U stvari mi je bitna sposobnost modela da analizira kod aktivno prolazeći kroz neki code base (veći broj fajlova). To podrazumeva da je dovoljno "inteligentan", da ima poveći kontekst i da ume da poziva alate. Modeli koji su iole sposobniji za tako nešto su ujedno i glomazni tako da... Qwen3-coder preporučuju za ovakve stvari ali je on baš baš glomazan a kvantizovane varijante degradiraju učinak. Qwen2.5-coder ili od starta ne radi kako treba sa alatima, ne zna da ih poziva, ili krene lepo pa počne da se gubi.Hm, zavisi sta radis. Ako ti brzina nije toliko bitna ali velicina modela jeste onda kupiti MacBook ili MacMini uopste nije los izbor. Sa njihovom unified memorijom mozes ucitati dosta vecih modela. Bottleneck su GPU jezgra ali ja kad lokalno koristim modele brzina nije prioritet![]()

. Sve je pod konac, uredno i čisto
. Čak imaš i rack mount face plate za HP mini računarčiće. Ja sam slično nabavio par Dell Optiplex 7090... ali sam ih naslago jedne na druge... nemam baš vremena da napravim nešto bolje. Ja sam vremenska sirotinja
. K'o što kaže @disturbed, ja si isplaniram za vikend nešto... pa uradim nešto skroz drugo što iskrsne.Vremena sirotinjavremenska sirotinja
svidja mi se ovaj izraz od kojeg svaki zaposlen covek pati 
zapravo u merkatoru samouslužne kase postoje više od 10 godinaNije 'kod nas' referentna tačka ni za šta...

Šta si hteo da kažeš pod "ne ganjati HA uopste, obican klaster je dovoljan"? Meni klaster podrazumeva i HA kao koncept.
Uf, to jesam. Nisam pustio klaster u pogon dok nisam sve sakupio od planiranih delova, našao odgovarajući rack (inače sam hteo da ga pravim, pa sam uhvatio prečicu), korigovao i odštampao sve mountove. Svi node-ovi unutra su morali da imaju identične komponente, itd.@Corvus Corax hahahaha, vidi se da si... kako ono kažu... picajzla. Sve je pod konac, uredno i čisto
. Čak imaš i rack mount face plate za HP mini računarčiće. Ja sam slično nabavio par Dell Optiplex 7090... ali sam ih naslago jedne na druge... nemam baš vremena da napravim nešto bolje. Ja sam vremenska sirotinja
. K'o što kaže @disturbed, ja si isplaniram za vikend nešto... pa uradim nešto skroz drugo što iskrsne.

nema veze sa ai-em, ali ima veze sa automatikom, vec sam objasnio u postu, ako citas uopste...al stvarno, niđe veze sa ai-jem![]()

Model je samo model, algoritam za predikciju. Tebi treba agent ili pak MCP client sa kojim mozes dati modelu pravu moc. Pogledaj N8N ako si za drag drop varijante ili ipak ClaudeCode, Cursor, Cline itd ako hoces pozivanje alata i MCP servera.U stvari mi je bitna sposobnost modela da analizira kod aktivno prolazeći kroz neki code base (veći broj fajlova). To podrazumeva da je dovoljno "inteligentan", da ima poveći kontekst i da ume da poziva alate. Modeli koji su iole sposobniji za tako nešto su ujedno i glomazni tako da... Qwen3-coder preporučuju za ovakve stvari ali je on baš baš glomazan a kvantizovane varijante degradiraju učinak. Qwen2.5-coder ili od starta ne radi kako treba sa alatima, ne zna da ih poziva, ili krene lepo pa počne da se gubi.
Za ChatGPT prompt-like upotrebu imas OpenWebUI, to ti je interfejs na koji smo navikli. Za agentic upotrebu sam koristio Cline ekstenziju za VSC. Mislim da postoje varijante da se i na Cursor povezu lokalni modeli (ranije nije bilo moguce). Ali kazem, otkako imam bas izdasne resurse od 3 najveca "prozvodjaca" nemam potrebe toliko za lokalnim LLM-ovima, vise je za eksperimentisanje. U pocetku kad sam ucio svako trosenje tokena bilo je "zasto ja gubim vrijeme i novac na ovo".A da li nekako "komuniciraš" sa tim AI modelom koji si podigao u VM-u na Proxmox-u? Neka integracija sa lokalnim računarom?
Ovo u isto vrijeme u meni budi i ljubomoru i olaksanjeZa privatnu upotrebu, slažem se. Mada... kasno.![]()
Bas zbog toga sam prestao da planiram ovakve poduhvate + poznavajuci sebe ja bih to tumbao svaki mjesec
Inace, aktivno radim da ne budem picajzla jer inace ubijam sve oko sebe. Koliko ludilo moze da ide je da sam tamo negdje 2010-11 zelio da se bavim stolarijom, pa da izradjujem gitare, pa je to cijelonocno istrazivanje preslo u analizu koje drvo je najbolje za tijelo, fretboard i slicno, dok na kraju nisam dosao do zakljucka da moram da posadim drvo i cekam da naraste. To se zove bolestan covjek
Ali, hard reset u vidu par zdravstvenih problema i poneki burnout-ic sve rijesava. Nazalost ili na srecu nemam vremena toliko ni za osnovne stvari a kamoli dubioze 
Mislim da je do 128GB. Ali jeste, skupi su. No, zavisi sve od konteksta. Takva masina ti otvara mogucnosti za dosta drugih AI-nevezanih stvari, pogotovo kome treba MacOS/Apple ekosistem. ChatGPT nije bas dobar primjer ali njihov Codex, ClaudeCode ili Cursor sigurno jesu. Dosta se moze odraditi na pro accountima ali prava pro upotreba je kada se placa po potreosnji tokena. 10K dolara mjesecno potrosnje, easily. Ali sad idemo na ekstreme, mislim da MBP/Mini sa 64GB je jako kompetenta i dugotrajna masina.Nisam pratio Mac-ove. Koliko max memorije oni sad guraju i koliko to veselje košta? Za neko hobi testiranje bih rekao da je to preskupo - jeftinije izađe pretplata za ChatGPT i to na dug period.
Ne znam specifikacije tih modela ali ako je RTX 2080 pandan tome onda bi mogao biti ogranicen CUDA performansama. Moci ces ucitati vece modele ali novije masine bi bile daleko brze. Uglavnom, lupam. Probaj pa vidi da li ti odgovara.Stiže mi sledeći vikend polovnjak HP Z8 zver sa 96 thread-ova, 256 GB RAM-a i RTX 6000 sa 24GB VRAM (u klasi sa RTX 2080, matoro ali ima dosta VRAM-a). Kada osposobim makinu, imaću malo više mesta da se razmašem
Pa ne nuzno. Mozes imati klaster masina bez redundancije, replikacije, itd, zar ne? Na to sam mislio. E sad, ako ti zaista to treba iz bilo kog razloga "go for it". Ali tu nema granica: trebas imati uredjaje na odvojenim lokacijama, pa onda zastita od failura, pozara, battery powered backup, generatori, vise linkova ka netu razlicitih provajdera - mislim, gdje povuci crtu a da nije finansijskog tipaŠta si hteo da kažeš pod "ne ganjati HA uopste, obican klaster je dovoljan"? Meni klaster podrazumeva i HA kao koncept.
@Corvus Corax je plastican primjer
i onda odes na Reddit i razbolis se kad vidis tek tamo sta ljudi rade cisto jer mogu 
Zapisano!Ja sam vremenska sirotinja
@2CRAZY moram priznati da sam totalno zbunjen tvojim ponasanjem. Ako trolujes, dobar si trol. Pises ali vecinom napadas, dajes neke predikcije a kad te ljudi pitaju konkretno napises jos jedan trol post u kome pokazes da ne razumjes razliku izmedju masinskog ucenja, LLM, SLM, AI. Skidam kapu i nadam se da imas opasne akcije u nVidia ili Microsoft pa ti vjestacki uzgon AI-ja odgovara.Odnosi se na ono sto sam pricao da ce nas roboti, automatika zameniti, kao sto i treba, samo da se jos ostvari onaj drugi deo price koji sam pricao (* u nasoj zemlji).
Ovo je super. Samo, moj savjet je da uvjek budes kriticki nastrojen ka LLM outputu jer je to najveci slippery slope.Mogu jako brzo da proverim da li nešto slično već postoji, razradim ideju, otklonim nedoumice, popunim rupe u znanju i napravim plan razvoja.
Mogu da dobijem i procenu vremena i novca koji bi trebalo uložiti i savete oko monetizacije.
Čitav plan ostaje uredno zabeležen u biblioteci, tako da uvek mogu da se vratim i nastavim rad kada uhvatim vremena.
Nije on trol, nego resio da učestvuje u tehnickoj diskusiji sa znanjem lika sa gajbice ispred prodavnice, šta razume to je sporedno bitno da moze da kaže svoje , happy to participate@2CRAZY moram priznati da sam totalno zbunjen tvojim ponasanjem. Ako trolujes, dobar si trol. Pises ali vecinom napadas, dajes neke predikcije a kad te ljudi pitaju konkretno napises jos jedan trol post u kome pokazes da ne razumjes razliku izmedju masinskog ucenja, LLM, SLM, AI. Skidam kapu i nadam se da imas opasne akcije u nVidia ili Microsoft pa ti vjestacki uzgon AI-ja odgovara.
Zato sto pricamo o profesionalnoj upotrebi i kako je pitanje trenutka da nas AI sve zamjeni. Pola sata u Photoshopu nije validan pokazatelj bilo cega. I to sto dobijes kao izlaz od strane AI-ja je sigurno nedovoljno dobro sa profesionalnog aspekta pa se mora zazmiriti na jedno oko. Ono sto razumijem je da smo okruzeni ispodprosjecno odradjenim stvarima pa nam AI slop izgleda sasvim solidno. Kao ove instagramuse koja svaka lici kao jaje jajetu pa se onda iscudjavamo kako je AI u stanju da to "perfektno" generise (a bogami krade/kopira mnogo vise nego generise) . Ili muzika. Ili dizajn korica za knjige (sto mene posebno pogadja). Tako da ja u startu iskljucujem bilo kakav oblik umjetnosti ili kreativnog izrazavanja kao dobra upotreba AI-ja jer to nije. Mene apsolutno nije briga u kakvom je autor mentalnom stanju bio kada je napromptao neku glupost u AI. Ali kada je dobra umjetnost u pitanju sigurno je da autor moze da prenese daleko bolju poruku od AI-ja.Tipa sto bi se u Photoshopu zajebavao pola sata, kad AI moze sve da mi kreira za pola minuta?
Nisam toliko dobar trol, uvek pisem ono sto mislim, mada neki su jos odavno odlucili da sam ja trol, te njima nema pomoci...@2CRAZY moram priznati da sam totalno zbunjen tvojim ponasanjem. Ako trolujes, dobar si trol. Pises ali vecinom napadas, dajes neke predikcije a kad te ljudi pitaju konkretno napises jos jedan trol post u kome pokazes da ne razumjes razliku izmedju masinskog ucenja, LLM, SLM, AI. Skidam kapu i nadam se da imas opasne akcije u nVidia ili Microsoft pa ti vjestacki uzgon AI-ja odgovara.
Ne, ne pricamo o tome sada... ja sam tu pomenuo za sta AI meni SADA pomaze, a sto se tice te profi zamene, sigurno ce nekad i do nje doci.Zato sto pricamo o profesionalnoj upotrebi i kako je pitanje trenutka da nas AI sve zamjeni.
Za moje potrebe radi posao mnogo bolje nego sto sam to ocekivao, dosta mi stedi vremena i truda.nedovoljno dobro sa profesionalnog aspekta pa se mora zazmiriti na jedno oko.
Stvarno los rezon. Evo cika Linus T je rekao sve. Over and out.Kad je vec AI toliko sranje kao sto kazes, nemoj vise uopste da ga koristis, glupo je da ga pljujes, a da ga koristis i to uveliko.