to purchase WiiWare, Virtual Console titles and channels was removed on January 30, 2019 at 6 AM UTC. But until an unknown future date, Wii Shop Channel users can still continue re-downloading previously purchased content

Back
Top Bottom