• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Kupovina tehnicke robe/prodavnice/internet prodavnice/iskustva/reklamacije/zastita potrosaca

Ja sam zadovoljan sa AKS stignu za dan i pošalju na viber poruku taj dan kada stižu i od poruke do kad stignu do mene bude oko 1h nekad malo više nekad malo manje.ali post express je best samo što svi koji sarađuju sa mađarima retko ko šalje preko njih
jel si nekad narucivao tv, ili monitor ili tako nesto osetljivo i lomljivo da ti donesu?

Hvala za preporuku, sve je zvucalo divno dok nisam dosao do dela da naplacuju cak 4000 da donesu na adresu, pa taxi mi ne bi uzeo ni pola od toga.
Imam vec neke sa kojima sam saradjivao, pa cu videti i njih, naravno zavisi i ko nudi najpovoljnije cene.
Ono sto meni treba, jeste neko kod koga moze licno preuzimanje u Beogradu, sa tim da mi bukvalno donese na adresu, sto i jesu, kad sam narucivao prosli tv, bez dodatnih troskova.
Da, taksi bi koštao manje, ali neće ni jedan taksista da vozi TV (znam provereno, neće svi ni mačku u transproteru da prime u kola), a ako se i nađe neki koji bi hteo (i vozi karavan) to će dodatno naplatiti (po sopstvenoj tarifi). Onda ukoliko nemaš kola ti ostaje da cimaš nekog ko ih ima da ti preveze TV ili kurirske službe.

jel si nekad narucivao tv, ili monitor ili tako nesto osetljivo i lomljivo da ti donesu?
Iskreno ne znam monitor kad sam kupio bilo je pre 4 5 god tako da se ne sećam ko ga je doneo.mada ovaj čovek iz AKS što meni donosi uvek je on i zna me (radi za naš region bar 15god i više)tako da je bitno i da je dobra osoba i da te zna

Da, taksi bi koštao manje, ali neće ni jedan taksista da vozi TV (znam provereno, neće svi ni mačku u transproteru da prime u kola), a ako se i nađe neki koji bi hteo (i vozi karavan) to će dodatno naplatiti (po sopstvenoj tarifi). Onda ukoliko nemaš kola ti ostaje da cimaš nekog ko ih ima da ti preveze TV ili kurirske službe.
To prvi put cujem da taxi nece da vozi tv od 55 incha... znam da bez problema staju u autu, u gepek ili na zadnje sediste.
Raspitacu se.

To prvi put cujem da taxi nece da vozi tv od 55 incha... znam da bez problema staju u autu, u gepek ili na zadnje sediste.
Raspitacu se.
Proveri i videćeš da je tako. Kad sam ih zvao za moj 48" C3 nije moglo da se nađe vozilo kod par taksi udruženja (operateru sam naveo da treba veći TV da se preveze). Onda sam probao da tražim taksi bez spominjanja TV-a i kad je došao taksista sa Citroen Picasso-om i video kutiju nije hteo da vozi. Onda sam angažovao ove momke što donose robu i platio im tih 4000 dindži.

Last edited:
Zna li neko ko prati, na mađarskom ipon-u, koji danom se menjaju cene, svakog ponedeljka?

Evo, da ne bih spamovao temu recent get, malo mog "laickog" iskustva.
Nisam pravnik, "ali mogu da pogledam". Mada, koliko nam je pravna drzava i ko je sve zavrsio ta prava i advokaturu, mozda znam vise i od njih.

Ovo nije napad na druga Krejzija, jer on nije predstavnik Tehnomanije, ali je poceo tu temu.

Kod nas se mesa pojam garancije i saobraznosti. Kada kazu "Sacuvajte racun, imate 2 godine garancije", nesvesno se cini zakonski prekrsaj.
Takodje, primaran je Zakon o zastiti potrosaca a sekundaran Zakon o obligacionim odnosima (ugovor, ili garantni list na dodatnu garanciju), kakav bi se, recimo, potpisao sa bilo kojom firmom o "produzenoj garanciji".
Poceli su sa tom forom da se sluze i nasi lihvari, videh Ananas, pa sad evo i Krejzi rece Tehnomanija. Jos Ananas hoce da naplacuje 150din ako se placa pouzecem u kesu. Meni je to smesno, ali oni imaju svoju racunicu.

Skoro sam saznao da npr. Waikiki, cak nema ni proces "reklamacije" u roku od 2 god. Poslao im kratak mejl, odgovora nema. Vetrenjace da jurim u Srbistanu necu, vec cu ih samo ignorisati.

Nikako ne preporucujem te produzene garancije nigde u Srbistanu, jer je dovoljno tesko da se i sa fiskalnim racunom izboris za svoja prava na otklanjanje nesaobraznosti u zakonskom roku u ovoj govnadiji od zemlje.

Vasa prava su ovde:

Last edited:
Nisam te ništa razumeo, ali ako neko ima neka pitanja koja može jasno da formuliše, odgovoriću, naravno pod uslovom da znam.

Dok me nisu prebacili u drugu radnju, ja sam bio glavni zadužen za reklamacije, odnosno mukotrpan proces unosa garancije, gde treba hiljadu stvari da se popuni i to traje 20 min po osobi/ artiklu.

Koliko sam ja ispratio, nikome nije odbijena garancija, osim ako uređaj nije fizički oštećen ili ako uređaj nije korišćen na ispravan način.

Ne znam ni šta je problem sa produženom garancijom, osim što mene smara da je nudim i posle da unosim papirologiju.
Garancija na sve je 2 godine, pod uslovom da imaš fiskalni, osim na belu tehniku koja je 5 ili neki televizori koji su 5, ali uglavnom je 2, i u tom slučaju imaš mogućnost da doplatiš par hiljada i dobiješ još tri godine garancije, ne razumem koji je problem sa tim?

Kod nas se mesa pojam garancije i saobraznosti. Kada kazu "Sacuvajte racun, imate 2 godine garancije", nesvesno se cini zakonski prekrsaj.

Jos Ananas hoce da naplacuje 150din ako se placa pouzecem u kesu. Meni je to smesno, ali oni imaju svoju racunicu.
Zašto je to prekršaj? Potreban ti je dokaz o kupovini da bi ostvario svoje zakonsko pravo u minimalnom trajanju od 2 godine. Možda nisam razumeo šta hoćeš da kažeš?

Postoje troškovi prenosa novca između kurirske službe i Ananasa. U ovom slučaju, Ananas je deo tih troškova prebacio na kupca. Ne sviđa mi se, jer više košta da platim kešom (uglavnom plaćam karticom), ali ne vidim tu nikakav problem ili "fore".

To što ja Tehnomaniji ne verujem ni za osnovna zakonski zagarantovana prava od 2 godine, a kamo li da im doplatim za dodatnu garanciju, je druga tema. To nema veze ni sa Crazy-jem, niti bilo kime na ovom forumu, već iz vremena još pre nego kada je Tehnomanija bez bilo kakve zdravorazumske logike asimilirala WinWin. Tada su mi samo postali još odbojniji.

Zašto je to prekršaj?
Bukvalno prve dve recenice u linku koji sam dao. Nema veza sa fiskalnim. Treba procitati sta sam napisao. Pojam garancije i saobraznosti.

```Naime, prema članu 54 Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021), “trgovac je dužan da se uzdrži od upotrebe izraza “garancija” i izraza sa tim značenjem ako po osnovu ugovora o prodaji potrošač ne stiče više prava nego iz zakonske odgovornosti trgovca za nesaobraznost robe ugovoru”.```

To nema veze ni sa Crazy-jem
A da li sam ja rekao da to ima veze sa Krejzijem? Pomenuo sam njega jer je samo poceo temu, kao disclaimer da se ne uvredi.
Mnogi ljudi se poistovecuju sa firmama u kojima rade.

A za dodatne troskove Ananas-a sam pretpostavio. Fore koje sam pomenuo, su se odnosile na "produzene garancije".

Bukvalno prve dve recenice u linku koji sam dao. Nema veza sa fiskalnim. Treba procitati sta sam napisao. Pojam garancije i saobraznosti.

Oke, tebi "smeta" ako trgovac kaže da je fiskalni račun garancija ili da je potreban fiskalni račun za ostvarivanje garancije?

Edit: Okej, jasno. Bacih pogled na link. Meni jeste garancija sinonim za saobraznost, kao i kod 99% ljudi u Srbiji. Neka, za početak, svaki potrošač u Srbiji ima prava iz "garantnog lista", pa ćemo kasnije da polemišemo kako je "saobraznost" širi pojam. Nepotrebna komplikacija, trenutno.

A da li sam ja rekao da to ima veze sa Krejzijem?
Ne, ceo taj pasus nije ni bio upućen tebi. Samo moj rant na spoj reči "Tehnomanija" i "garancija".

Last edited:
Oke, tebi "smeta" ako trgovac kaže da je fiskalni račun garancija ili da je potreban fiskalni račun za ostvarivanje garancije?
Meni ne uopste. Ja znam razliku. Da li mi smeta to ili ne, nije ni vazno bratac, ali ispada nesvesni zakonski prekrsaj. :)
Po clanu koji sam dao. I ujedno pocetak clanka/linka (pojmovi garancije i saobraznosti uzeti su samo kao primeri) objasnjava kako od samo jednog pojma koji se mesa, nastaje zavrzlama. Slucajno naravno u smislu radnika, jer smo se na termin garancija navikli, a po mom misljenju namerno od strane firmi koje se prave neveste.

Sad zamisli ljude, ciji je posao resavanje reklamacija, oni idu po sistemu APP. Cak postoji clan zakona koji kaze da su zaposleni, duzni da kupca/korisnika upoznaju sa svojim zakonskim pravima. :D A ni oni ih sami, ne znaju.
Nemam sad clan zakona ali verovaces mi na rec.

U prevodu, kakve produzene garancije kakvi kurci.

Ne, ceo taj pasus nije ni bio upućen tebi. Samo moj rant na spoj reči "Tehnomanija" i "garancija".
Prastaj, pogresno sam protumacio.

Ne kapiram i dalje sto je problem rec reklamacija, i sta je saobraznost, niti sta je problem sto mora da se cuva fiskalni racun, mrzi me da citam onaj link, ni ne zanima me previse iskreno...

Koliko sam ja cuo Tehnomanija je preuzela, otkupila Win Win ili sam cuo pogresan info... uglavnom sad je to jedna firma... cak su im i sajtovi isti, sa istim siframa, samo razliciti skin.

Htedoh ovde da sad pisem malo o nekim drugim stvarima, da pisem o mom iskustvu na poslu... dosta se ovde pljuju prodavnice, verovatno nesto od toga i stoji, a ja cu eto sad da pljujem musterije, iz ugla prodavca, da prenesem svoja iskustva, i ovde naravno ni na koga posebno ne mislim, vec samo delim iskustva.

Jezivo je koliko su prosecne musterije glupe i neobrazovane, pre svega je jeziv njihov procenat, pre nego sto sam radio kao prodavac, mislio sam, ok, verovatno na 10 njih naidje jedna tupadzija... ali na moje zaprepascenje, ispalo je da na 10 tupadzija, naidje jedan pametan i normalan.

Zatim koliko njih su bezobrazni, umisljeni, dodju tu deru se, oce neka svoja "prava", a ne znaju ni gde biju, ni koliko veze sa mozgom nema ono sto traze.

Onda dolazi sloj ljudi koji su kao jelte prepametni, oni kao sve zivo znaju, iako ti radis u Tehnomaniji vec dug vremenski period, iz nekog razloga oni su u tripu ko da sve znaju bolje od tebe.

Reklamacije... sta sve ljudi donose na reklamacije, to je da se krstis... ja da se pitam, ja bi licno svaku mogucu reklamaciju odbio, meni je u startu sumnjivo da neko nesto reklamira, prvo sto pomislim jeste da je taj neko nesto sjebao, nije koristio kako treba, jer ja u zivotu nisam imao potrebe nesto da reklamiram, niti mi se sta kvarilo, ako znas kako se ta stvar koristi, nece ti se pokvariti, osim ako tipa nemas sjebanu struju, a to je greska do tebe, ne do proizvoda.

Donese zena usisivac na reklamaciju, kao motor se pregreva, slabo vuce... otvorim usisivac, ono filter prljav, posuda za prasinu puna prasine, dlaka, ona to nista nije odrzavala, nije praznila... i donosi na reklamaciju... takav tip ljudi...

Sva sreca po musterije, te se ja ne pitam oko odobrenja reklamacije, vec se salje u servis, pa oni imaju zadnju rec.

Ono sto ljudima generalno fali je sira slika... sve musterije gledaju samo svoje dupe, samo ja, ja JA... nema on da malo sire pogleda tu sliku, da vidi i iz ugla prodavca kako je, pa bi mu mnoge stvari bile jasnije... no takvo nam je generalno drustvo, slabo ko gleda siru sliku, svi gledaju samo svoje dupe i onda placu kad nesto nije po njihovoj volji...

Za sve ima razloga zasto je tako kako je, samo treba malo sesti i razmisliti, videti siru sliku.

Zamisli imaš stvarni tehnički problem sa uređajem ili čak kvar, a tebi nezgodno da nazoveš prodavnicu ili servis, u tom trenutku ti se svašta počne motati po glavi; sjediš, razmišljaš o nesrećniku koji ti je prodao uređaj, šta će sada biti s njim i kolegama u podršci, da li će se nasekirati ako nazoveš, preispituješ svoje motive, pokušavaš sagledati širu sliku dok uređaj stoji mrtav u ćošku… #nijelako

Tebe bih bas voleo da vidim kako radis reklamacije, sa tvojim takvim divnim karakterom, kad dodju da ti se deru ko da si ti kriv sto im ne radi uredjaj, ili sto su oni toliko smotani da ni ne znaju da ga koriste, da vidim kako bi ti to resavao i kako je to lako... svi jure da budu prodavci...

Reklamacije... sta sve ljudi donose na reklamacije, to je da se krstis... ja da se pitam, ja bi licno svaku mogucu reklamaciju odbio, meni je u startu sumnjivo da neko nesto reklamira, prvo sto pomislim jeste da je taj neko nesto sjebao, nije koristio kako treba, jer ja u zivotu nisam imao potrebe nesto da reklamiram, niti mi se sta kvarilo, ako znas kako se ta stvar koristi, nece ti se pokvariti, osim ako tipa nemas sjebanu struju, a to je greska do tebe, ne do proizvoda.

Znam da ljudi pokušavaju da reklamiraju svoje greške u korišćenju, svoje nepaznje koje rezultuju fizičkim oštećenjima itd i da prodavcima se diže kosa na glavi od toga makar bili i ćelavi. Isto tako smatram da je ona ideja sa vraćanjem proizvoda u roku od dve nedelje pri kupovini na neodređeno (preko interneta ili telefona pa makar se i preuzimalo lično sve dok plaćaš pre pruzimanja) opterećenje za prodavce ali se pokazalo da je neophodno sa količinom žalbi na prodavce koji imaju značajno prisustvo na tržištu iz prostog razloga što bi se tako rešavali robe koja se ne prodaje bez gubitka novca a kopac nije mogao ništa protiv njih dok njihov položaj na tržištu je sprečavao kolektivni bojkot.

Sa druge strane i ti si zastranio. Baš u tehnomaniji sam imao par reklamacija koje su bile potpuno validne ali sam morao da se svađam za njih. 50inčni TV kojem je pozadinsko osvetljenje jelo sve svetlije nijanse u čisto isijavanje belog svetla, Sandisk skup, brz i develo guimiran USB drajv od 16 giga (davno bilo) za koji sam i doneo dokaze da je poznata mana da se zaljučavaju u read only mod sami od sebe i da ne možeš ništa da uradiš povodom toga (da zaključao mi se u roku od dva meseca) kao i usisivač koji je u roku od nedelju dana pomerio osovinu dovoljno da je impeler usisnika dodirivao kućište. Sva tri ekstremno validna razloga za reklamaciju, sva tri u roku od dva meseca najkasnije, i sva tri su bili problem. Za TV sam čak morao da zovem poznanika koji je advokat da im preti epskim sranjem pre nego što su prihvatili reklamaciju.

Ima svega, svako formira misljenje na osnovu svojih iskustva, ti na osnovu losih iskustva kao kupac, a ja na osnovu losih iskustva kao prodavac, ne moze se tu nista generalno reci i biti objektivan, sranja se desavaju sa obe strane, kao sto rekoh - za sve postoji razlog zasto je tako, postoji razlog zasto neke reklamacije tesko prolaze.

Da dodam jos jedno iskustvo, koliko mi je samo ljudi dolazilo da reklamira neke uzasno jeftine stvari, ono tipa reklamiraju kuvalo od 1000 dinara, nedelju dana pred istek dvogodisnje garancije... mene licno bi stvarno bila sramota da reklamiram nesto tako jefitno, ne bi se ni cimao do prodavnice, da se blamiram i da jos cekam proces reklamacije...

Zatim koliko ljudi su u nekom tripu da u ovoj banana drzavi, zaista vazi zastita potrosaca... tipa vidi etiketu na kojoj je pogresna cena i onda zahteva po toj ceni da dobije taj proizvod... mislim da cak to i moze, ali to je cist bezobrazluk...

Zatim neki donesu nesto posle nedelju dana koriscenja, kazu ovo ne radi vise, ocu pare nazad, nece da cekaju reklamaciju, nista, vec odma da dobiju pare nazad, ne razumeju da to tako jednostavno ne ide... misle da zive u Americi, tamo vaze ta pravila o zastiti potrosaca i dosta su popustiljivi za dosta toga, ali ne mogu da ocekuju istu stvar u fuckin' Srbiji...

Zatim koliko ljudi su u nekom tripu da u ovoj banana drzavi, zaista vazi zastita potrosaca... tipa vidi etiketu na kojoj je pogresna cena i onda zahteva po toj ceni da dobije taj proizvod... mislim da cak to i moze, ali to je cist bezobrazluk...

Zatim neki donesu nesto posle nedelju dana koriscenja, kazu ovo ne radi vise, ocu pare nazad, nece da cekaju reklamaciju, nista, vec odma da dobiju pare nazad, ne razumeju da to tako jednostavno ne ide... misle da zive u Americi, tamo vaze ta pravila o zastiti potrosaca i dosta su popustiljivi za dosta toga, ali ne mogu da ocekuju istu stvar u fuckin' Srbiji...

1) Da, moraš da prodaš po predstavljenoj ceni. Neke svari će i inspekcija da se samo nasmeje i ode tipa kada video da je neko premestio stvari u prodavnici ali van toga to je zakon. Ako kažeš i pokažeš da je proizvod toliko moraš da ga prodaš za toliko.

2) Ako je kupovina bila na neviđeno i jadalje 14 dana pre reklamacije a nema fizičkih oštećenja moraš odmah na licu mesta da izbrojiš pare. Nema pitanja. Zakon je veoma jasan po tom pitanju.

Imao sam sa tim servis vremenom toliko puta problema, što profesionalno, što lično, da sada za reklamacije prvo prođem ritual prethodnog smirivanja. Znam da će prvo pokušati da te ubede da si ti kriv. Znam da će tražiti da ide prvo na servis bez obzira koliko to opravdano bilo jer kupuje 45 dana a imaju zakonsko pravo na to. Znam da će posle toga uslediti pozivi iz servisa sa raznim ponudama koje će njima uštedeti pare a možda čak i sa pitanjima koje navode kupca da kaže nešto što će im omogućiti da podvedu sve pod "nepravilno korišćenje" i samim tim odbijanje garancije.

Back
Top Bottom