• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Filmovi (2022)

Status
Not open for further replies.
The Fabelmans - Spilberg u ovoj deceniji ima već dva filma. Izuzetno cenim Westside Story na nivou da kažem izrade pa i Fabelmans, mada ovo nije mjuzikl pa se ne traže sad tu neki kompleksni zahvati u kadar sekvencama, ovo je dosta onako ljupko i odmereno režirano, ofc veoma je lepo itd...

Prajm Spilberg kad je taj kvalitet porodičnog filma u pitanju, tu nema sumnje.

I to je otprilike to.

Zanimljivo je koliko je Spilberg uvek bio optuživan kao neko ko udovoljava publici a rekao bih da danas on najviše udovoljava sebi a na nama je samo da ga cenimo priznamo kao legendu.

Westside Story nije moj fah, veze nemam o mjuziklima, nisam ni original gledao. Pa sam to mogao da objasnim sebi kao nešto što očekivano ne može da me drmne već mogu samo da se divim a ljudi kao Tarantino će da ga veličaju i istinski vole.

Ali ovde već nema izgovora, ovo je jebena Porodična Drama, Coming of Age i dosta elemenata iz ovog Filma je Spilberg Milion puta implementirao u svoje mnogobrojne i klasike i promašene Filmove.

Ljubav prema filmu, pravljenju istog i nečije odrastanje koje je sagledano kroz tu perspektivu budućeg autora, pomešana sa svim peripetijama koje nosi takva zajednica u jednom davno prošlom vremenu etc.

Sve je to ok al ništa od toga nije postavljeno kao glavna stvar, ništa nikada nije istaknuto, čak i ta fora na kraju koja mi se veoma svidja je mogla biti i negde na sredini filma a moglo je i da je nema realno. To važi i za većinu scena u filmu, znači može da se ode do kuhinje, toaleta, izadje po poštu, glovo itd i da se ne prekida film nego najopuštenije nastavi dalje da se gleda.

Ta zaljubljenost u sadržaj, nemogućnost da se razgraniči šta je važno a šta je tu samo da se uživa u atmosferi je veliki problerm i Spilberg zadnjih godina svakako nije jedini koji upada u ovu zamku ali on sad već od toga pravi svoj Trademark, kao pa to je on šta bi više ti hteo itd.

Frustiran sam jer ima tu sjajnih detalja i nekih postupaka, paralela izmedju filma i života ali su ugušene prosto, pažnju je jako teško održati i 2 ipo sata meni lično nikada nisu problem ali u ovakvim slučajevima su veliki problem.

Drago mi je što sam izdržao The Fabelmans ali mi je žao što mu se nikad neću vraćati.

Last edited:
Pogledah danas A2 u IMAX-u... and damn! Don't bet against James Cameron.

Fantastican film, unikatno ambiciozan, jaaaako komplikovan za realizaciju, ali savrseno sklopljen da gledaocu [makar meni] isporuci rolercoaster utisaka. CGI su upgradeovali 20x u odnosu na keca, performanse likova su bas lifelike [ukljucujuci i interakcije Navija sa live action glumcima], okruzenje odise neverovatnim detaljima [voda je out of this world], ali Cameron se ipak fokusirao da likovi budu main event pa film nije "CGI fest" nego samo alatka za prikaz sveta. Underwater stuff je fenomenalan, iskoristili su vodu i za upoznavanje sa novim delom Pandore, razvoj likova, i opet odlicnu endgame akcionu sekvencu.

Sto se price filma tice, dosta je drukcije od keca sa iznenadjujuce velikom promenom fokusa sa Jake i Neytiri na druge glumce. Ima ponekih ponovljenih storyline-ova koji su dobili zanimljiv twist. Sigurney i Lang pokidali.

Sto se projekcije tice, IMAX je koristio dinamicni framerate. Scene pricanja izgledaju standardno "cinematic", a wide shots scene, akcija i underwater stuff [mah gawd so good] su bili 48fps. Jako retko sam primetio u dinamicnim akcionim scenama da se framerate samo za jedan shot [tipa 4-5 sec shot] prebaci nazad na 24fps, ko zna zasto su to odabrali, mozda su mislili da ce 48fps tu pokvariti osecaj gledanja. Ali rezultat je da sam primetio "neodgovarajuci" framerate. Na svu srecu, ovo sam primetio svega par puta. 3D was FLAWLESS.

U neku ruku je ovo je kao i A1 "pocetak nove price". Donekle su ponovili uvod za Pandoru [za one koji nisu bili zivi kada je A1 izasao :D], i sad imamo jasnu odskocnu dasku za sledeca tri filma. Can't freaking wait! Peak cinema. Wildly entertaining.

Last edited:
@JackRaid04 ,
U suštini se slažem sa tobom. Mislim da nisi dovoljno napisao samo koliko je perfektno snimljen film - tehnički kako je urađeno, kako sve izgleda. Pokreti kamere, objektivi, kompozicija baš baš vrhunski. Ali džabe kada je pacing očajan. A to je ono što najvažnije, da li je meni zabavno i da li je uživanje dok gledam film - što ovde nije bio slučaj. Ali zanimljivo, nemam ni nekih negativnih emocija niti osećanja - jedna ravna crta tokom gledanja filma i divljenje tehnici i kvalitetu produkcije. Ja sam sucker za coming of age i često sam razmišljao koliko je recimo, Almost Famous, moj top 5 filmova ikada btw, bolji od ovog Spilbergovog. I takođe sam mišljenja da kada bi se uradio možda neki re-cut, sa boljom montažom tj. izbacivanjem filera, ovo bi mogao da bude za ocenu bolji film. Ali čisto sumnjam da će spilberg to ikada uraditi. I da, za one koji su gledali film, nije mi jasno ovaj glavni glumac (klinac), da li ima neki problem sa očima? Njegove zenice su nekako non stop raširene, a boja nekako čudna, bukvalno me izbacilo iz filma na momente jer sam gledao šta nije u redu sa njegovim očima :D

@DieH@rd ,
Ajde ovako, šta misliš Top Gun 2 ili Avatar 2? Ako bi nekom morao da preporučiš filmsko iskustvo, osobi koja nikad nije gledala blokbastere i takve ludnice, koji bi preporučio?

Mislim da nisi dovoljno napisao samo koliko je perfektno snimljen film - tehnički kako je urađeno, kako sve izgleda
Izgleda kao i uvek kod Spilberga, vrhunski, njegov standardni DP je tu. Mada moram da priznam da mi je Westside Story bio bolji vizuelno ima više prostora za to kroz kostim pokrete kamere koreografije ambijent itd...

Last edited:
Gospodjetina je bila i u Rome, eto jos jedan razlog da konacno krenes sa gledanjem.

r2njwz.png

@DieH@rd ,
Ajde ovako, šta misliš Top Gun 2 ili Avatar 2? Ako bi nekom morao da preporučiš filmsko iskustvo, osobi koja nikad nije gledala blokbastere i takve ludnice, koji bi preporučio?
evo sad sam se vratio iz bioskopa.
neverovatan vizuelni spektakl, kameron je nadmašio sve dosadašnje cgi granice. film kao film, nije loš, očekivan jednostavan sinopsis koji služi da prikaže neviđenu kinematografiju. očigledno kameron želi da metaforički prikaže konstantno uništavanje planete i prirode od strane čoveka.

da odgovorim i na nelexovo pitanje, mene lično je maverick više pogodio u metu jer jbg, avioni su avioni :D

Top Gun 2 bi bio laksi za gledanje za novajlije. Ono, fun action flick u kojem su detaljno 10 puta objasnili sta ce tacno misija biti, i onda su otisli i uradili tu misiju. :D

Da da a po sredini Filma Čovek sa Rakom Grla vodi dijalog preko tastature, mislim da danas kad je svako spreman da iseva minimum 5 Filmova pre bilo kojeg MCU naslova kako bi ispratio priču, potpuno je sumanuto da bi iko pustio Maverik pre nego što je odgledao original.

Ma kakav spojler, kome je to spojler gledao je film već pet puta.

Poenta je da Relik Movie koji nosi toliko tereta nostalgije sa sobom i značaja je sve samo ne Zabavan Action Flick, nastavite dalje o A2, morala je ova napomena

Malopre se vratio sa Avatar projekcije u Imax-u, još sam pod utiscima ali ukratko, jedan od najboljih filmova koje sam gledao.
Avatar 1 mi je bio odličan, ali ovaj ga je nadmašio u skoro svakom aspektu, pogotovo što se tiče same kinematografije.

Pogledao Top Gun: Maverick. Impresivan kad su scene sa avionima, ovo ostalo....mogli su malo vise truda da uloze 😄 No dobro, zaboravi se na to cim polete.

Ma kakav spojler, kome je to spojler gledao je film već pet puta.

Poenta je da Relik Movie koji nosi toliko tereta nostalgije sa sobom i značaja je sve samo ne Zabavan Action Flick, nastavite dalje o A2, morala je ova napomena
klasik diehard remark, pušti ga

Juce bio i ja u Imax za Avatar 2 , osim sto je vizualno spektakl veoma je dosadan film. Al posto vidim da se mojoj ekipi svideo , zenski deo je plakao iz nekog razloga.

I jebano predugo traje bas bez razloga.

Kameronu svaka cast na vizualnom delu filma , zvuci fenomenalno ,izgleda jos bolje , ali sto se tice price i likova definitivno je gori od prvog dela.

Pogledao Top Gun: Maverick. Impresivan kad su scene sa avionima, ovo ostalo....mogli su malo vise truda da uloze 😄 No dobro, zaboravi se na to cim polete.
Film je neverovatna "kopija" keca u smislu sve sa avionima je top tier loženje a sve između je težak cringe. Jedino što je cringe 80-ih mnogo prijatniji nego današnji cringe.

Ali bukvalno su sve odradili kao da je film remake sa identičnim "zapletima" i vrstama likova, istim kadrovima itd.

Kapiram da je to poenta i film tako funkcioniše ali teško je ne primetiti.

Ja nisam mogao Top Gun: Maverick da ogledam do kraja..

Juce bio i ja u Imax za Avatar 2 , osim sto je vizualno spektakl veoma je dosadan film. Al posto vidim da se mojoj ekipi svideo , zenski deo je plakao iz nekog razloga.

I jebano predugo traje bas bez razloga.

Kameronu svaka cast na vizualnom delu filma , zvuci fenomenalno ,izgleda jos bolje , ali sto se tice price i likova definitivno je gori od prvog dela.

Za Avatar 2 ni u jednom trenutku nisam pomislio da je dosadan ili predugačak (osim kad mi se negde na oko pola filma nije pripišalo :D),
već naprotiv čisto uživanje i zabava sve vreme, sa dosta emocija (pogotovo sa roditeljskog aspekta).
Da, možda se može reći da su likovi i priča malo slabiji nego prvi deo (koji su meni bili odlični), ali uprkos tome mislim da je 2. deo generalno impresivniji.

Last edited:
Film je neverovatna "kopija" keca u smislu sve sa avionima je top tier loženje a sve između je težak cringe. Jedino što je cringe 80-ih mnogo prijatniji nego današnji cringe.

Vidiš ja sam kec gledao samo jednom pre nekih 15 god lupam, čisto da ispoštujem Toni Skota, super mi je sve to bilo i to je to.

Dakle nula nostalgije i povezanosti dok sam čekao nastavak (korona ga pomerila), zanimalo me više kako će Kosinski tu da se snadje jer sam baš voleo Tron Legacy i Oblivion.

Sve to što je namigivanje originalu meni je bilo svejedno (osim ONE SCENE koja ima svakako i meta funkciju širu od filma) al i pored toga uspeo sam da uživam u tom top tier loženju kako si rekao koje se zaista retko vidja kao i to da se zapravo kroz borbe aviona vodi narativ, recimo onaj bkv bos fajt pred kraj etc pjuuur sinema.

Takodje smatram Film u svakom smislu boljim od originala, mislim da sam kroz njega više shvatio značaj keca nego kad sam gledao kec lol

Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom