• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Novosti, alati, klipovi i ostale zanimljivosti iz AI sveta (ChatGPT, Stable Diffuson, Dalle2, Midjourney i slično)

Meni je ovo cool ali ne znam kolika je usteda vremena kad i dalje developer mora da sedne i da "klikce ovo mi se svidja ovo mi se ne svidja ovo prepravi ovo nemoj"itd

Toliko retardirano pisu te side line-ove, da je i bolje da ih AI preuzme, nije tesko biti bolji od toga...

It begins...

It begins...
Procitao sam tekst ali ne razumijem. Sta pocinje?

shodan-system.gif

AI hype me uzasno podsjeca na vrijeme kada je izasao Pokemon GO. Naravno da je vrijednost neuporediva ali samo me podsjeca na to. Odjednom svi prate, svi su eksperti, prompt inzenjeri, godine pracenja razvoja. Nadam se da ce do verzije 6 hype da umre pa da normalno nastavimo biti robovi digitalnog doba.

AI hype me uzasno podsjeca na vrijeme kada je izasao Pokemon GO. Naravno da je vrijednost neuporediva ali samo me podsjeca na to. Odjednom svi prate, svi su eksperti, prompt inzenjeri, godine pracenja razvoja. Nadam se da ce do verzije 6 hype da umre pa da normalno nastavimo biti robovi digitalnog doba.
Čitav razvoj umjetnih neuronskih mreža, od McCulloha i Pittsa, preko backpropagation algoritma do dubokog učenja je niz valova ogromnog oduševljenja/hypea, kad se zbog određenih dobrih rezultata i uspješnih specifičnih primjena misli da su riješeni svi problemi, nakon čega uvijek slijedi period otriježnjenja kada se udari u sljedeći zid ograničenja pa se mora prihvatiti realnost :D

Nemonivno je pak da je ovo prvi korak ka jednom od najvećih snova čovečanstva. I ne govorim obavezno o nekom eventualnom, pravom AI-u (ono što sada zovu AGI), već nekom neljudskom asistentu, alatu koju je opisivan u raznim SF-ovima, pa čak i u literaturi pre tog žanra. Tu je i brkanje pojmova ("AI") pa nije čudo da se svi hajpujemo. Da ne pričamo o ozbiljnim izazovima koji su nastali prebrzo da bi mogli adekvatno i na vreme da reagujemo. Sigurno će malo mrmorenje da se smiri vremenom, ali ovo jeste početak nove paradigme. Svet u značajnoj meri nije više isti.

To je moćan SF sa veoma dobrim razlogom.

Ja više mislim da idemo prema droidima is Star Wars. :D Wait, wait, please hear me out. Služe specifičnoj svrsi (od kojih su neke od bitnijih "svrha" kopilotiranje, teški poslovi i ubijanje), ali su očigledno sposobniji za mnogo više. U mnogim pogledima su veštiji od bioloških i cyborg organizama. Svako, uključujući i njih zna da nisu "živi." To je prihvaćena činjenica od pamtiveka. Ako ne postignemo pravu, "živu" inteligenciju, nazovimo je kako god, ovo mi zvuči "najrealnije" (full disclaimer: niko nema pojma šta nas tačno čeka, možda samo slučajno pogodi pa kasnije ispadne važan).

Da vidimo prvo dal cemo ziveti dovoljno dugo za te stvari :D
U Japanu vec sad ima svasta, dok u Srbiji nema jos ni metro, daleko smo mi od tih androida, ali stvari poput AI-a koje mozemo osetiti u digitalnoj formi, da.

Back
Top Bottom