Zapravo njegova trilogija mi je definitivna verzija Spider-man. Ne računam Into the Spiderverse to je priča za sebe i teško da će neko to da nadmaši u animacijskom smislu kao što ta ekipa animatora radi.
Kod Raimi-ja je jako specifično što je on čovek koji je inspirisan stripom i starinskom komedijom, uzmeš svaki Evil Dead i vidiš koliko je tu skrivenog humora i banalnosti koja proizilazi iz situacije u kojoj se likovi nađu, ali istovremeno kada to želi i može napravi dosta mračnih scena koje su efektivne, a većina režisera bi mu pozavidela na tome.
Ali da se vratim na njegove Spajdermene i zašto ih smatram ultimativnim, čovek razume vrlo dobro stripove, odlično je preneo štreberastu stranu Peter Parker koji pokušava da barata skrivenim i javnim životom sa tim ljudima koji ga okružuju. Onda je primenjena sjajno teenage soap opera drama između Peter-a i MJ, što fali poslednjem Spajdermenu, jer nemaju muda da urade išta sa tim likovima i sve je pod Disney katancem da se neko ne uvredi i šokira. Holland i Zendaya su mi kao dva lepa isečka koja su tu da poziraju, a odabir Toby i Kirsten su mi uverljiviji iako ima dijaloga od kojeg ti se digni kosa na glavi, ali to je sve u službi prezentacije samog stripa na velikom platnu. I onda bih se obrnuo na art direkciju i režiju, iako Spajdermen trilogija ima poprilično zastarele efekte, vidi se jebiga kada je nešto očigledno 3d, ali cenim više stil akcije i kretanja Spajdermena nego u novima. Raimi ima jače oko od ovog tipa što režira nove Spajdermene, svi ti novi nemaju ama baš ništa specijalno u vezi njih što bi ih izdvojilo od Raimi-jevih koji poseduju autorski pečat i šmek. Lako se zaborave. Raimijevi i dalje ostaju u sećanju, uzmeš za primer William Dafoe kao Goblina i kada preglumljuje, Raimi zna da mora da bude malo cringe i preterivanja da bi taj lik ostao pamtljiv, a našao je vrsnog glumca. Ili u drugom delu, scena buđenja Dr. Octopus-a, horor bez ijedne prolivene kapljice krvi, a oseća se težina i opasnost koja dolazi iz pipaka.
Tako da ići će jak Raimi gas, samo da ne bude preseravanje kao Oz. Jer verujem da Raimi ima i dalje snage da isporuči dobre filmove. Čak iako je superherojština u pitanju.
P.S. Raimijeva trilogija ima bolji smisao za humor koja se ne oslanja na reference ostalih IP Disney. Toliko od mene na ovu temu.
Mic Drop.