• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Ja pre neki dan uzeo Gigabyte 120gb za 2300din i Kingston A400 za 2.900 din...mislim da ispod nema .. da ne reklamiram ovde firmu ne znam jer dozvoljeno, ako ti treba pisi mi na PM
Uzeo sam ovaj Intenso u CG za 22 eura. Dakle, ovdje, u Crnoj Gori mislim da nema jeftinije od toga.

Koji je najbezbedniji nacin da flesujem novi bios na maticnu plocu?
Koliko sam shvatio ima dva nacina, iz windows-a i iz bios-a, pretpostavljam da je iz bios-a sigurnije, dal postoji nesto sto mogu da se osiguram, ako ne prodje sve po planu, kako da vratim originalni bios?
Pretpostavljam posto je nova i kvalitetna maticna, da ima mogucnost da cuva dva bios-a, pa ce mi valjda sama sacuvati ovaj originalni bios, ako kojim slucajem novi fejluje...

Nema tu sta da fejluje, odavno nismo u ranim dvehiljaditim.

Jedino sto mozes da osiguras je da ti u kuci ne nestane struja tokom tih 20-30 sekundi koliko traje update. xD

to su kompjuteri, uvek moze nesto da se zezne samo do sebe...mozes samo da se nadas da nece.
inace uvek sam radio update iz biosa.

6O8U3Pc.jpg

Nema problema ni sa softverom. Pre 10+ godina jeste bilo.

Koji je najbezbedniji nacin da flesujem novi bios na maticnu plocu?
Koliko sam shvatio ima dva nacina, iz windows-a i iz bios-a, pretpostavljam da je iz bios-a sigurnije, dal postoji nesto sto mogu da se osiguram, ako ne prodje sve po planu, kako da vratim originalni bios?
Pretpostavljam posto je nova i kvalitetna maticna, da ima mogucnost da cuva dva bios-a, pa ce mi valjda sama sacuvati ovaj originalni bios, ako kojim slucajem novi fejluje...
Flešovao više puta i preko Windowsa i iz biosa. Nikakvih problema nije bilo. Guglaj za tvoju matičnu kako je najbolje i koji je najbolji bios ali mislim da će ispasti da je svejedno da li flesujes preko Wina ili biosa i da je najbolji poslednji bios.

Samo je bitno da struja ne izda i to je to, metoda nije bitna stvarno.

Potrebna mi je pomotj oko sledetjeg:
Kutjishte do nekih 120 evara. Da ima neki minimalistic izgled, a ne neko turbo ninja proseravanje.

Monitor koji tje se koristiti striktno za fotografiju. Tu je problem shto nisam siguran koliko para tju imati na raspolaganju. Kapiram ne preko 500e.
Pa, ako se razumete u fotografiju ili u monitore za fotografiju, napishite preporuke.

Kutjishte do nekih 120 evara. Da ima neki minimalistic izgled, a ne neko turbo ninja proseravanje.

Monitor koji tje se koristiti striktno za fotografiju. Tu je problem shto nisam siguran koliko para tju imati na raspolaganju. Kapiram ne preko 500e.
Pa, ako se razumete u fotografiju ili u monitore za fotografiju, napishite preporuke.
Ja bih isao na nzxt h510

Kao sto smo vec pricali, 24 i 27 inca imas varijante za oba u istim serijama, ovo su preporuke iz iskustva, kontam da i ostali proizvodjaci imaju super monitore za photo i slicne poslove, ali ovo sam koristio i koristim kuci i na poslu profesionalno.
Asus ima proArt seriju i benq znam da ima neke fensi monitore, ali ne znam modele i nisam ih koristio nikad.

Od mene
low do 500e: Dell Ultrasharp serija, koji god da uzmes neces pogresiti od u2412m pa do danas jako dobra kalibracija out of the box, srgb pokrivenost
mid 500 do 1000: Dell UP serija neka starija za tu lovu, kalibracija odlicna, podrska za adobe rgb i p3, up2716d ili tako nesto
high 1000+: Dell UP novija, Eizo neki iz coloredge serije CS2731 recimo

Last edited:
Hvala vam, a shto se tiche grafichki, koliko su bitne za fotografiju? Za sada merkam neku 1660, ali previshe je 510e za to. Ima li neshto jeftinije, a da je i dalje okej za fotografiju?

Hvala vam, a shto se tiche grafichki, koliko su bitne za fotografiju? Za sada merkam neku 1660, ali previshe je 510e za to. Ima li neshto jeftinije, a da je i dalje okej za fotografiju?
Svaki software danas koristi gpu za akceleraciju, ali mislim da nema potrebe za nekim overkillom. I 1060,70 ce raditi posao, bitniji je ram i cpu , ako su projekti veliki sa mnogo lejera, 32bitne fotke, velike rezolucije, to zna da otkine mnogo rama. Meni u proseku sa 8k teksturama ide preko 32gb na 16bitnim kolorima, ali sumnjam da ce ona raditi tako nesto. Ne znam kojim obimom fotki se bavi, za nesto jednostavno tipa svadbe ili hobi i takva obrada kontam da je 16gb ok, za neku ozbiljniju fotomanipulaciju sa 20+ lejera, isao bih na 32.

za kuciste preporuka za fractal design, ima na kp i polovnih do 10k.
Fractal furam i ja par godina, super su, samo ne bih uzimao polovne. No, overitju i uporeditju cene.
Hvala :3

Baci pogled i na Be Quiet, ako ti je bitna i tisina, ako moze da se nadje neki model za te pare.
Inace kao sto rekose gore, NZHT i Meshify su odlicni izbori.

Evo i ja da pitam monitor

Želim 1080p monitor koji ima G-sync i 144 Hz refresh rate a da nije veći od 25". Bitno je da je IPS panel. Naišao sam na ovaj model:
Asus TUF Gaming 23.8" VG249Q1A -link
On zadovoljava navedene kriterijume. Interesuje me, kakav je kvalitet IPS panela? Da li je ok kupovina? U sličnom cjenovnom rangu su i:
Acer Nitro 23.8" VG240YP -link
AOC 23.8" 24G2AE/BK -link
AOC 23.8" 24G2U/BK -link

Koji od navedenih daje najbolju sliku? Vidim da neki mogu da se povežu i preko VGA što je za mene plus jer nekad vršim intervencije na starijim računarima.

Navedeni monitori su 23.8". A evo par monitora koji su skuplji i imaju dijagonalu 24.5":

BENQ 24.5" EX2510S -link
HP 24.5" Omen 25i Gaming 22J05AA -link
Dell 23.8" G2422HS -link
DELL 24.5" S2522HG -link

Da li su ovi skuplji i veci monitori bolji? Da li daju bolji sliku? Vidim neki imaju podrsku za HDR ali ne znam koliko je on dobro implementiran na tim monitorima. Takodje ovaj poslednji ima 240 Hz refresh rate koji mi, istini za volju, nije prijeko potreban.

EDIT: Izvinjavam se, morao sam ovako da postavim linkove jer mi je automatsko formatiranje pravilo probleme.

Last edited:
najbolje je da posetiš rtings.com, jer baš detaljno imaju i opise i komparacije, kao i liste najboljih monitora u gomili kategorija.

Back
Top Bottom