• Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE
  • Prvi Secret Level Giveaway! Za više informacija kliknite OVDE

Movie TV Dokumentarci - preporuke za gledanje

Nezaborav

Well-known member
Messages
410
Reaction score
378
Points
63
Тражим један документарни серијал који сам гледао као клинац. Мjешавина документаризма и sf-а, посада у свемирском броду иде кроз Сунчев Систем и спушта се на планете, мјесеце, улази у Сунце, да би дочарала гледаоцима те свјетове. Мислим да је канадска, можда и француска продукција али нисам сигуран. Мало старија, вјероватно 90-те. Сјећам се да су били на Сатурновом мјесецу Титан, потом на Тритону од Нептуна итд.

Како се зове тај серијал, ако знате?
 

[email protected]

Well-known member
Messages
1,237
Reaction score
1,500
Points
113

 

VoivodBG

Well-known member
Messages
766
Reaction score
1,221
Points
93
Radili su ljudi još gluplje stvari kroz našu istoriju, dobro bi im došle Darinove nagrade sada. :LOL:
 

vetar

Well-known member
Messages
256
Reaction score
190
Points
43
Ovo je star ali odličan dokumentarac ko nije gledao, priprema i takmičenje za Mr. Olympia, konkretno nadmetanje Arnija i Lou Ferrigno-a,
generalno zanimljiv dokumentarac ali naravno zvezda je Arni koji je bio opasan drkadžija. 😁

 

Ratanok

Fromboy
Messages
165
Reaction score
173
Points
43
1971: The Year That Music Changed Everything

Upravo gledam, ostale mi još samo dve epizode pa da podelim prve utiske.

Sedamdesete me inače zanimaju, naročito tadašnja muzička scena. Mislio sam da sam dovoljno potkovan za tu epohu, ali ova serija me baš iznenadila.
Kakva je ovo neverovatna mešavina starih snimaka, fotografija, naracije, muzike... pravo remek delo filmske montaže, ritma, zvuka! I to je sve izvedeno sa starim snimcima koji su na nivou osrednjeg VHS ripa, ništa dronovi, 4/6/8k, slow-mo, timelapse trikovi, nego pravi pravcati duh vremena.
Slike musave londonske dece koja se igraju po blatu i ruševinama, predgrađa L.A. koja izgledaju kao napuštene železniče stanice kraj naših pruga... Ništa glamur, ništa šarena laža. Jedno drugačije i mnogo dinamičnije vreme gde se svašta dešavalo. Nje to kao sad kada neko popizdi što mu se aparat za kafu pokvario, pa krene da prosipa svoju priču i lajkove tviterima, nego, care, bombu u ruke i napad na Kapitol Hil. I to uz prethodnu najavu. Ili osnuješ svoju vojnu organizaciju, ili kult, ili zatvoriš ljude u podrum fakulteta da proučavaš kako će se ponašati u ulozi zatvorenika ili čuvara... Neko kritikuje Rusiju kako su rešili ono kad su Čečeni oteli ljude u operi Dubrovka 2002. godine. Da vidite samo kako su Ameri sredili pobunu u Altamiri... Što bi se narodski reklo: ćuti i pokrij se ušima :)

Prosto neverovatni snimci, ko zna koliko je vremena i truda ostavljeno da se pronađe i sklopi sav ovaj materijal u ovako skladnu celinu. Moj dubok naklon i iskreno divljenje svim ljudima koji rade ovakve projekte!

Par epizoda mi je bilo manje zanimljivo (feminizam i rasni nemiri, jbga nisam iz te priče).
Muzika, droga, društvene prilike koje su dovele do nastanka rok legendi... koga zanimaju te teme uživaće u ovih 7-8 sati vožnje.

Samo još da dodam - u pitanju je ekranizacija knjige 1971: Never a Dull Moment Dejvida Hepvorta.

1971 - The Year That Music Changed Everything [2021] E06-2021-07-10-12h45m04s987.jpg
 
Last edited:

Ratanok

Fromboy
Messages
165
Reaction score
173
Points
43
Prilično dojajno :)

Ako te zanima feminizam, mislim da je to treća epizoda. An American Life, jedan od prvih rijalitija: žena se na televiziji razvela od muža. Kakav šok - puritanci na aparatima, plus dosta jakih emotivnih žena za klavirima :)
 
Last edited:

JackRaid04

Deus Ex Manjina
Messages
861
Reaction score
1,003
Points
93
Nije me nikad nešto zanimao mimo ovih modernih presija iskr. Ali u sklopu ove priče verujem da su ga uklopili kako si opisao. Stavio sam ceo serijal cant wait.
 
Top