Ovo je cool, ali mislim da su igre spremne na nivo više.
Recimo, u RPG igrama cool bi bilo da imate AI companiona, koji naravno ima triggere za main story/side questove, ali da mu se ponašanje i dodatni dijalog generiše skroz kroz AI. I onda vremenom, kako krenete da igrate s njim, bukvalno je kao u pravom životu, prvo imate upoznavanje, zatim zbližavanje a na kraju postanete "prijatelji". I onda u zavisnosti kako se ponašate premu njemu i kako on reaguje na vaše inpute, možete da imate mnoogo dobrog poslušnog companiona koji vam zaista znači u igri kao pomoć, plus može imati neki base storyline koji nije otkriven i javno dostupan, ali vi pitanjima mozete to da izvucete od njega... I zamislite da igrate tako sa nekim likom i onda on pogine ili u priči bude neki plot twist da je izdajica ili šta ja znam... Nivo imersije bi bio neverovatan. A i odluke ulltra bitne. Da ne pričamo da nijedan playtrough ne bi bio isti.
Drugo šta vidim je da se slično primeni na NPC-ijeve, da uz defaultne zakucane priče koje moraju da ispričaju i radnje da urade, da postoji i neka pozadinska priča koju možete da oktrijete ako ih ubedite ili popričate sa njima.
Takodje, moguće je i napraviti i generisati on-the-fly cele dungeone i questline-ove, u zavisnosti od nekih vaših odluka...
U narednih 5-7 godina bih zaista voleo da vidim jednu takvu AAA igru, sa svim ovim implementiranim na vrhunskom nivou. Milsim da će biti pokušaja već ove/naredne godine, ali moraće da prodje vreme da se sve to utegne.
U suštini, voleo bih da vidim igre gde je neko dizajnirao glavnu priču i sidequestove, šta i kako, neke osnovne stvari. Ali da je sve ostalo, interaktivno i moguće menjati. Svi učesnici treba naravno da poštuju neka definisana pravila i da rade ka tome da se razreše ti glavni questovi, takodje da ne ode u neki NSFW. Ali kombinacija skriptovanih delova + sloboda koju daju novi AI alati mislim da može biti prava mala revolucija u RPG gaming svetu.