Apsolutnih sto (2001)
Često sebe uhvatim da se preisputujem kada se odlučim na korak gledanja filma iz daleke prošlosti. Ne volim da kvarim sliku onoga što sam gledao u formativnim godinama i što je tada ostavilo jak utisak.
Drago mi je da je situacija ipak povoljna i dobra za Srdana Golubovića i njegov dugometražni prvenac. Jako dobro je ostario u svakom pogledu.
Apsolutnih sto je bio najava svega onoga što je usledilo posle skidanja Miloševića, došli su neki novi igrači u odelima, i sa upitnim muzičkim ukusom, a pošten narod je ostao da se pati i snalazi u toj tranziciji.
I dalje tvrdim da je ovo najbolja uloga Vuka Kostića, njegov Saša Gordić je tinejdžer koji ima svetlu budućnost, ali se tokom čitavog filma lomi, da održi tu prividnost, kada se uzme u obzir teret koji nosi. Iako malo ima rečenica kroz njegove oči i držanje, dobićete dovoljno informacija. Zaista ne znam gde je Vuk to sve izgubio posle...
A teret mu je najbacio ko drugi nego brat, kojeg igra Srđan Todorović, bivši šampion u streljaštvu, a sada narkoman. Todorović je nekada bio rok zvezda, siguran sam da nije bilo potrebno glumiti neke od scena. Ali nekako ima dovoljno humanosti i empatije za Igorovog lika, i siguran sam da mu je ovo jedna od značajnijih uloga.
Milorad Mandić Manda ne shvata za ozbiljnog glumca, više ga je obeležio period rada na dečijem programu i kasnije u raznim komedijama gde je oduvek imao sporedne uloge. Njegov Runda je opasan antagonista i slika i prilika tadašnjih "biznismena" i emituje poprilično neprijatno prisustvo i opasnost.
Ne treba zaboraviti i dve epizodne uloge u kojima su se našli Slavko Labović (mislim da gospodina ne treba da predstavljam, ima pedigre!) i Andreja Srećkovića, nekadašnjeg člana benda Sunshine i DJ koji glume dva zelenaša i to posve uverljivo, sa sočnim scenama u kojim se izaziva strah od takvih protuva.
I u takođe manjim ulogama su Saša Ali, kao Cvika Igorov prijatelj, i Paulina Manov kao Sanja, Igorova devojka. Oni daju mali predah u interakcijama sa Igorom i smanjuju tenzičnost, a i dosta ga humanizuju.
Scenario su pravili Đorđe Milosavljević, Biljana Maksić i Srdan. Verujem da je prvi doprineo dosta jer mu se u kratkom roku zaređalo dosta scenarističkih zicera, a i Točkovi su prevashodno vratili naše ljude u bioskope, a za Biljanu ko ne zna, neka se pokrije ušima, radila je na najbitnijem filmu 90-tih: Lepa sela lepo gore i posle ostavila velikog traga kako i na velikom platnu, pa čak i na malim televizorima, ali u daleko komercijalnijim i pristupačnijim naslovima.
Što se Srdanove režije tiče, tačno se vidi da je ovo bio jedan mladi režiser koji je hteo mnogo da zagrize i prikaže. Od kadriranja koje bi posramilo današnje silne statične kadrove, ovde naprosto divlja menjajući kadrove i uglove.
A rad kameramena Aleksandra Ilića, što iz ruke, ili raznim fintama koje su kameru koristile da prikažu čak i pad pljuce, su sveže i energetične. Sve je to dobro upakovanu kroz montažu Stevana Marića, gde u ovom kratkom trajanju od 90 minuta, nema bespotrebnih scena već film prirodno i glatko teče i vozi do udarničkog kraja.
I nikako ne smem da izostavim da su Novi Beograd i blokovi glavni likovi kao i naši junaci od krvi i mesa. Svaka zgrada, ćošak i prozor su ukomponovani da nam prenesu kakav je život u njima. Sa jedne strane slavim kako su zabeleženi, a opet sa druge lamentiram jer je previše pokušaja bilo da se skine taj blokovski život.
Mogao bih da se osvrnem na uklopljene proizvode i sponzore tokom čitavog filma. Ne oseća se usiljenost kao kod novijih domaćih filmova gde maltene morate neprirodno da ih prikažete u svakoj sceni.
Andrej Aćin je komponovao muziku iz filma, i to je njegov stil tehna i roka koji je pekao još od rada na T.T. Sindromu. Uvodna špica se lako pamti i ulazi u uši. Pored njega istaknuo se i izbor bendova iz tog vremena URGH!, Veliki Prezir, Neočekivana Sila... i Ana Stanić. Možda je njena pesma nekako neprikladna za sam kraj, ali ona je bila i producentkinja tako da nje nije bilo, pitanje je i da li bi Srdan imao film.
Što se mene tiče, definitivno jedan od naših klasika.
Apsolutnih sto (2001) Letterboxd 4 zvezdice