• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Filmovi (2022)

Status
Not open for further replies.
vise sam mislio u smilsu kvaliteta filma, cameron nije napravio los film u celoj karijeri.
u imax bi se cimao za dune 2, za guardianse i mi7 ce biti dovoljan i ada mall.
Ma okej, nisam mislio na tebe, nego si me samo podsetio na tu izjavu da sam je vidjao na dosta mesta, cak dosta i kod kriticara.

Moj Off FAF 2022

Festival autorskog filma (FAF), nakon nedavnog 28. izdanja, predstavlja izbor novijih autorskih filmova na onlajn platformi MojOFF.

U okviru prazničnog maratona autorskog filma, publika će od 30. decembra do 8. januara imati priliku da pogleda pet filmova koji će imati ekskluzivne onlajn premijere, kao i pet nagrađivanih ostvarenja sa prethodnih izdanja FAF-a.

Biće predstavljeni filmovi Posle sunca (Šarlot Vels), Oduzimanje (Mani Hađiđi), Bajka (Aleksandar Sokurov), Don Žuan (Serž Bozon) i Kada talasi nestanu (Lav Diaz) sa 28. izdanja FAF-a.

Sa prethodnih izdanja FAF-a najavljeni su filmovi Opuštanje pesnica (Kira Kovalenko), Petrov u gripu (Kiril Serebrenikov), 107 majki (Peter Kerekeš), Početak (Dea Kulumbegašvili) i Zlo ne postoji (Mohamad Rasulof).

Program je dostupan svim korisnicima Gold pretplate platforme MojOFF, a za sve nove korisnike pripremljen je promo period od mesec dana po ceni od 1 dinar.

Festival autorskog filma prikazao je u 28. izdanju više od 70 filmova iz celog sveta, a Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" osvojio je domaći film “Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića, dok je najboljim rediteljem proglašen Juraj Lerotić iz Hrvatske za “Sigurno mesto”.

Filmovi “Planina” Tome Salvadora i “Bajka” Aleksandra Sokurova dobili su nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, koja se dodeljuje u čast Slavka Vorkapića. Ruski reditelj Sokurov dobio je i nagradu za životno delo 28. FAF-a.

Posebna počast odata je čuvenom reditelju Puriši Đorđeviću, prvom dobitniku nagrade za životno delo FAF-a, koji je nedavno preminuo. FAF je bio i u znaku slavnog Žan-Lik Godara, kome je posvećen i festivalski plakat.

vise sam mislio u smilsu kvaliteta filma, cameron nije napravio los film u celoj karijeri.
u imax bi se cimao za dune 2, za guardianse i mi7 ce biti dovoljan i ada mall.
Имао је. Пирана други део. 😉

Heh ima i ovaj kratki iz 1978, šta se vidi vidi se bolje nema....

in 1978, James Cameron raised the budget from a group of local dentists to fund his sci-fi short film, Xenogenesis. Shot in his living room and with majority self-taught film knowledge, Xenogenesis was a masterclass in indie filmmaking. Xenogenesis Summary: A woman and an engineered man are sent in a gigantic sentient starship to search space for a place to start a new life cycle. Raj decides to take a look around the ship. He comes across a gigantic robotic cleaner. Combat ensues.

Uf ne znam dal sam pogledao 10 filmova ukupno [emoji3]
A i nemam listu pogledanih nigde, pokušaću da se prisetim.

Serije su dominirale 2022. neke još nisu završene (Girls 6 sezona tebe gledam i preostalih 9 epizoda!) ali ovo je top lista za sada:

The Northman - film godine, već sam napisao šta sam imao o njemu, ne menja se ništa, mogao bih da ga gledam jednom mesečno na najvećem platnu u bioskopu i da se divim tvorevinama Eggersa i kompanije. Super je isto to što je našao novi život na VOD i blu ray, tako da biće još dela od dotičnog u budućnosti.

Da li ste videli ovu ženu? - domaći film je ove godine doživeo reneseansu, a to zaključujem na konto 3 domaća filma, a bilo ih je još par za pogledati, ali nadoknadiće se u 2023 kada izađu na ripovima ili ako ih grunu ponovo u bioskope. A ovo je jedan specifičan dragulj, em ruši sve žanrovske konvencije, ima jaku glumicu koja nosi ovu ulogu i čitav film. Meša to naše domaće ludilo jako, ima humora, tuge, horora i pre svega je audio vizuelni doživljaj i vredi ga gledati na velikom platnu u bioskopu. Jedva čekam sledeći rad režiserskog dua, jer su sa ovim digli lestvicu visoko i izašli iz standardnih FDU beton beton priča od kojih mi je prekipelo mleko milion puta. A repku za film čuvam ili za letterboxd ili za podcast kada ga koleginice pogledaju.

Confess, Fletch - Ne mora nužno svaki odličan film da bude masterpis of cinema, nekada je najjednostavnija postavka najbolje rešenje. Komedija koja prati harizmatičnog John Hamm-a u ulozi novinara-detektiva koji upada u situacije i sve je kao jedan džinovski skeč, sa milion poštapalica i smešnih scena. Ne radi čuda, ali je efektivan i kompaktan.

Nightmare Alley - Guillermo Del Toro je napravio svoj prvi film za odrasle, i slobodno mogu reći da je uradio jedan od žešćih krimića. Iako je ovo bazirano po već postojećoj knjizi i filmu iz prošlog veka, odlično probrana grupa glumaca, neverovatno bogata fotografija i Art Deco stil i horor vajb karnevala stvarno čine da ovo funkcioniše na svim nivoima. I pre svega ovo je klasična priča o tome kako lako možeš da poletiš, a onda zbog ribe da se razbiješ ko Hampti Dampti. Šteta što je dosta ljudi prespavalo film jer nije bio standardni Guillermo.

The Worst Person In The World - Najbolja junakinja na filmu, najbolja scerna drogiranja, najbolja montaža, a opet sve jednostavno i bez popovanja, treba nam što više ovakvih filmova.

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE - Preambiciozan, prezabavan, previše meta, previše apsurdan i što je najbolje najhvaljeniji indie iz ove godine. Sve zasluženo. Biće ovo klasik u rangu Back To the Future, Terminator, Indiane Jones, samo da se slegne prašina, jer verujem da je ljudima na nos izašao sa silnim nagradama koje je pokupio.

IN THE COURT OF THE CRIMSON KING: KING CRIMSON AT 50 - King Crimson su kult. I najbolji prikaz benda koji sebe ne shvata previše ozbiljno, čak bih rekao da su skapirali Spinal Tap humor i to preneli u ovom dokumentarcu ali ostavši svoji, dosta humora, ljudske toplote. Dva lica benda su tu srce i um, Riefline i Fripp. Neverovatan uvid u bend i jedan nesvakdišanji muzički dokumentarac koji ne prolazi samo opšta mesta i daje dosadne fakte, već ide duboko. Neverovatna fotografija, pogotovo kada bend nastupa ili ima vežbe, stvarno za ljude koji vole muziku. U top 10 rok dokumentaraca ikada.

Stric - Najmanji film na svetu i najneprijatniji. Dođite da gledate kako pali Miki Manojlović glumi Strica, ali ostanite zbog ostatka ekipe koja isporučuje neverovatne performanse i onda imate glumački san. Iako na prvu loptu deluje da će biti čisti sadizam, režiseri (kao i kod Da li ste, očigledno za dobar domaći film je potrebno dve glave!) su radili na filmu kao na najdetaljnijoj maketi, posuli su mnoštvo tragova i ako se isprate dobićete daleko interesantniju interpretaciju svega. Verovatno najbolji zvuk u domaćem filmu, usloviše nas kao Pavlovljevog psa, da reagujemo kao i kada nije bilo zvuka. A Tenzija jača od svega.

A za ostala mesta se sačeka još par naslova ili ako uleti nešto zanimljivo.

moram da pogledam neku listu sta je izaslo ove godne, prvo mi na pamet padaju avatar 2 i top gun.

Nisam mnogo gledao ove godine, 40-ak filmova. Everything Everywhere All at Once, RRR, Decision to Leave, Nope, i možda Northman, ovo ostalo nije vredno pominjanja.

Sreca pa evidentiram na imdb sta sam odgledao... Pa kaze ovako, bez nekog redosleda, za meni najboljih 10:

The Outfit
Cha Cha Real Smooth
The Northman
Bandit
Three Thousand Years of Longing
Father Stu
Bullet Train
Elvis
Doctor Strange 2
Pearl
The Batman

Avatar 2, Triangle of Sadness, Banshees of Inisherin jos nisam gledao, a Top Gun Maverick mi nije bolji od ovih, jbg.

edit: Vojvode, naveo si par filmova iz 2021. :D

Last edited:
Da ali su oni kod nas puštani ove godine jer su izašli maltene krajem 2021, tako da ulaze u listu. Kakav je novi deda Miller?

Odlican dok traje Idrisovo pripovedanje, poslednja trecina meh.

Licorice Pizza
Red Rocket
Triangle of Sadness

Ta tri su mi ostavili najjači utisak.

Nope mi je bio dobar a Avatara još nisam gledao kao ni još par koji bi verovatno mogli stati uz pomenutu trojku.

2021
2021
2022

:D

RRR
Ambulance
Top Gun Maverick
The Banshees of Irisherin
NOPE
Triangle of Sadness
Batman
Decision to leave
Everything Everywhere all at Once
Athena

Eee, zaboravih The Batman. Ispada onda Pearl sa gornje liste (y)

Kod mene je situacija sledeca -

Najbolji:

The Banshees of Inisherin
Decision to Leave
Everything Everywhere All at Once
The Northman
The Batman
Top Gun: Maverick
Triangle of Sadness

Confess, Fletch
Glass Onion: A Knives Out Mystery
Emily the Criminal

Filmovi koji bi mozda takodje usli na ovu listu, ali necu stici da ih odgledam do kraja godine su The Menu i Babylon (i mozda jos neki koji mi trenutno ne pada na pamet)

--------------------------------------------------

Sto se tice onih losijih iz ove godine:

Black Adam
Enola Holmes 2

X
Thor: Love and Thunder
Nope

---------------------------------------------------
Ostalo sto sam gledao iz ove godine je: Prey, Pearl, All Quiet on the Western Front, Mrak, Bullet Train, Doctor Strange 2, Kimi, Scream.

Super je Krimos Emilija

Film koji mi se isto baš svideo je Resurrection sa Rebekom Hol...

Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom