Niš ima zaista neverovatnu hranu, kafane su toliko klasa iznad drugih, u drugim gradovima, da mislim da mora da se proba da bi se verovalo. I mislim da je to pre svega zbog ogromne konkurencije i da zbog toga sve kafane moraju da održavaju kvalitet a i da imaju specijalitete po kojima su poznati. Takođe, u Nišu je i najbolji burek (Anton sir) koji sam probao u životu, tako da i to se obavezno mora probati. I kada ste već tu, u blizini je Svrljig i mesta Kruna koje ima odličnu hranu, ali ima jedan specijalitet zbog kojeg nekad samo zbog toga odem tamo, a to je jagnjeća džigerica. Majko moja koliko je to dobro... Ljubitelj sam džige, ali ova je klasa iznad. Brizle su im takođe odlične.
Takođe, nešto što morate probati je belmuž, ukoliko je dobro napravljen, to je nešto neverovatno. Nažalost, mnogi ga prave sa dosta ulja ili bude mnogo mastan, tako da, treba voditi računa o tome. Iskreno, nisam u kafanama naišao na vrhunski, nikad nije dobar kao kada ga sami napravite kod kuće. A za to vam treba samo mladi kravlji sir (neobran, znači da nije skinut kajmak, što znači da ima mnogo mlečne masti) i kukuruzno brašno. I to je to.
Pakito i ekipa vidim posetili su tri kafane u Nišu, od ovih tri, preporučio bih samo Mrak i pre svega kiflice (paketiće kako ih zovu u klipu), a zatim pljeskavica ova mešana i sve ostalo... Napomena da se mora rezervisati nekoliko dana unapred. Malo je mesto, a svako ko zna nešto o hrani tamo ide. Tako da je prepuno non stop. Podigli su cene skoro za 30 40% i opet je prepuno. Kvalitet se ceni.
edit:
Sad kad razmislim, možda treba napisati neki local food guide, šta je must have, šta mora da se proba i gde. Kada nađem vremena, videću da napišem neki spisak, možda nekom znači.