• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Novosti, alati, klipovi i ostale zanimljivosti iz AI sveta (ChatGPT, Stable Diffuson, Dalle2, Midjourney i slično)

Ov GPT-ovi su neverovatno dobre stvari. Igrao sam se malo, ba[ je korisno već i sada. Šta će tek biti za par godina?

Onih par default što nudi OpenAI (koji se vide i u videu) su veoma moćni i korisni (recimo objašnjavanje pravila društvenih igara i pravljenje nalepnica), ili neka smejurija od sprdnje (kao onaj meme analizator).

Ovaj sam stavio na public jer mi se čini da deluje kako sam zamislio:

Ako neko ima prilike i volje da isproba, javite šta mislite!

Još da dodam da je Turbo dostupan već neko vreme, nisam znao da se tako zove, ali je primetno napredniji.

Još da dodam da je Turbo dostupan već neko vreme, nisam znao da se tako zove, ali je primetno napredniji.
Kako to mislis napredniji? Da, napredniji je u odnosu na 3.5 ali to je i dalje 3.5 model koji je optimizovan za performanse i cijenu, odatle ovo Turbo. GPT-4 ga i dalje sije. Mozda nesto propustam, zato pitam.
Meni se svidjaju ove nove izmjene jer su se fokusirali na user experience i sad je bas jednostavno koriscenje svega. Jedini update meni zaista bitan je da OpenAI API guta fajlove pa mogu da radim tonu automatizacije i analiza.

Turbo je 4, ali sa svežijim treningom (april 2023) i integrisanim mogućnostima, kao web search, image generation, file analysis, podržavnaje veoma dugačkih promptova, conversation mode, etc.

Koliko ja znam, 3.5 nema Turbo verziju.

A Turbo poredim sa "običnom" četvrokom. Primećujem razliku u kvalitetu i konzistentnosti odgovora.

@mozzribo ima 3.5 Turbo https://openai.com/blog/new-models-and-developer-products-announced-at-devday

Ne znam, mozda su tweakali nesto u nazivima jer ja sam ubjedjen bio da je Turbo samo za 3.5. GPT-4 Vision je pod okriljem Turbo naziva mozda, ne znam, procitacu detaljno.

Turbo bi efektivno trebao biti losiji tako da je bas zanimljivo da imas suprotno iskustvo. Internet je pun prituzbi na Turbo. Ima more poredjenja ali ja sam pratio samo 3.5 Turbo tako da ne vidim zasto bi 4 bio drugaciji. Povecanje brzine i smanjenje cijene moraju imati trade-off a to je niza preciznost.

Aha, propustio sam taj detalj da i prethodna generacija ima Turbo, hvala na linku. Tamo isto piše:
We released the first version of GPT-4 in March and made GPT-4 generally available to all developers in July. Today we’re launching a preview of the next generation of this model, GPT-4 Turbo.

GPT-4 Turbo is more capable and has knowledge of world events up to April 2023. It has a 128k context window so it can fit the equivalent of more than 300 pages of text in a single prompt. We also optimized its performance so we are able to offer GPT-4 Turbo at a 3x cheaper price for input tokens and a 2x cheaper price for output tokens compared to GPT-4.

No, pucao bih sebi u muda kada ne bih priznao da možda sve samo tripujem. Kada je krenuo bum sa AI-jem, još smo možda i mogli da kažemo šta je pisao AI a šta čovek. Sada ja već ne bih znao. A to važi i obrnuto - možda samo zamišljam da je bolji a nema neke značajne promene.

@mozzribo ma nema frke. Ja tek sad ulazim ozbiljnije u sve ovo pa brkam nomenklaturu lako. Meni jednostavno logika kaze da nema sanse da puste 3X improvements za 2X nizu cijenu. Poboljsanja ne dolaze iz vazduha i u tako kratkom vremenu. Turbo se najvjerovatnije koristi trikovima koji daju dobre rezultate u opstijim slucajevima. U generalnijim, npr coding, nema sanse da bude bolji. Ja pucam na to da Turbo radi kompresiju tokena. Mozes ti da posaljes 128k ali ce on to u pozadini da zdrobi na 4k. Ovo meni pije jako puno vode. Jos ako se sjetimo cinjenice da su prikupili enormno podataka i mogu da sa sigurnoscu od n% zakljuce kakvi se promptovi najvise koriste, zakljucak je jasan. Bice tu jos vise segmentisanja trzista.
Ali dobro si rekao, prije su bile jasne metrike. Sa AI bude tvoj bias protiv njegovog :D

Crawluje i formatuje sajt, što kasnije možemo da uploadujemo u svoje GPT-ove (ChatGPT trenutno ne kroluje sajtove u tu svrhu, i najverovatnije ni neće zbog autorskih prava).

Secam se intervjua sa Croteam-om pre mnogo godina, kad su pricali kako ce AI sam pisati engine i praviti igru, programirati, a developeri ce noge na sto i uzivati...

Back
Top Bottom