• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

razmišljam se za rtx3080ti kao prelazno rešenje. sad ono što mene zanima da li je to pametna ideja.

razmišljam se za rtx3080ti kao prelazno rešenje. sad ono što mene zanima da li je to pametna ideja.

Sve zavisi koliko je platis... Dobra je to kartica i dan danas, za 1080/1440p. Imam 3080 sa 5700x3d i odlicno rade igre, doduse u 1080p zbog monitora. Delta Force singleplayer (U5 engine)npr, sve na ultra podesavanja ide skoro do 100 frejmovs, to mi prvo pada na pamet od ovako zahtevnijih igara.
Ako je nadjes izmedju 300-400e to je super, vec preko ne znam dal uzeti..tad je vec bolje neka 7800xt

Pa i 450e je nazalost OK cena, sobzirom za koliko prodaju npr 4070 Ti lol Smrce kokain Nvidia a bogme i ljudi sto prodaju polovnjake.

Nema više jeftinih čipova, niti ce ih ni biti skoro to je nova realnost. Možda se aituacija malo promeni kad intel završ gradnju svojih US fabova, ali dok se to izgradi, krene proizvodnja i stignu cipovi na tržište je bar 4,5 godina, a i pitanje je kolika će tad biti potraznja u B2B segmentu i koliko ce kapaciteta biti slobodno za nas boraniju.

Brzinski sam pregledao trziste, pa me slobodno ispravite ako gresim. Deluje mi da imamo polovne RTX 2080 Ti za ~250e, RTX 3080 10GB za ~350e, RTX 3080 Ti za ~450e pa RTX 4070 za ~500e(koja je sporija) i RTX 4070 Super za ~550e(koja je na nivou RTX 3090). Tuzna ponuda slozicete se, ali sem mozda polovnih RX 6800/6900 za ~300-350e AMD ne nudi proizvod koji moze da bude validna alternativa ovim karticama. 7900 GRE kosta kao 4070 Super i tu je negde sa performansama, ne deluje mi primamljivo iako ima vise VRAM-a, jedino mozda RX 7800 XT moze da pomuti racune, mada je meni ta kartica (zajedno sa RX 7700 XT) razocarenje od kako se pojavila.

^ Da, pre par nedelja je bio jedan RTX3080 polovnjak na benchu za 350e. To je verovatno best buy za te pare.

^ Da, pre par nedelja je bio jedan RTX3080 polovnjak na benchu za 350e. To je verovatno best buy za te pare.
Sa 3080 je glavni problem 10GB VRAM-a. 12GB verzije su na zalost uglavnom skuplje, zacene ih skoro kao 3080 Ti sa sve ZVER i slicnim epitetima.

Sa 3080 je glavni problem 10GB VRAM-a. 12GB verzije su na zalost uglavnom skuplje, zacene ih skoro kao 3080 Ti sa sve ZVER i slicnim epitetima.

Ne verujem da Vram moze biti problem u 1080/1440p rez.i da ostane bez istog. Mozda u max 2-3 igre, tipa Indiana Jones i slicno...
Za 4k nije ova grafa,nekad mogla, sad vec je slaba.
Preskupa je 3080Ti u poredjenju sa 3080, tih 2gb ako ni 10 nije dovoljno, tesko da ce pomoci

Ne verujem da Vram moze biti problem u 1080/1440p rez.i da ostane bez istog. Mozda u max 2-3 igre, tipa Indiana Jones i slicno...
Za 4k nije ova grafa,nekad mogla, sad vec je slaba.
Preskupa je 3080Ti u poredjenju sa 3080, tih 2gb ako ni 10 nije dovoljno, tesko da ce pomoci
Pa dati 350e na graficku koja vec danas u 3 igre ne radi kako valja, znaci gde ce vremenom taj broj sve vise i vise rasti je realno malo porazavajuce. Ne bih se slozio da 12GB nece pomoci tamo gde 10GB ne vrsi posao, ali se apsolutno slazemo da 3080Ti realno ne vredi 100e vise od 3080.

Pa dati 350e na graficku koja vec danas u 3 igre ne radi kako valja, znaci gde ce vremenom taj broj sve vise i vise rasti je realno malo porazavajuce. Ne bih se slozio da 12GB nece pomoci tamo gde 10GB ne vrsi posao, ali se apsolutno slazemo da 3080Ti realno ne vredi 100e vise od 3080.

Porazavajuce jeste da je sad 350e realno nista za neku redovniju karticu...
Uspeh je sto su i 3 igre samo za sad i sto ce broj mozda rasti jos a mozda i ne bas nekom brzinom. Suluda vremena, GPU skupe ko otrov, a igre nikad losije, takva nam je sudbina sad :)

Imho mi crnimo situaciju previse. Igara ima nikad vise i ne slazem se da su nikad losije, ima odlicnih toliko da se realno nema vremena za sve njih.
A sto se hardvera tice da ako vijas 120fps i ray tracing i sta ja znam onda jeste sve preskupo. Ali realno vecina igara izgleda i vise nego dobro sa nekim medium podesavanjima sto moze da gura i gpu od pre 5+ godina. A tu je i npr series s za konzolase koji za vise nego pristupacnu cenu daje pristup modernim igrama.

Tako da po meni situacija u gamingu uopste nije losa, cak sta vise gaming je dostupan mnogo vecem broju ljudi danas nego ikada.

Just my two cents :D

To sto je dostupnije i sto svaka susa ima pristup, ne znaci da je bolje. Nema se vremena kao nekada to stoji, ali generaciju i kvalitet igara kao na ps2,ps3, x360 moci cemo da sanjamo samo.
Xbox Series S daje pristup, ali je zato igranje bilo cega savremenog ravno suicide :)

Propali smo ko Holivud, bilo je i realno da se to desi, sve ima svoj vremenski rok.

Preteruju sa cenama grafika ali previše mračite.

Ranije ti je trebala high end kartica da bi uopšte normalno igrao neke igre, sada i budget kartica može da tera sve u 1080p 60 ili 1440p ako je bolja optimizacija.
Ali jbg mi bismo 4k 120 RT i da bude 350eur

Da ne pričam što se upoređuju cene od pre 20 godina a od tada inflacija tipa 300%.

Ne kažem da nije objektivno preskupo samo se to preduvava. :)

Veći problem mi je koliko sporo padaju cene starim karticama i polovnim i starim modelima koje mogu da se kupe nove.

Back
Top Bottom