• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Evo ih novi Oledi.. i ovakav monitor 600e u Germaniji... odlicno

Bez 4K i 32" nema sta da pricamo, valjda ce uskoro i ti modeli, jer proslogodisnjim modelima nije cena padala nesto puno, mozda 100, 200e, tu su i dalje oko 1000e...

Bez 4K i 32" nema sta da pricamo, valjda ce uskoro i ti modeli, jer proslogodisnjim modelima nije cena padala nesto puno, mozda 100, 200e, tu su i dalje oko 1000e...

Bogami brzinski sto sam video na ipon sajtu, ovaj moj Aw3225qf je svega 830e, znaci kod ovih kp-ovaca 750e max, sto je vec fin pad cene a dobro i 2024.model red je. Prosle god kad sam ga ja uzeo bio je 1050e.

Da, taj je bio najpovoljniji od svih, otkad je izasao... jedino sto je zakrivljen, ali u razmatranju mi je...
On je dugo bio oko 900e, sad pise da ima i za 800, jedan prodavac ga daje cak i za 720e, ali treba proveriti dal je stvarno ta cena...

edit

Ako ga budes prodavao, javi...

Da, taj je bio najpovoljniji od svih, otkad je izasao... jedino sto je zakrivljen, ali u razmatranju mi je...
On je dugo bio oko 900e, sad pise da ima i za 800, jedan prodavac ga daje cak i za 720e, ali treba proveriti dal je stvarno ta cena...

edit

Ako ga budes prodavao, javi...

Minimalno je zakrivljen, nije strasno... Ako je nov 720e nema sta da trazim sa polovnim...mnogo bi me izasla doplata za bilo sta drugo da uzmem, tipa C5 48' sad od 800e ili C6 48' da sacekam...Ili 4th gen Oleda monitora od 32 i 4k rez ali i dalje nekako mislim da ovi LG Woled tv imaju lepsu sliku a narocito hdr od monitora

48G5 je prvi i jedini LG panel te velicine koji je napravljen sa tandem OLED tehnologijom, stigao u je prodaju ovog proleca/leta. Niko od sajtova nije uradio test bas tog modela, ali jedan user je prijavio 1200nits u HDR10 i 1400nits peak u DV-u. Podrzava 120hz i 144hz. Ima manje zvucnike od vecih modela i nema anti-glare od vecih modela.

To osvetljenje je znacajan skok u odnosu na redovnih 800nits koji svi drugi 48C modeli [od C1 do C5] imaju svake godine.

IMO, ko hoce 48C model, svejedno je koji uzima posto su razlike minimalne. Panel je isti, processing malo bolji. Vijajte sto nizu cenu.
48G5 ima na KP-u vidim, malo iznad 1000e.

Za mesec i po dana je CES 2026, pa cemo videti sta ce LG reci za svoju sledecu seriju.

Pisah u drugom thread-u o ovome pa da ne ponavljam:

Strix Halo bi bio lep u ovome al bi cena, čak i sa Gejbovim uticajem, bila previsoka za ovakav uređaj. Da ne spominjemo glasine o glasinama o ograničenosti broja Ryzen AI Max+ 395 čipova.

Strix Halo bi bio lep u ovome al bi cena, čak i sa Gejbovim uticajem, bila previsoka za ovakav uređaj. Da ne spominjemo glasine o glasinama o ograničenosti broja Ryzen AI Max+ 395 čipova.
Nazalost prevelika cena bi ubila takav proizvod.
Trenutno se mini pc sa Strix Halom u sebi krece od 1500 pa do preko 2k dolara.

Prenapumpana cena za takav polu proizvod ako mene pitate. Prosto, nema nikakve potrebe da se ide na APU kad je tehnicki neisplativo, ima puno diskretnih GPU-eva koji mogu da stanu u power budget/form factor, problem je sto su ubacili pogresan GPU sa premalo VRAM-a. Bukvalno nVidia A2000 sa 12GB VRAM bi bilo bolje resenje od ovog AMD polu proizvoda.

Nazalost prevelika cena bi ubila takav proizvod.
Trenutno se mini pc sa Strix Halom u sebi krece od 1500 pa do preko 2k dolara.
To mi malo ne ide u glavu. Kapiram da je čip za mini PC vendore u nabavci veoma skup ali ne razumem baš zašto. Sve je to na kraju samo parče silicijuma. Ne verujem da je nešto specijalno skup u proizvodnji, čak i ako se proizvodi i manjim količinama. Najverovatnije onda debelo naplaćuju dizajn i "feature set" jer generalno gledano su čipovi baš moćni.

Prenapumpana cena za takav polu proizvod ako mene pitate. Prosto, nema nikakve potrebe da se ide na APU kad je tehnicki neisplativo, ima puno diskretnih GPU-eva koji mogu da stanu u power budget/form factor, problem je sto su ubacili pogresan GPU sa premalo VRAM-a. Bukvalno nVidia A2000 sa 12GB VRAM bi bilo bolje resenje od ovog AMD polu proizvoda.
U Gamer Nexusovom videu su komentarisali da im je bilo jako teško da u ovako malom form factor-u urade rutiranje veza GPU - vRAM na štampanoj ploči. Na kraju su izašli sa 10 slojeva štampe. Neki jači GPU sa širom magistralom bi bio još teži za integraciju.

nVidia generalno nema šta da traži ovde zbog loše podrške za Linux i zatvorenog razvoja drajvera. To je sve suprotno od onoga što Valve-u treba i što je Steam Deck učinilo uspešnim.

To mi malo ne ide u glavu. Kapiram da je čip za mini PC vendore u nabavci veoma skup ali ne razumem baš zašto. Sve je to na kraju samo parče silicijuma. Ne verujem da je nešto specijalno skup u proizvodnji, čak i ako se proizvodi i manjim količinama. Najverovatnije onda debelo naplaćuju dizajn i "feature set" jer generalno gledano su čipovi baš moćni.

U Gamer Nexusovom videu su komentarisali da im je bilo jako teško da u ovako malom form factor-u urade rutiranje veza GPU - vRAM na štampanoj ploči. Na kraju su izašli sa 10 slojeva štampe. Neki jači GPU sa širom magistralom bi bio još teži za integraciju.

nVidia generalno nema šta da traži ovde zbog loše podrške za Linux i zatvorenog razvoja drajvera. To je sve suprotno od onoga što Valve-u treba i što je Steam Deck učinilo uspešnim.
Pa mogli su oni i RTX 5090 da stave i da mu samo vezu 4 pcie linija, naveo sam A2000 jer je maljusan gpu sa dokazano niskom potrosnjom, ali svakako nisu AMD driveri ikad bili kvalitetni pa da im to bude adut zasto da ne idu na druge, nego kad su krenuli sa AMD-om moraju sad da ostanu. Zao mi je sto svojevremeno Steam Deck nije bio Lunar Lake proizvod, danas bi ziveli u daleko boljem timeline-u da je tako bilo.

Sto se cene proizvodnje tice, jedini na trzistu su sa 128 bitnom vezom prema integrisanom GPU-u ili to dize cenu proizvodnje u nebesa(ima malo i toga kad mlra da se lemi RAM memroija) ili zbog te eksluzivnosti i stanja na (Ai) trzistu drze vidoku cenu.

Pa mogli su oni i RTX 5090 da stave i da mu samo vezu 4 pcie linija,
Mmmmmmm, ne. Nisu mogli da spakuju RTX 5090 u ovaj form factor. Kartica je duplo veća od celog GabeCube-a. Nije uopšte stvar PCIe linija. U ovakvom form factor-u na jednu štampanu ploču treba smestiti CPU i RAM (gomila linija) i GPU i VRAM (još veća gomila linija). Za toliko linija nema mesta. To nisu PCIe linije.

naveo sam A2000 jer je maljusan gpu sa dokazano niskom potrosnjom, ali svakako nisu AMD driveri ikad bili kvalitetni pa da im to bude adut zasto da ne idu na druge, nego kad su krenuli sa AMD-om moraju sad da ostanu.
Mmmmm, ne. Rekao bih da ne pratiš Linux scenu. AMD drajveri su na Linux-u u ovom trenutku ubedljivo najbolji. Najbolje su integrisani sa sistemom i ekosistemom pratećeg softvera. Tome je zaslužan i sam Valve jer nekolicina njihovih inženjera rade da razvoju drajvera. Nvidia je tu sama jer tvrdoglavo drži razvoj drajvera zatvorenim i kaska mnogo za razvojem ostatka Linux ekosistema.

Zao mi je sto svojevremeno Steam Deck nije bio Lunar Lake proizvod, danas bi ziveli u daleko boljem timeline-u da je tako bilo.
Mmmmmmm ne 😄

Back
Top Bottom