• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Novosti, alati, klipovi i ostale zanimljivosti iz AI sveta (ChatGPT, Stable Diffuson, Dalle2, Midjourney i slično)

Loš prevod (u naslovu). Peticija se zalaže samo za odlaganje za 6 meseci. To je ona značajna peticija o kojoj se govorka. Lično sam je potpisao jer kako je originalno sročena, ima itekako smisla. Odlaganje za 6 meseci bi nam dao značajan bafer da legalno sredimo stvari. No, džaba peticija, ljudi treniraju svoje "ej ajove" i dalje. Sem OpenAI, oni nisu ni planirali u tom periodu, navodno (što ne znači da se ne spremaju aktivno za trening petice).

Sa druge strane se pak bojim da mnogi ljudi stvarno ne razumeju šta je ova tehnologija i realno misle da je ovo nešto inteligentno.* Pa kada kažu oBUstAviMO rAzVOj, misle da je alternativa neka apokalipsa, a ne... Maltene isti efekat kao "pametni" telefoni. Apropo, svo znanje čovečanstva nam je u džepu, a neki ljudi troše svoju energiju da se pale oko stvari koje nemaju osnove u realnosti. Iz iskustva znam (jer imun nisam na glupost te imam tendenciju da se izbudališem kao i svi mi) da to zahteva više energije nego edukovati se dovoljno u cilju izbegavanja zbunila. Ljudi's gonna glup.

*: Iako je bitno postaviti pitanje da li postoji razlika između funkcionalne i izvršne inteligencije. Recimo da neki od ovih sistema mogu efektivno i etično da se istreniraju da donose bitne odluke, recimo političke. Takođe zamislimo da u 99.8% slučajeva takav sistem, postavljen na izvršnu poziciju, "donosi odluke" blagotvorne po društvo. To bi značilo da je sistem bolji u tom zadatku, nego prosečan čovek. Da li onda ima smisla reći da sistem nije inteligentan? Da, odluke koje donosi nisu inteligentne u klasično-psihičkom smislu, samo dobro trenirani prediktivni algoritam za bazu (tekstuelnih) podataka kojoj ima pristup. Ali, moglo bi se kaz'ti da su te odluke efektivno inteligentne.

Ovo je cool, ali mislim da su igre spremne na nivo više.

Recimo, u RPG igrama cool bi bilo da imate AI companiona, koji naravno ima triggere za main story/side questove, ali da mu se ponašanje i dodatni dijalog generiše skroz kroz AI. I onda vremenom, kako krenete da igrate s njim, bukvalno je kao u pravom životu, prvo imate upoznavanje, zatim zbližavanje a na kraju postanete "prijatelji". I onda u zavisnosti kako se ponašate premu njemu i kako on reaguje na vaše inpute, možete da imate mnoogo dobrog poslušnog companiona koji vam zaista znači u igri kao pomoć, plus može imati neki base storyline koji nije otkriven i javno dostupan, ali vi pitanjima mozete to da izvucete od njega... I zamislite da igrate tako sa nekim likom i onda on pogine ili u priči bude neki plot twist da je izdajica ili šta ja znam... Nivo imersije bi bio neverovatan. A i odluke ulltra bitne. Da ne pričamo da nijedan playtrough ne bi bio isti.

Drugo šta vidim je da se slično primeni na NPC-ijeve, da uz defaultne zakucane priče koje moraju da ispričaju i radnje da urade, da postoji i neka pozadinska priča koju možete da oktrijete ako ih ubedite ili popričate sa njima.

Takodje, moguće je i napraviti i generisati on-the-fly cele dungeone i questline-ove, u zavisnosti od nekih vaših odluka...

U narednih 5-7 godina bih zaista voleo da vidim jednu takvu AAA igru, sa svim ovim implementiranim na vrhunskom nivou. Milsim da će biti pokušaja već ove/naredne godine, ali moraće da prodje vreme da se sve to utegne.

U suštini, voleo bih da vidim igre gde je neko dizajnirao glavnu priču i sidequestove, šta i kako, neke osnovne stvari. Ali da je sve ostalo, interaktivno i moguće menjati. Svi učesnici treba naravno da poštuju neka definisana pravila i da rade ka tome da se razreše ti glavni questovi, takodje da ne ode u neki NSFW. Ali kombinacija skriptovanih delova + sloboda koju daju novi AI alati mislim da može biti prava mala revolucija u RPG gaming svetu.
Imaš već to. Zove se replika AIi naplaćuje se. Ne moraš čak ni da pališ igru. Sam će te daviti preko telefona itd.
Izvinjavam se za arheologiju. Nisam obratio pažnju na datum jer sam mislio da sam na poslednjoj stranici teme.

Nisam siguran shta se deshava tu. Mozhe objashnjenje?
Naravno, dao je uput AI-u da mu edituje video, tako da on ne mora da radi nista, samo gleda i uziva kako mu AI za par sekundi izedituje ceo video...
E sad kako je ispao taj video i kakve mu je sve upute dao, to ne znam :)

A i editovanje danas je u pm. Random isjeckani video snimci, pogotovo kad mi neko posalje yt shorts recimo, pa ono je gotovo negledljivo. Ljudi kao da se trude da budu sto genericniji u svom pristupu da ih AI lakse zamjeni :D Cast izuzecima, naravno.

Naravno, dao je uput AI-u da mu edituje video, tako da on ne mora da radi nista, samo gleda i uziva kako mu AI za par sekundi izedituje ceo video...
E sad kako je ispao taj video i kakve mu je sve upute dao, to ne znam :)
E to je ono shto mene zanima. Editovao je bez uputstava, onako kako mu se tjefne ili je primio nekakva uputstva?

Ne znam, mozda je dobio random ili precizna upustva sta da radi, tipa stavi na random vreme, ali ne duze izmedju 5 - 10 sekundi tranzicije, svaki put da bude druga tranzicija, dodaj te i te efekte itd... ali mislim da moze i da mu se da uput da "moderno" edituje klip, pa da oponasha ono kako se sad uglavnom radi sa kratkim kadrovima i tome slicno, vec smo vidjali da tako nesto moze u drugim primerima...

Jel može ChatGPT da se koristi anonimno tj bez naloga? Postoji li neka online verzija ili npr mogućnost da se skine neki kod sa Github i sl i pokrene lokalno bez naloga?

Midjourney je free generalno, doplaćuju se neke stvari

Back
Top Bottom