• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

iOS Android Mobilni telefoni/tableti general tema (vesti/glasine/sta kupiti)

U svemu: dpad na Decku je sekundaran, namijenjen uglavnom za navigaciju kroz OS, inventar/mapa u modernim igra i sl. Jednostavno lošeg oblika, mekan, neprecizan. Gamesir koliko znam koristi 'dome' kontakte sa jedne ili obje strane u zavisnosti od modela, dugmići imaju kraći 'hod', što dosta pomaže u retro igrama.

Osećam i ja da dpad nije istog kvaliteta kao onaj na Xbox One S kontroleru koji imam, ali navikneš posle nekog vremena, a i ja većinom i 2D igre igram preko leve pečurke, dpad samo za baš teške deonice.

Ali pre svega sam mislio na ono što si napisao za A, B, X, Y kada sam te pitao koja je razlika, prvi put čujem da je i to problem?

I ABXY mi nekako nemaju pravi oblik i 'hod' za retro gaming, plus je membrana mekša nego na drugim handheldima. U poređenju sa recimo Trimui Brick ili Miyoo Mini Plus razlika nebo i zemlja.

Na novom telefonu mi nešto lagovala gboard tastatura, reko da probam alternativu neku i posle par dana koriscenja ova swiftkey se bas odlicno pokazala. Nula laga i ima stvari koji mi se vise svidjaju, npr kada drzim taster za brisanje automatski stane kada obrise rec, mozda do ima i u gboard al nije default ukljuceno.
Plus kada kucam na engleskom onaj svajp metod savrseno radi, samo prelecem preko slova i predikcija radi posao. Znam zvucim kao nubara teska al eto nikad ranije nisam ni probao alternative standardnom kuckanju lol

Last edited:
Krenuo je sa radom Energy Star labeling program u Evropskoj Uniji, gde svi proizvodjaci smartphone-ova i tableta moraju da odrade standardizovane testove da bi bolje obavestili kupce kakav uredjaj kupuju. Sve je slicno Energy Star stickerima koje odavno imamo na beloj tehnici:

smartphones-tablets-eu-energy-label.jpg.webp

Testovi su standardizovani https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R1669

Evo regulacije za meni najzanimljivije testove - za oznaku 3 [duzina upotrebe pri jednom punjenju] i oznaku 5 [broj ciklusa punjenja baterije od 0% do 100%, dok se ne dodje do trajnog pada kapaciteta baterije na 80%.]:

CALCULATION OF THE ENERGY EFFICIENCY INDEX
1.2.1. Test sequence for smartphones
From 100 % battery charge level to power off: repeat a cycle of:
— Phone call (4 min);
— Idle (30 min);
— Web browsing (9 min);
— Idle (30 min);
— Video streaming (4 min);
— Gaming (1 min);
— Idle (30 min);
— Data transfer: http upload and download (8 min);
— Idle (30 min);
— Video playback (4 min);
When device powers off: Terminate test.

MEASUREMENT OF THE BATTERY ENDURANCE IN CYCLES
Batteries of smartphones and slate tablets shall be tested for battery endurance in cycles until the battery has, in a fully charged state, a remaining capacity of at least 80 % of the rated capacity; the battery shall be tested according to the default charging algorithms implemented by the manufacturer.
The resulting number of cycles shall be rounded down to full hundreds as '≥ x00' and stated in ranges as ≥ 800, ≥ 900, ≥ 1 000, ≥ 1 100, ≥ 1 200, ≥ 1 300, ≥ 1 400.

Battery endurance in cycles shall be measured with the following test sequence:
1)one cycle at 0,2 C discharge rate and measure capacity;
2)cycles 2-499 at 0,5 C discharge rate;
3)repeat step 1.
To determine the number of cycles beyond 500 cycles, one should then continue with step 4
4)99 cycles at 0,5 C discharge rate
5)repeat step 1
6)repeat steps 4 and 5 until measured capacity is below 80 %.
Tests shall be performed with an external power source, which does not limit the power draw of the battery and leaves it to the specified default charging algorithm to regulate the charging rate.

Evo i prvih rezultata za cikluse punjenja baterije do pada kapaciteta na 80%:

• 1,000 charge cycles: Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL, Pixel 9a, Pixel 8a

Samsung​

• 2,000 charge cycles: Galaxy S25, Galaxy S25 Plus, Galaxy S25 Ultra, Galaxy S25 Edge, Galaxy S24, Galaxy S24 FE, Galaxy A56, Galaxy A36, Galaxy XCover7, Galaxy XCover7 Pro, Galaxy Tab Active5, Galaxy Tab Active5 Pro, Galaxy Tab S10 Plus, Galaxy Tab S10 Ultra, Galaxy Tab S10 FE, Galaxy Tab S10 FE Plus
  • 1,200 charge cycles: Galaxy A26, Galaxy A16

Fairphone​

• 1,300 charge cycles: Fairphone 5
  • 1,000 charge cycles: Fairphone (Gen. 6)

Motorola​

• 1,200 charge cycles: Edge 50, Edge 50 Neo
  • 1,000 charge cycles: Razr 60, Razr 60 Ultra, Edge 60, Edge 60 Pro, Moto G86, Moto G75, Moto G56, Moto G35, Moto G15, Moto G15 Power, Moto G05, Moto E15
  • 800 charge cycles: Moto G55

Nothing​

• 1,400 charge cycles: Phone 3, Phone 3a, Phone 3a Pro, CMF Phone 2 Pro,

OnePlus​

• 1,200 charge cycles: OnePlus 13R
  • 1,000 charge cycles: OnePlus 13

Sony​

• 1,400 charge cycles: Xperia 1 VII

Ts7i2lW.png

Last edited:
Da, testiraju padanje 5 uredjaja sa visine od 1m [bez folije/zastitnog stakla/maske], gleda se koliko dugo 4 uredjaja mogu da prezive dok se ne pojavi "usability" greska [napuklo staklo ili ugruvan metal se ne racunaju ako se telefon/tablet mogu koristiti i dalje normalno].

Last edited:
Шанцунг 2000 пуњења бајо мој. Ђе је Ајфор?

Istice mi ugovor sa Yetelom uskoro, gledam sta bih uzeo od telefona pa da pitam za savet
Xiaomi 15 12/512 vs S25 vs Iphone 16 Pro 128gb?

Istice mi ugovor sa Yetelom uskoro, gledam sta bih uzeo od telefona pa da pitam za savet
Imam S25, uzeo sam ga u pretprodaji, mogu da ti odgovorim ako imas neka pitanja. Da je Xiaomi 15 izasao u to vreme(i da nije bio precenjen) mozda bi razmotrio njega(ponajvise zbog boljeg battery life-a, koji nije uzas na S25 kao sto mi je bio na iPhone 13 mini, ali nije ni odlican, a verujem da su i kamere mozda za nijansu bolje, prosto nisam zadovoljan S25 kamerom). Ako ces vec razmatrati druge kineze, Oppo i Vivo samo, OnePlus 13 je realno za klasu iznad njihovih flagshipova. iPhone je vec drugi ekosistem pa njega ne razmatram. Ne znam da li gledas te telefone zbog form factora(to je jedini razlog zasto sam ja uzeo S25). Sad i kinezi imaju manje telefone i tu vec OnePlus 13t i moze da se razmotri, jer ova druga 2 imaju Mediatek SoC, mada opet ima osakacen kamera podsistem u odnosu na konkurenciju.

EDIT: Ako si u Nisu mozemo da se nadjemo da procackas telefon na sat-dva(idem i za Beograd prvi vikend septembra pa mozda i tad ako ti BG vise odgovara).

Meni ugovor u mts-u ističe idućeg meseca. Izbaci iPhone (meni je dosta iOS-a) i uzmi u razmatranje Honor 400 Pro ili još bolje (i naravno skuplje) Magic7 Pro. Ne žuri mi se da menjam telefon, pa ću najvrv sačekati izlazak Xiaomi 16 i S26. Ako S26 bude imao istu ili sličnu cenu kao S25, onda uzimam 26-icu.

Last edited:
Kakva je sada situacija sa Huawei telefonima i google uslugama? Sobzirom da se mnogo toga oslanja pre svega na google maps zanima me šta da preporučujem.

Back
Top Bottom