Omega
PS5 je đubre
#4theplayersnije ok da mi konzola bude za bacanje kada to urade.

#4theplayersnije ok da mi konzola bude za bacanje kada to urade.
Ne slazem se da sam izneo "antikonzumersku argumentaciju".Ne kontam tu antikonzunersku argumentaciju. Jasno mi je zašto kompanije furaju taj narativ, ali zašto potrošači to podržavaju nikako nije.
Stvarno hoćeš da kažeš da je sasvim ok da igru na disku koju sam kupio na hardveru koji sam takođe kupio, za 10 godina ne mogu da pokrenem? Jel i moju kolekciju PS2 igara treba da predam Sonyju na spaljivanje?
Ne očekujem da drže servere u nedogled online, ali nije ok da mi konzola bude za bacanje kada to urade.
Danas bi to bila GOTY izdanja.Sta je uopste prava verzija igre?
Po mom mišljenju reći "ok mi je da igre postoje kratko, da izdavači i developeri kontrolišu šta i kada mogu igrati" jeste antikonzumerski stav. Mnoge igre su unapređene patchevima, neke unazađene, ali moje pravo jeste da igram ono što imam na disku dokle god želim. Prodavati praznu kutiju za cdkeyem unutra predstavlja sve što je pogrešno sa industrijom danas, i ne bih ni da počinjem diskusiju na tu temu sada, sem ako vas baš interesuje taj wall of textNe slazem se da sam izneo "antikonzumersku argumentaciju".
Gaming (software) medijum se promenio iz korena od PS2 ere koju spominjes, iako to na povrsini mozda ne izgleda tako.
Igre vise ne dolaze na fizickom medijumu, cak iako ga mozda zaista imas.
Sta je uopste prava verzija igre?
Gold? Day 1 patch? Week 2 patch?
Free DLC patch
DLC($) rebalance patch bez DLC-a?
DLC? Christmas Skins, 2nd DLC($)
Sony only DLC? Xbox only DLC?
Next-Gen Boost Patch?
GOG Windows 10 Patch?
Community High Res Texture Patch?
Community Bug Fixes?
Neke gaming kompanije vrlo svesno izbacuju nezavrsenu igru - bolje receno koncept igre - i prate sta igraci rade. Na osnovu tih metrika igraca, razvijaju nove funkcionalnosti u igri koje igraci zele (ili ako ne zele nista, ne ulazu dalje uopste u igru). Sta je uopste tu "igra"? Vise ni ne pricamo o patch-evanju, cak ni o Early Access-u, vec korak dalje, bukvalno kreatori igre ne prave nikakve odluke (ili bar mnogo manje njih) bez feedback-a igraca.
Kako mozes ovaj tip igara smestiti na jedan staticki medijum tipa disk?
Moje misljenje je da je moderna konzola i moderni gaming staticki medijum nesto prolazno - samo igre kao koncept ostaju i prezivece u nekoj formi negde (previse vrede da ne bi prezvele).
I kao sto rekoh, razumem skupljanje old school sistema - ali kad ubacis "Super Mario Bros." u NES to ce uvek biti ista igra za sve!
A, sad kad uzmemo modernu igru, cak i da je igramo u isto vreme, to uopste ne mora biti "ista igra", a skoro sigurno nece biti ista u periodu od nekoliko meseci...

Ne slazem se da sam izneo "antikonzumersku argumentaciju".
Gaming (software) medijum se promenio iz korena od PS2 ere koju spominjes, iako to na povrsini mozda ne izgleda tako.
Igre vise ne dolaze na fizickom medijumu, cak iako ga mozda zaista imas.
Sta je uopste prava verzija igre?
Gold? Day 1 patch? Week 2 patch?
Free DLC patch
DLC($) rebalance patch bez DLC-a?
DLC? Christmas Skins, 2nd DLC($)
Sony only DLC? Xbox only DLC?
Next-Gen Boost Patch?
GOG Windows 10 Patch?
Community High Res Texture Patch?
Community Bug Fixes?
Neke gaming kompanije vrlo svesno izbacuju nezavrsenu igru - bolje receno koncept igre - i prate sta igraci rade. Na osnovu tih metrika igraca, razvijaju nove funkcionalnosti u igri koje igraci zele (ili ako ne zele nista, ne ulazu dalje uopste u igru). Sta je uopste tu "igra"? Vise ni ne pricamo o patch-evanju, cak ni o Early Access-u, vec korak dalje, bukvalno kreatori igre ne prave nikakve odluke (ili bar mnogo manje njih) bez feedback-a igraca.
Kako mozes ovaj tip igara smestiti na jedan staticki medijum tipa disk?
Moje misljenje je da je moderna konzola i moderni gaming staticki medijum nesto prolazno - samo igre kao koncept ostaju i prezivece u nekoj formi negde (previse vrede da ne bi prezvele).
I kao sto rekoh, razumem skupljanje old school sistema - ali kad ubacis "Super Mario Bros." u NES to ce uvek biti ista igra za sve!
A, sad kad uzmemo modernu igru, cak i da je igramo u isto vreme, to uopste ne mora biti "ista igra", a skoro sigurno nece biti ista u periodu od nekoliko meseci...
Po mom mišljenju reći "ok mi je da igre postoje kratko, da izdavači i developeri kontrolišu šta i kada mogu igrati" jeste antikonzumerski stav. Mnoge igre su unapređene patchevima, neke unazađene, ali moje pravo jeste da igram ono što imam na disku dokle god želim. Prodavati praznu kutiju za cdkeyem unutra predstavlja sve što je pogrešno sa industrijom danas, i ne bih ni da počinjem diskusiju na tu temu sada, sem ako vas baš interesuje taj wall of text![]()
Slazem se, ali ne vidim da MS ubija stare konzole i servere i gasi storeove
Da li treba da imas pravo da igras igre koje si kupio na disku "zauvek"? Pa, naravno da bi...
Ali, to je vrlo neralno i naivno ocekivati.
U nedogled sigurno neće moći. Na PSP-u više ne možeš da pristupiš svojim kupovinama. Isto i na Wii.Haha koji bullshit.
Cek a ovo se odnosi samo na iduce kupovine? Oni fakticki gase purchase functionality? Igre koje su vec kupljene ce moci da se skidaju u nedogled?
EDIT. Evo Eurogamer prenosi da je web pristup celosno onemogucen.
![]()
Sony quietly kills old web version of the PlayStation Store that let people access PS3, Vita and PSP games
Sony has pulled an old web version of the PlayStation Store that let people still buy old games.In October, Sony launch…www.eurogamer.net
Srsly? Primer ako sam uzeo Patapon sa PSN-a. tamo negde 2008god. Danase nemam pristup do nje preko PSP-u?U nedogled sigurno neće moći. Na PSP-u više ne možeš da pristupiš svojim kupovinama. Isto i na Wii.
| Status | Discontinued (Ability to purchase WiiWare, Virtual Console titles and channels was removed on January 30, 2019 at 6 AM UTC. But until an unknown future date, Wii Shop Channel users can still continue re-downloading previously purchased content |
|---|
PlayStation Store aplikacija za PSP je 'penzionisana' davnog 15. septembra 2014.Danase nemam pristup do nje preko PSP-u?