• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PlayStation 5 Console Info - hardver, os, softver, vesti

Kako kad se u prodaji pojavila u novembru 2020-e? :unsure:
Nešto sam permutovao, čitam više stvari istovremeno. Mislio sam na to da će proći 4 godine nakon izlaska og konzole dok izađe Pro.

A dok nije znvanično, ne postoji 😄

Sto neko rece, plakacemo mi za PS4 i crossgenom XD To je bar jos kolko tolko i islo u 60... ne vidim sta ce ovaj Pro da donese, tipa na obicnom ps5 sto ide u 30fps, ovde ce ici u 60, sutra malo :cautious: Xbox ubogi jos gori,serija x vezana za onaj ultra slabi S i tek tu ne mozes ocekivati nesto vise kad guraju da sve mora da ide i na S-u

Teška smejurija. :LOL: Bukvalno za ove dve ipo godine od kad se PS5 pojavio u prodaji, jedva da na prste jedne ruke mogu da se nabroje ekskluzive za isti. Ali bukvalno, bez imalo preterivanja, a oni već najavljuju Pro verziju konzole. Da se ne pripremaju možda za 8K? :ROFLMAO: Ne da mi ne pada na pamet da je kupim, nego mi je žao i ovu što sam kupio. U buduće samo PC bajo moj (GP i gusarenje all the way). Jeste da stižu igre i raspalom stanju, ali takve stižu i za konzole. Kako oni poštuju korisnike i kupce tako će i dobiti za uzvrat, barem što se mene tiče.
Ala si ti ljut, opusti se brt, to je samo parče hardvera, niko te ne tuče po ušima da ga imaš :)

Anyhow očigledno je da Pro izbacuju jer planiraju bolju implementaciju RT-a u igrama, eventualno native 4K itd. Za entuzijaste, što bi se reklo. My bet is end of 2024.

Ala si ti ljut, opusti se brt, to je samo parče hardvera, niko te ne tuče po ušima da ga imaš :)
Nisam ljut uopšte i opušten sam. :giggle: Samo sam nezadovoljan trenutnom situacijom kad su tzv. next-gen konzole u pitanju. Mislim da nije čudno da neko ko ih je kupio očekuje da ima i next-gen igara za njih, a nema ih. E to je jedini razlog za ovaj moj rant, nisam kupio PS5 da bih igrao cross-gen igre na njemu. Ljut nisam, zašto bih bio, imam solidan PC, Switch, PS5, kao i gotovo sve konzole iz prethodnih generacija. Konzola mi ne fali, ali fali ekskluziva za iste (tu mislim na ove aktuelne, Switch je doduše izuzetak po tom pitanju).
Anyhow očigledno je da Pro izbacuju jer planiraju bolju implementaciju RT-a u igrama, eventualno native 4K itd. Za entuzijaste, što bi se reklo. My bet is end of 2024.
Native 4K i RT sa playable farmerate-om i konzole neće skoro u istu jednačinu. ;)

Last edited:
Nisam ljut uopšte i opušten sam. :giggle: Samo sam nezadovoljan trenutnom situacijom kad su tzv. next-gen konzole u pitanju. Mislim da nije čudno da neko ko ih je kupio očekuje da ima i next-gen igara za njih, a nema ih. E to je jedini razlog za ovaj moj rant, nisam kupio PS5 da bih igrao cross-gen igre na njemu. Ljut nisam, zašto bih bio, imam solidan PC, Switch, PS5, kao i gotovo sve konzole iz prethodnih generacija. Konzola mi ne fali, ali fali ekskluziva za iste (tu mislim na ove aktuelne, Switch je doduše izuzetak po tom pitanju).

Native 4K i RT sa playable farmerate-om i konzole neće skoro u istu jednačinu. ;)
Ne znam čemu se čudiš. Nismo odavno u PS2 ili PS3 eri konzola. Nema od ekskluziva ništa, sve pre ili kasnije dolazi na PC, tako da svako ko ima iole ok PC ne vidim razlog zašto bi imao PS (isto važi i za Xbox).

Sada (u 2023. godini i kasnije) gledati na konzole kao uređaj za igranje ekskluziva je po meni čisto bacanje para iz gore navedenog razloga, eventualno posedovati aktuelnu Nintendo konzolu, ali i to može da se igra, doduše kroz emulaciju.

Kao sto sam pricao, zeznuli su se sa PS5 jer ne moze da gura 4K u 60 fps-a i sad nema druge nego da izbace Pro model, samo se pitam koju ce graficku ubaciti unutra i koja ce biti cena, jer moraju da obezbede 4K 60 fps, ili nema nikakvog smisla.

Kad malo razmislis, to je neverovatna stvar i samo pokazuje koliko je 4K azdaja overkill... dobili smo PS5 koji je napravio toliki leap u snazi hardvera, veci leap nego ikad u playstation istoriji, znaci nikad jaci hardver nisu stavili, da je tolika razlika izmedju dve zadnje generacije, a dobili su to da je konzola najslabija ikad sto se tice guranja igra, kao sto rekoh 4K, ali i 60 fps su bas zahtevna kombinacija... jos tu kad se doda ray/path tracing...

Ne znam čemu se čudiš. Nismo odavno u PS2 ili PS3 eri konzola. Nema od ekskluziva ništa, sve pre ili kasnije dolazi na PC, tako da svako ko ima iole ok PC ne vidim razlog zašto bi imao PS (isto važi i za Xbox).

Sada (u 2023. godini i kasnije) gledati na konzole kao uređaj za igranje ekskluziva je po meni čisto bacanje para iz gore navedenog razloga, eventualno posedovati aktuelnu Nintendo konzolu, ali i to može da se igra, doduše kroz emulaciju.
Ne čudim se već komentarišem. Valjda imam pravo da iznesem mišljenje? :unsure: Mislim da smo svi ovde znali da će pre ili kasnije biti najavljene Pro verzije aktuelnih konzola. Mid-gen upgrade je već postao standard u svetu konzola i na to sam računao prilikom kupovine petice. Ali sam se za’ebao što sam računao da će biti ekskluziva, ali ništa od toga izgleda. A ako ih i bude biće time exclusive i posle nekog vremena će se pojaviti i na PC-u. Zato kažem, dižem ruke od kupovine budućih konzola i fokusiram se na PC kao gaming platformu. Nintendo je sa druge strane ostao dosledan svojoj ideji od koje ne odstupa, ima svoje ekskluzive i sve dok bude tako biću kupac njihovih konzola.

IMO, PS5 je super u svojoj base formi, ali trenutni talas AAA igara se bas muci sa hardverom a igraci izgleda bas hoce da imaju pristup do smooth 60fps.

Ima jos godinu i po dana do dolaska Pro-a, ko je kupio konzolu blizu launcha ce imati 4 godine igranja. Svakako ce ta verzija konzole biti za ozbiljnije igrace ili one koji hoce najbolje [one koji mogu da predju da igraju na PC], kao i PS4 Pro verovatno ce predstavljati 20% prodaje, ako i toliko. Ovaj put nemamo prelaz na 4K televizore.

Sony nema sta da izgubi sa Pro-om, zadovoljice sa tim hardverom verovatno one koji najvise igraju PS5 i koji kupuju najvise igara. Sa PS4 su dokazali da ce eksluzivne igre biti veoma dobro podrzane na starom hardveru cak i kada izadje full nextgen hardver. Kad stigne PS6, ocekujem da ce crossgen period trajati jos duze jer developeri nece biti ograniceni sporim hard diskom i previse sporim CPU-om.

khm... PSVR1... khm...
Dobro, tu je bila bas drasticna promena platforme.

Steta sto je toliko igara ostalo tu zarobljeno na PSVR1 platformi, Sony cak nije ni spremio masovno portovanje svojih internih igara za premijeru PSVR2 [astrobot, blood&truth, wipeout, itd].

Pravi se istovremeno i digitalni i elektronski otpad. Takav odnos prema platformi dovede da imaš Vita scenarij a kako stoje stvari nešto ne bih rekao da će biti PSVR3.

Ja bi reko da PS5 vec i jeste retro, za ceo njen zivot, dobili smo samo jedan launch naslov i to je to, svi vec zaboravili na konzolu, stize Pro, valjda ce biti bolje sa njom...

Back
Top Bottom