Cesto se ljudi zalijecu i zanose pojmom AI bez da uzmu u obzir najbitniji aspekt - cijenu. Da su AI i robotika jeftini ne bi jedan Amazon zatvarao svoje pompezno najavljene automatizovane radnje kao propali eksperiment. AI i AI obogacene masine ce imati primjenu, ali bice jako skupe. Tako da nema nista od tog sna u kom lokalni poslodavac zamjeni zaposlene robot+AI kombinacijom i da mu se to isplati. Mozete reci "ali postajace jeftiniji sa vremenom" - mozda, ali ja se ne bih kladio na taj ishod.
AI ce biti jako dobar u zamjeni repetitivnih poslova, bez sumnje. Ali ono sto AI ne moze je da se protivi odluci nadredjenog i kao takav je izuzetno ogranicen. Vrijednost dobro placenih poslova je upravo u tome da ukaze na nepovoljan ishod pogresnih odluka i da im se kontrolisano protivi. Tako da najvjerovatnije neki niskokvalifikovani poslovi nemaju perspektivu.
AI za siroke mase, po meni, bice jako limitiran, povrsan, skup a onaj jeftini/besplatni bice usmjeren eksploataciji korisnika. Dakle, nista specijalno u odnosu na ovo danas. Public internet vec sada je septicka jama, generisani sadrzaj bas bode oci, a "ljudski" dio u vidu socijalnih mreza je toliko generican da ga i nije problem modelovati, no da bi model bio dobar treba nam dobar sadrzaj. Internet to nije iako mnogi misle da ce recimo ChatGPT postati daleko upotrebljiviji sa internet pristupom. Sumnjam jako i u ovo.
Zvucim kao AI skeptik ali nisam, vise sam oprezan i bez hajpa. Vidim upotrebu specijalizovanih modela, skupih i sa pristupom odredjenim grupama - najveca vrijednost imho, ali ne kao zamjena za ljude vec kao alat. Vidim niskokvalifikovane poslove zaista na udaru, ali ne sve, samo one izuzetno repetitivne. Ako ova trenutna svjetska kriza ne potraje dugo velike su sanse da ulazimo u jos veci startup talas gdje ce 90% startapa da crkne kao i u crypto scam eri - kolektivno pamcenje je jako kratko. Danas vec gomila AI toolova zapravo ne koriste AI, svi su eksperti iznenada i AI je jednostavno the next big thing. Kad taj talas prodje znacemo na cemu smo.
Ako hocete zaista da se edukujete kvalitetno a ne samo iz sumnjivih clanaka (mozda i generisanih), Stephen Wolfram je napisao nesto najbolje sto sam procitao na temu ChatGPT-a:
Stephen Wolfram explores the broader picture of what's going on inside ChatGPT and why it produces meaningful text. Discusses models, training neural nets, embeddings, tokens, transformers, language syntax.
writings.stephenwolfram.com