• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS2 Kralj konzola - PS2 - igre, vesti, generalna diskusija

Naizad sam stigao da haknem i odradim svog debeljka. PS2 Fat + sata hdd od 500gb i memorijska kartica. Leti sve, svaka igra koju sam probao radi savrseno, ucitavanja poprilicno brzo , u odnosu na disk nebo i zemlja. Ovaj tutorial sam pratio ko zeli isto da odradi na svojoj konzoli.

viber_image_2022-01-08_14-04-08-722.jpgUntitled-3.jpgUntitled-1.jpgUntitled-2.jpgUntitled-4.jpg

Isto sam uradio pre par meseci, 320gb samo sto moje iskustvo nije bilo bas savrseno u startu (a ocekivao sam da bude savrseno), neke igre su kocile, neke seckale. Tek kad sam provalio da postoje opcije i stavio mode 1 ili sta vec te igre su radile kako treba.

Mana je samo sto je ps2 bas dosta bucniji sa hardom unutra.

Zaista ? Nisam provalio to za modove, mada jos uvek nisam naleteo na nesto sto je kocilo probao sigurno nekih 15tak igara, sve radi kako treba za sad. Moja konzola se ne cuje uopste, ono standard ventilator radi ali skoro neprimetno.

onimusha 2 i dark alliance npr su igre koje nisu radile savrseno.
moj fat 5000x, bez harda se skoro ne cuje sa hardom se cuje prilicno.

Sa obzirom da sam gluv na levo uvo. Moguce je i da je moja konzola glasna a da nisam primetio :D . Moj model je valjda 3900.

Ako je u 'mint' stanju zašto da ne, samo su bučniji ventilatori i laser je vjerovatno mrtav. Najbolje tražiti neku nečipovanu.

Da li je teško/skupo naći laser za SCPH-30004? Napravio sam svojevremeno grešku i uzeo PS2 slim sa nekim retkim laserom, koji nisam mogao nigde da nađem da kupim. Zaboravih oznaku. Laser brzo crkao, nema zamene. Ne bih da ponovim grešku. :)

Rekao bih da nije čipovan, jer je nalepnica na poleđini konzole netaknuta.

Prilicno su bucniji, imo preskocio bi ih, verovatno i dalje ima masa novijih fatova na kp, i da je laser neispravan mozes da stavis hdd.

Ok, hvala za savete! Odustao sam od ove konkretne konzole. Biće prilike. Koju reviziju preporučujete? Možda SCPH-3900x?

@Omega Da, mislim da jeste SCPH-7000x serija sa SPU3170 laserom. Istražiću, hvala za savet!

Umjesto da kupuješ još jedan PS2 traži "PS2 Slim HD Connect" adapter, službeno se odavno ne proizvodi ali Kinezi su kopirali. Svakako nema aktivne elektronike.

Спајди, значи користиш SATA хард диск? Је ли network adapter официјелни или кинез који омогућава директно спајање SATA стандарда? Како пребацујеш игре на њега са компа?
Која ти је верзија FreeMcBoot-a? Која верзија OPL-a? Питам због менија са играма, видим ту свијетло плаву позадину (што се може подешавати), а знам да ове скорије верзије OPL-а су ружније некако са неким preset изгледом, гдје се могу видјети омоти игара, дискова итд. Не знам да ли се то може искључити, нисам нашао.
Untitled-3.jpg
Занимљива селекција игара! Неке од њих су боље у PSP верзији, а друге у Xbox/Gamecube/Wii верзијама али немој да ме пуно слушаш, само уживај.

Ако будеш расположен за тестирање, имам неке "задатке" за тебе.
Rayman 2 Revolution (службени назив нема 2 у наслову, колико знам или је то у неким регијама) - у HUB подручјима између нивоа, који су додати у PS2 верзији (садржајно најбогатија), има ли падова брзине исцртавања?
Psychonauts - исто, какав је framerate у игри, нарочито на почетку у тренинг кампу?
Resident Evil: Code Veronica X - у каснијем дијелу игре, чини ми се прије оне виле, у оној згради гдје има лифт који се доста користи, када крене анимација отварања врата лифта види ли се трзај у једном дијелу, као stutter од учитавања? Чисто мали детаљ.
Yakuza 1 - када се на улици пређе на следећу сцену, је ли трзне мало на тренутак? Загледај се.

Ово је ипак најбитније - ако будеш расположен да играш Killzone, први онај са PS2, одиграј једно сат-два па ми реци да ли фрејмрејт долази до нивоа гдје је скоро неигрива игра?
Medal of Honor: Frontline - када се прође исцкрцавање на плажи на почетку игре и уђе се у бункере, мало прошпартај и почни да окрећеш лика око своје осе. Има ли неког трзакања, stuttera?
GTA: San Andreas - да ли у неким дијеловима игра постане несносна што се тиче пада фрејмрејта?

onimusha 2 i dark alliance npr su igre koje nisu radile savrseno.
Те игре провјерено раде одлично на овом сетапу, тако да је код тебе вјероватно нешто до модова или слично. Играо сам их обије и све је глат. Иначе модови су кључна ствар, треба увијек консултовати табеле са компатибилношћу пошто 99% PS2 игара ради у овој верзији, само треба праве модове укључити, што је боза. Управо је тај Mode 1 најчешће тражен, колико знам он обједињује неколико ранијих режима компатибилности у себи по аутоматском принципу, више се не морају ни укључивати ручно када се он активира.

@Omega Свака част на познавању хардвера, фасцинантно.

Имам три комада PS2, један је 3004R чини ми се, мртав ласер од предходног невласника још али имам оригинални network adapter и држим у њему ATA Maxtor од 500 gb. Понекад кркнем у њега мали ATA од 40 gb, на њега стављам игре које бих да провјерим са другог HDD-а. Мање више све је радило одлично, чак и неке наводно некомпатибилне игре у неким елементима су савршено прошле на њему са новијим FMCB/OPL.
Имам затим 5004, немодован, ради ласер, све одлично. Имам и неке оригинале овде, Getaway планирам на њему да одиграм (гличује на HDD без обзира на модове, тестирао сам уздуж и попријеко, шаке ликова лудују али ради са USB-а зато како треба!)
И имам Slim neki, 79004. Као нов је , кутија и све. Чипован, хехе. Недавно баш замијених батерију у њему, срећом није она луда верзија што је умотана, него елегантно, као на компу. Изненадио сам се, мислио сам да сви Slim-ови имају ту мумија верзију. За Xenosaga Episode II се спремам, ако буде проблема са оним FMV-овима што су наведени у compat. list. Нарезане DVD-ове имам још од раније. Мада нећу се изненадити ако и то прође без икакве фрке на HDD. 😎 Играо сам је доста и ван FMV-ова до којих и не дођох, све је радило савршено.

Last edited:
Kao sto rekoh radi kako treba ali kad se ukljuci mode 1, pre toga mi je kod onimushe cak i zvuk lagovao.
Btw neko drugi me je sve namestio, stvarno me je mrzelo da punim jos jednu konzolu igrama...nisam imao pojma da postoje modovi, liste itd, mislio sam da ce sve raditi odmah kako treba kao na xboxu.

Спајди, значи користиш SATA хард диск? Је ли network adapter официјелни или кинез који омогућава директно спајање SATA стандарда? Како пребацујеш игре на њега са компа?
Која ти је верзија FreeMcBoot-a? Која верзија OPL-a? Питам због менија са играма, видим ту свијетло плаву позадину (што се може подешавати), а знам да ове скорије верзије OPL-а су ружније некако са неким preset изгледом, гдје се могу видјети омоти игара, дискова итд. Не знам да ли се то може искључити, нисам нашао.

Da koristim sata hard disk , neki random Seagate od 500gb sto sam pazario polovan na kp. Igre prebacujem tako sto prikacim hard disk na komp i ubacim igre preko programa koji se zove Winhip. FMCB verzija je 1.95 , nemam pojma koja je verzija OPL . Nisam nista menjao , tako izgleda kad sam ga pokrenuo. Ima i ovde opcije da se ubacuju omoti i te stvari , ali meni je lakse ovako spisak i udri. Preporucujem ti da pogledas YT video koji sam okacio , sve je lepo objasnjeno od pocetka do kraja. Poprlicno jednostavan softmod.

Za ove "zadatke" lakse ti je da proguglas , em sto nemam vremena da odigram sve sto hocu , em sto cu garant zaboraviti da trazim sta valja sta ne. Probao svaku igru po 5+ minuta, za sada sve radi kako treba.

Адаптер је ли оригинални? Пошто се SATA не може спојити директно на њега што је и наведено у видеу, може преко неког прелаза PATA-SATA али у том случају може само од лаптопа, због димензија.
Мод сам себи давно одрадио и после стављао нове верзије,ово са видеа је мало старија верзија, зато и имаш такав мени.
Гуглање не помаже око ових појединости јер су толико специфичне да се мало ко бави са њима. ;)

Winhiip je pun bagova, bolje je koristiti HDL Batch ili HDL dump/dumb.

@Nezaborav

Normalno je da slika "trzne" u Yakuza 1 pri prelasku na vece lokacije bez obzira na metodu igranja.

Psychonauts je jednostavno izrazito los port i trebalo bi da se izbegava na PS2.

Sto se tice San Andreasa, to sto si opisao zvuci kao problem kada se igra preko USB-a, a ne hard diska.

Killzone i Medal of Honor igre su poznate po losem frejmrejtu.

Mode 1 priblizava brzinu citanja DVD brzini, sto je neophodno za neke igre. Ne bi trebalo da se koristi u svim igrama jer produzava vreme ucitavanja.

Хвала на одговору, баш доста интересантних података за мене.
Winhiip je pun bagova, bolje je koristiti HDL Batch ili HDL dump/dumb.
Ово до сада нисам чуо, углавном сви препоручују први наведени програм.
@Nezaborav

Normalno je da slika "trzne" u Yakuza 1 pri prelasku na vece lokacije bez obzira na metodu igranja.
Да, и мени се чини да би могло бити тако, чак сам и на неким ЈуТјуб видеима виђао. Трзне неких секунд-два након што прикаже нову сцену. Тестирао сам са 2 хард диска и преко USB-а, увијек исти резултат. Можда је тако кодирана игра.
Psychonauts je jednostavno izrazito los port i trebalo bi da se izbegava na PS2.
То сам већ чуо од једног лика, а и мени се верзија на Двојци чинила лошом. Играо сам почетак и фрејмрејт је био ужасан. Генерално су почести ти случајеви да PS2 има најгору верзију неке игре, Resident Evil 4 је један од најпознатијих примјера, иако је игрив, за разлику од неких других. Спајди је налетио на подоста тих случајева у својој листи. Punisher је најбољи на Xbox Classic, одступа та верзија, нарочито у Uncut варијанти, Silent Hill: Shattered Memories је најбољи на Wii, графички знатно напреднији. Ratchet које су портови са PSP су најбољи на тој платформи итд. Spiderman игре су боље на GameCube, а најбоље на Xbox. Није критика наравно, само треба имати у виду. Разлика је понекад небо и земља.
Sto se tice San Andreasa, to sto si opisao zvuci kao problem kada se igra preko USB-a, a ne hard diska.
Играо сам и преко USB и преко харда, ти проблеми су ту у оба случаја, идентични.
Killzone i Medal of Honor igre su poznate po losem frejmrejtu.
МоH случај се дефинитивно чини абнормалан. Начин на који трза када се игра са HDD на PS2 тешко да је био у оригиналном издању. Окрећем лика око своје осе и он на тачно једном мјесту од тог замишљеног "круга" око њега трзне сваки пут. Има неке везе са протоком података са диска, односто одступањима од тог протока када је у питању хард диск. Тестирао сам са 2 различита харда.
Killzone - фрејмрејт почне толико да коље након првих пола сата-сат, да постане неигриво.
Mode 1 priblizava brzinu citanja DVD brzini, sto je neophodno za neke igre. Ne bi trebalo da se koristi u svim igrama jer produzava vreme ucitavanja.
Имају листе компатибилности које наводе који се модови користе, сигурно знаш. Нарочито она на PS2 Home сајту је прецизна, још када се крене роварити по сајту, нађу се постови са подешавањима за појединачне игре.

Back
Top Bottom