1971: The Year That Music Changed Everything
Upravo gledam, ostale mi još samo dve epizode pa da podelim prve utiske.
Sedamdesete me inače zanimaju, naročito tadašnja muzička scena. Mislio sam da sam dovoljno potkovan za tu epohu, ali ova serija me baš iznenadila.
Kakva je ovo neverovatna mešavina starih snimaka, fotografija, naracije, muzike... pravo remek delo filmske montaže, ritma, zvuka! I to je sve izvedeno snimcima koji su na nivou osrednjeg VHS ripa. Nema prekida tog "tripa" nego sve vmreme imamo pravi pravcati duh vremena bez prekida i upadica.
Slike musave londonske dece koja se igraju po blatu i ruševinama, predgrađa L.A. koja izgledaju kao napuštene železniče stanice kraj naših pruga... Ništa glamur, ništa šarena laža. Jedno drugačije i mnogo dinamičnije vreme gde se svašta dešavalo. Nje to kao sad kada neko popizdi što mu je lakat upao u sladoled, pa krene da kuka i skuplja lajkove po tviterima, nego, care, bombu u ruke i napad na Kapitol Hil. I to uz prethodnu najavu. Ili osnuješ svoju vojnu organizaciju, ili kult, ili zatvoriš ljude u podrum fakulteta da proučavaš kako će se ponašati u ulozi zatvorenika ili čuvara... Neko kritikuje Rusiju kako su rešili ono kad su Čečeni oteli ljude u operi Dubrovka 2002. godine. Da vidite samo kako su Ameri sredili pobunu u Altamiri... Što bi se narodski reklo: ćuti i pokrij se ušima
Prosto neverovatni snimci, ko zna koliko je vremena i truda ostavljeno da se pronađe i sklopi sav ovaj materijal u ovako skladnu celinu. Moj dubok naklon i iskreno divljenje svim ljudima koji rade ovakve projekte!
Par epizoda mi je bilo manje zanimljivo (feminizam i rasni nemiri, jbga nisam iz te priče).
Muzika, droga, društvene prilike koje su dovele do nastanka rok legendi... koga zanimaju te teme uživaće u ovih 7-8 sati vožnje.
Samo još da dodam - u pitanju je ekranizacija knjige
1971: Never a Dull Moment Dejvida Hepvorta.
![1971 - The Year That Music Changed Everything [2021] E06-2021-07-10-12h45m04s987.jpg 1971 - The Year That Music Changed Everything [2021] E06-2021-07-10-12h45m04s987.jpg](https://forum.secretlevel.org/data/attachments/1/1715-0feb7a8399327a21bc223cc9a9fc549f.jpg?hash=D-t6g5kyei)