• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Da ne pričam što se upoređuju cene od pre 20 godina a od tada inflacija tipa 300%.
USA inflacija od 2005 do kraja 2024 je 65%.

Prava inflacija koja je pomerila danasnje cene je tu zbog rudara i pandemije. Kada im je prosao kod kupaca taj period dizanja cena, sad nema nazad.

110e vise za iste performanse i manju potrosnju ? Not sure if it's a great deal.

Frame gen koliko god meni bio ogavan, opet je opcija vise u korist 4070.
Preskupe su polovne 3080Ti a 99,9% njih sa KP su kopale i ko zna kako je to odrzavano. Kad je 4000 serija izasla tu je vec kopanje zavrsilo svoju pricu pa sa nekom 4000 skoro sigurno nece uzeti majnersku kartu.
Ja bih pre onda isao na 4070 ili cak na obicnu 3080 ako je nadje za 350e...3080ti je opet matora karta kad se pogleda, jeste dobra jos uvek to stoji ali neisplativa mi nekako. Pritom zdere struje mnogo

To za majnovanje se slazem, al opet 100e nije mala cifra. Framegen jedino ako covek fura 120+hz ima nekog smisla. Tako da sve zavisi od ponude i potreba I guess :)

Preteruju sa cenama grafika ali previše mračite.

Ranije ti je trebala high end kartica da bi uopšte normalno igrao neke igre, sada i budget kartica može da tera sve u 1080p 60 ili 1440p ako je bolja optimizacija.
Ali jbg mi bismo 4k 120 RT i da bude 350eur

Da ne pričam što se upoređuju cene od pre 20 godina a od tada inflacija tipa 300%.

Ne kažem da nije objektivno preskupo samo se to preduvava. :)

Veći problem mi je koliko sporo padaju cene starim karticama i polovnim i starim modelima koje mogu da se kupe nove.
O kojim vremenima ti pricas? 90-tim godinama proslog veka? Posto od Radeon 9000 i nVidia FX5000 pa na dalje toga nije bilo. Crysis je radio fino na Radeon HD2600 Pro i GeForce 8600GT, a ako si imao 4:3 monitor i bio spreman da spustis rezoluciju onda su mogle i Radeon X1600Pro i GeForce 6600GT da ga teraju. Ne secam se da je neka druga igra bila toliko zahtevnija u odnosu na ostale za to vreme(FarCry i HalfLife 2 su bile male mace u odnosu na Crysis).

110e vise za iste performanse i manju potrosnju ? Not sure if it's a great deal.
Pa nisu bas iste performanse
relative-performance-2560-1440.png

Koji USB rezač uzeti? Vidim da su većina oko 3000-5000 dinara. Ima li neki da je najbolji odnos cene i kvaliteta ili je svejedno?

Koji program se sad koristi za rezanje? Jel Nero i dalje postoji? Ima li neki besplatan/open source program da ne moram još i krekovane verzije da tražim?

Jesu Verbatim diskovi i dalje najbolji?

Treba mi za rezanje MP3 muzike na CD da mogu u autu da slušam dok vozim 88mph i vraćam se u 2004. godinu.

Last edited:
Koji USB rezač uzeti? Vidim da su većina oko 3000-5000 dinara. Ima li neki da je najbolji odnos cene i kvaliteta ili je svejedno?

Koji program se sad koristi za rezanje? Jel Nero i dalje postoji? Ima li neki besplatan/open source program da ne moram još i krekovane verzije da tražim?

Jesu Verbatim diskovi i dalje najbolji?

Treba mi se za rezanje MP3 muzike na CD da mogu u autu da slušam dok vozim 88mph i vraćam se u 2004. godinu.
Ne znam za ostalo ali za rezanje možeš da koristiš CDBurnerXP ili ImgBurn

Što se tiče rezača imam dobra iskustra sa LG drajvovima. Jedini koje sam probao ali 3 koja imamo još uvek rade bez problema posle više od decenije.

Verbatim je sada samo brend. Micubiši ih je prodao odavno. Ali opet nema više kvalitetnih medija sem zlatnih varijanti za arhiviranje koje koštaju u TLPM.

Back
Top Bottom