• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Kontam da mu je velicina problem, a i 1440p je previse sitno na 25 inca i manjim dijagonalama.

Imam 1440p i shvatio sam da mi je 1080p sasvim dovoljno. Problem sa sadasnjim monitorom je sto je TN panel pa boje djeluju isprano. . . Ono sto mi se svidja kod sadasnjeg monitora je G-sync i 144 Hz ne zbog 144 fps vec zbog toga sto nekako igre klize tecnije na tom refresh rateu.

Gledao sam malo reviewe. Izgleda da je ovaj HP najbolji sto se slike tice. Kazu da cak ni HDR nije los.

1440p na 25" mi nije sitno zato sto postoji opcija za skaliranje/prilagodjavanje slike na desktopu. Imam i Macbook Pro 13" koji takodje ima veliku rezoluciju pa mi ne smeta.

Koji je najbezbedniji nacin da flesujem novi bios na maticnu plocu?
Koliko sam shvatio ima dva nacina, iz windows-a i iz bios-a, pretpostavljam da je iz bios-a sigurnije, dal postoji nesto sto mogu da se osiguram, ako ne prodje sve po planu, kako da vratim originalni bios?
Pretpostavljam posto je nova i kvalitetna maticna, da ima mogucnost da cuva dva bios-a, pa ce mi valjda sama sacuvati ovaj originalni bios, ako kojim slucajem novi fejluje...
Odradio sam bez problema, mada sam pripremio i recovery bios na drugoj fleshki za svaki slucaj.
Imao sam taj problem da memorija uopste nije htela da mi radi u XMP profilu, na XMP 1 postavci nije htela cak ni da udje u windows, a na XMP 2 je dizala sistem, ali mi je bacala odmah errore u mem64 benchu.

Kad sam update-ovao bios na zadnju verziju, i dalje mi je XMP 2 radio potpuno isto, odma bacao errore, ali mi je XMP 1 proradio, usao u win i rade svi bench-ovi besprekorno, tako da je sve ok, malo sada da se izigram, a onda cu da je overclockujem.

Gledao cene grafičkih koliko se kreću na KP (prvenstveno RTX 3050), kad sam video cene reko ajde da proverim koliko se kreću i RX 570 koje sam uzeo dve pre oko 2.5 godine platio ih oko po oko 80e, sada cena za te iste kartice ide od oko 150e pa naviše (ima jeftinijih ali uglavnom imaju neke mane),
znači skoro duplo otišla cena za polovne grafičku, ludilo.

To je jos i "okej". Nisi pratio, ali cena za RX 470/570/480/580 8GB modele je do januara isla za 350-400 evra. :D

Vidim u ponudi ovu graficku sa jednim coolerom

Cijena je dobra ali da li je taj jedan cooler problem? Da li je možda bučna kada je pod opterećenjem?

Ovaj kaze da nije glasna.

A domace cene za ovu graficku su IMO nenormalne, 550e+ za 3060 je previse. [MSRP je $330]
RTX3070 je lansiran po ceni od 500e, a to je mnogo ozbiljnija graficka koja ima performanse kao 2080Ti.

Da je bilo 3070 za 500e na izlasku ne bi ja bio pezant godinu dana :P

Inace single fan se sigurno cuje tu nema dileme, pogotovo sto je tip zvuka tih ventilatora manje prijatan.

Pa sve zavisi od cene/tolerancije na zvukove iz kucista :D

Kod nas u CG (najjeftinije):

400 eura RTX 3050
540 eura RTX 3060 i to baš ovaj model koji sam naveo. Strix je 700 eura!
RTX 3070 je 867 eura.

RTX 3060 je kartica koja mi odgovara zbog potrošnje, VRAM-a i performansi za 1080p. Dovoljno je jaka za 1080p i ima podršku za DLSS. A onih 8 GB me brinu kod drugih kartica. Sada je to ok ali ubuduće...

koliko vidim moja strix x370 podrzava zen 3, nice. kad sam gledao pre 2, 3 meseca to nije bio slucaj.

AMD je bio rekao da ce sami proizvodjaci po svojoj zelji izbacivati Zen3 podrsku za te stare ploce koje imaju 16MB za BIOS, cesto sa "no going back" final BIOS update-om.

Kada sam prvi put priključio monitor preko DisplayPort na novi komp, nije htio da mi prikaže sliku. Prebacio sam na HDMI i instalirao Windows 10. Onda sam u Windowsu vratio na DisplayPort i prikazao je sliku. Međutim, kada sam restartovao komp uopšte nije htio da mi prikaže logo biosa. Takođe ako uđem u bios, neće da prikaže sliku. Ali hoće da prikaže sliku u Windowsu. Na netu sam našao preporuke da se u biosu uključi ili isključi CSM. Nekima je to pomoglo a nekima ne. Rješenje za ovaj problem je sledeće: treba odraditi update firmware-a za grafičku karticu. Sa NVIDIA driverima ne dolazi novi firmware. On se nalazi na sledećoj adresi:

Kada pokrenete program, on će prvo da provjeri da li vam je potreban novi firmware. Ako jeste ponudiće vam update. Za vrijeme update-a firmwarea (ne traje dugo) bitno je da ne nestane struja. Ista stvar važi i npr za update biosa od matične. Ja sam odradio update firmwarea za GTX 1080 Ti i GTX 1060 3 GB. Imam obije kartice. RTX 2XXX i RTX 3XXX kartice nemam i pošto su novije možda za njih ovaj update nije potreban. Ipak, mislim da nije na odmet pokrenuti program za koji sam ostavio link i time provjeriti da li imate najnoviji firmware.

Steelseries Aerox 3 wireless jel je dobar izbor za fps igre, trazim neki bas lak mis i manjih dimenzija. Imam sad Corsair Ironclaw i sem sto je tezak (105gr) je pritom i glomazan pa me zanima misljenje jel vredi ovaj aerox 3 90 evrica?

Steelseries Aerox 3 wireless jel je dobar izbor za fps igre, trazim neki bas lak mis i manjih dimenzija. Imam sad Corsair Ironclaw i sem sto je tezak (105gr) je pritom i glomazan pa me zanima misljenje jel vredi ovaj aerox 3 90 evrica?
Logitech G305
Bezican, mali, lagan, jeftin.
Imam ga, savrsen je za gaming i lak kao pero, baterija dugo drzi.

Ja sam razmazen, g pro superlight za posao koristim, sjajan mis. Ipak bih pre preporucio g903, bas je unit.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Aha, sad vidim da ovog Bolta mogu da salju i u Srbiju, 20e je shipping. 110e izadje, sto je opet 20e vise od Aerox3.. hmm
@darkado
Verujem da je dobar ali to mi je vec previse para za mis

Back
Top Bottom