• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Pa cekaj da prvo padne u svetu, pa ce i kod nas za pola godine :D
Ovo sto je pala u svetu za fazon 10, 20%, to ni ne racunam...

e to je klasican primer, ko ne plati na Drini, platice na cupriji...
tako prodju svi pohlepni...
mada ne verujem da ima nekog smisla bez tensor cores...

e to je klasican primer, ko ne plati na Drini, platice na cupriji...
tako prodju svi pohlepni...
mada ne verujem da ima nekog smisla bez tensor cores...
Tensor corovi su najmanji problem. Nece niko smeti ni da pipne ovo jer ce ih ovi ganjati na sudu do 5og kolena. Al eto mogu cisto da bace pogled na sam code koji je beznacajan bez neural mreze i ostalih stvari.

Posto se blize premijere za RDNA3 i Lovelace, Moore Law is Dead pocinje sa svojim finalizovanim predvidjanjima.
Ocekuje da ce obe serije grafickih biti dosta jace od trenutnih, high-end ce ciljati na 350-450W, uz pojedine modele koji ce ici i drasticno vise [realisticno je ocekivati do 600W, sve preko toga je maltene nemoguce ohladiti bez klime koja zimi hladi celu sobu].

Lovelace cilja da ima memory controler koji ce podrzavati GDDR7 [prvi talas bi mogao biti sa GDDR6/X], a RDNA3 ce koristiti chiplete. Po njemu, RDNA3 ce biti veoma jak protivnik nvidiji.

A kod nas, spustanje cena postaje sve vidljivije. Gazilion modela je dostupno u radnjama, cak se pojavio 3080 model [MSI RTX 3080 VENTUS 3X PLUS 10G OC LHR] koji kosta tik ispod 140K din [1205e].

Na benchu pricaju kako su neki rudari poceli da rasprodaju svoje 3080 za 80k din.

Javi ako bude oglasa za te pare :)

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

To mozda kad se bas priblize nove generacije, ovo je verujem bila prodaja van oglasa izmedju ljudi koji se znaju.

Po njemu, RDNA3 ce biti veoma jak protivnik nvidiji.
shaquille-o-neal-athlete.gif

Svake godine ista priča.

Ako stvarno bude double perf, onda msm da će 4070 biti taman za 4K, a ujedno neće trošiti toliko puno struje kao 4090.

Last edited:
Mozda u nekoj dalekoj proslosti.

U novijem vremenu nikada nije bilo x2 performanse u odnosu na prethodnike. Obicno max sto je bilo je oko x1,6.

Takvi primeri, ako se ne varam, 7970>6970 i GTX980>GTX780.

Bilo je velikih skokova ranije, ali sada se proizvodjaci ne suzdrzavaju da naprave graficke koje trose kao fem za kosu.

Kad se pogleda nova i stara graficka koje obe rade sa 300W, poboljsanje ce IMO biti u normalnom 50-60% range-u.

Možda neće biti baš duplo, ali mi deluje da su se štekali sa 3000 serijom, kao i obzirom na veliki skok zahtevnosti struje, mislim da su je tako zbudžili, da će da ošure, da ostave u prašini amd još više (nažalost, mada nije njihova krivica, već amd-ova, što su sve dalje u toj trci, ako se sad ne priključe, neće biti dobro).

Inače double perf razlika je taman između 1070 i 3070, ali jbg, to su dve godine, tako da biće 50% najmanje, ali ja očekujem oko 80%

To je daleko vise od dve godine, mozda i celih 5

To je daleko vise od dve godine, mozda i celih 5

Da, vidi stvarno, mislio sam da izlaze na godinu dana, ali svakako to nista ne menja poentu, uporedjujemo serije.

A i 2070 je izmedju. :D
i ti mislis da ja to ne znam ili sta?
ne kapiram koja ti je poenta, ja sam vec racunao 2070, izgleda da nisi razumeo moj post.

Back
Top Bottom