Mislim, meni je iskreno svejedno ali vidis li ti da si hiper-fokusiran na pogresne stvari? To sto me ti okarakterises kao hatera je opet, tvoj stav, koji nema dodira sa realnim stanjem stvari u AI-ju niti to bilo sta mjenja ili doprinosi icemu. I da jesam najveci hejter na svijetu kako to ugrozava tebe ili AI razvoj? To sto sam rekao/napisao neke stvari na ovom forumu ne znaci da sam strikno hejter, ali izgleda da znaci da sam rekao ono sto se tebi iz nekog razloga ne svidja, kao da ti rusim snijeska. Nije sve crno-bijelo. Ne znam sta vise da ti napisem a da ne zvucim snishodljivo. Ja jesam daleko vise istreniran u karijeri da ukazujem i rijesavam probleme nego da provodim vrijeme sireci hype. To je i prednost ali i mana. Ja sa tobom nemam apsolutno ni jedan licni problem ali necu da se izvinjavam za svoje izjave za/protiv AI niti to utice na moj stav.
Druga stvari, resursi koje trosim na AI servise su poprilicni. Mene servisi kostaju nekoliko stotina dolara mjesecno, a firmu moji accounti barem 10x toliko. Mozda glup argument ali je tako - da ne vidim dobre stvari da li mislis stvarno da bih placao i bio dio ovog globalnog fenomena/problema? Pokusavamo koristiti AI/LLM na adekvatne nacine. Gledam na AI kao na jos jedan alat, a ne nesto carobno. Stvar je mnogo skakljivija nego sto izgleda. Nije isto platiti 20$ GPT i malo sam napraviti neki slop ili skripte vs. kada ti 80-90+ ljudi svakodnevno dodaju stvari enormnom brzinom. Budes odusevljen brzinom razvoja i rezultatima u oba slucaja, samo te u drugom slucaju nakon par mjeseci doceka frankenstajn i jak samar u lice.
Zamisli sad da radim sa tobom i otvoreno ti kazem da ne saljes generisani slop u poslovnim emailovima. I ti me okarakterises kao hatera, mrzim AI i to je to. Ali ja svojim saradnicima zaista skrecem paznju da ne koriste generisani sadrzaj u profesionalnoj komunikaciji - ne daje nikakvu dodatnu vrijednost, samo dosta paddinga.
Koji je to win scenario kad AI tech sazre po tebi? Ja koliko vidim vec sad je locked in kod sedam kompanija koje će ga u slucaju jos veceg napretka sigurno koristiti za wealth consolidation
Ne brine mene tech dio toliko mada bih iskreno volio da se ne daje tolika paznja LLM-ovima. Mene najvise brinu eticki i pravni problemi. Tu bih volio da vidim razuman napredak. Ali, mislim da je kutija otvorena i nema nazad. Mislim da ce USA dodatno da relaksira upotrebu AI-ja uskoro i ekonomski problemi ce biti jos veci.
Ja ne vidim da je "self-customizable media at scale" nesto sto ce biti pretjerano interesantno na duze staze, tako da generisana medija i umjetnos me apsolutno ne doticu. Ne vjerujem da ce ljudi pokazati inicijativu za adekvatno koristenje agenata kao licnih asistenata. Bias u tim servisima je ogroman a korisnici sve manje kriticki nastrojeni.
Neki od win scenarija za mene bi bio da vidim:
- drasticno smanjenje cijena ili barem zdravstvenih usluga (prvenstveno dijagnostika i lijekovi, prevencija i rana dijagnostika kancera)
- kako je AI rjesenje da stabilizuje, ubrza i/ili pojeftini razvoj softvera a ne "da eliminise programat0re". Svrha softvera nije da omoguci programat0rima posao ali korumpirani CEOovi to koriste kao glavni argument jer je flashy i gadja u neke licne strahove i ego tripove.
- mogucnost da SELEKTIVNO i POUZDANO iskljucim dijelove interneta koji me ne zanimaju, recimo "ne zelim da vidim bilo sta vezano za Elona Muska" a ne da me bombarduju kao da sam otvorio zonu sumraka.
- uskladjivanje obrazovnog programa prema novim tehnologijama na adekvatan nacin
- generalno smanjenje cijena digitalnog sadrzaja
- da se prestane mastati o UBI (universal basic income) kao rjesenju jer to nije. Nije ni cudo sto dripci poput Altmana i Muska vole da se razbacuju time. Ja ne mislim da je UBI rijesenje. Ali mislim da copyright jeste i to ne onaj u kome originalnom ljudskom autoru ide dio kolaca! Sve stvari koje su uradjene upotrebom AI ne bi trebalo da se mogu copyrightovati! To daleko vise boli kompanije i drasticno im smanjuje interes za nemoralnim praksama. Postoje neki pomaci u USA na ovom koraku.
Podvlacim, nisam LLM/AI ekspert, malo je takvih koji zaista rade u kompanijama koje imaju resurse da rade iskljucivo na modelima i AI-breaktrough stvarima. Mislim da nemamo takvog na forumu. Pokusavam da sagledam realne posljedice koristenja tehnologija kroz svakodnevnu profesionalnu upotrebu. Stvari koje zaista rade u produkcijskom okruzenju a ne neke LinkedIn izmisljenje situacije nabjedjenih strucnjaka. Ne znam sta buducnost donosi - ali ja vidim dosta problema trenutno. Ne znaju ni oni u centru moci ali imaju dovoljno resursa da navode stvari u odredjenom smjeru. Prosao sam nekoliko talasa "disruptivnih" tehnologija, zadrzavam pravo da budem skeptik. Nuklearna fuzija je "just 5 years away" vec koliko, 50 godina?
U sustini dobrim dijelom podrzavam nacin razmisljanja i pogotovo pisane komunikacije koju ima Corey Doctorow. Vrijedi procitati malo njegove blogove da se shvati kako korporativni svijet zaista funkcionise.
Mozda da neko prebaci ovo sve u thread o AI slopu, da ne zagadjujemo ovdje.