• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Demon's Souls Remake

Domaci utisci

"Ono što smo dobili sada na premijeri PlayStation 5 konzole nije samo običan remaster"

Naravno da nije, ovo je remake, čak i piše u naslovu teme :D

Koga briga za naslov teme, ili marketinske pokusaje raznih publishera da privuku kupce? Remake je RE1 na Gamecube-u gde je direktor igre namerno radio znacajne izmene, ili nedavni AAA projekti za RE2/3 gde su igre adaptirane za moderno doba.

Ovo je Remaster kao Shadow of the Colossus/CnC/SC/D2, gde originalna igra bukvalno radi u pozadini, a promene se u 99.9% slucajeva odnose na novu grafiku, UI, ponovo snimljenu muziku, voiceovere, i slicne povrsinske elemente koji su nakalemljeni na i dalje prisutni stari gameplay i progression/itemdrop balans.

Složio bih se sa tim, praktično je ista igra. Ni sam ne znam zašto sam stavio "remake" u naslov, verovatno zato što su je svi na internetu tako zvali. Doduše, kada nešto dobije drastičan grafički remont + drugi tehnički elementi, postoji solidan argument da ga nazoveš remake-om.

Remake u kojem sadrzaj i/ili gameplay originalne igre nije vecinski izmenjen, izbacen, dodat, sme da se nazove i Remaster. Nije greh.

Cuti makar smo zaobisli deranje oko toga sta je port.

TLOURemastered iz 2014. je PORT. :D :D :D

Koga briga za naslov teme, ili marketinske pokusaje raznih publishera da privuku kupce? Remake je RE1 na Gamecube-u gde je direktor igre namerno radio znacajne izmene, ili nedavni AAA projekti za RE2/3 gde su igre adaptirane za moderno doba.

Ovo je Remaster kao Shadow of the Colossus/CnC/SC/D2, gde originalna igra bukvalno radi u pozadini, a promene se u 99.9% slucajeva odnose na novu grafiku, UI, ponovo snimljenu muziku, voiceovere, i slicne povrsinske elemente koji su nakalemljeni na i dalje prisutni stari gameplay i progression/itemdrop balans.

Mislim sam reč govori:
Remake - make (something) again or differently.

Generalno govoreći, Remake-om se smatra kada je igra praktično ponovo pravljena na osnovu originala čak iako nema promene u gameplayu.
Remaster-om smatra kada se uzme postojeća igra i unapredi (ne pravi se ispočetka), znači malo sredi, zategne, unapredi (poveća se rezolucija, sredi/poveća FPS, ubaci koji efekat...).

Shadow of the Colossus i Demon's Souls Remake su igre očigledno pravljene ispočetka, zato ih cela industrija naziva Remake igrama,
igre poput TLoU i Uncharted Trilogy su očigledni Remasteri, i cela industrija ih naziva remaster igrama.

Znači prilično različite stvari, mislim da nije teško to shvatiti, da ne spominjem da su resursi i vreme potrebni za Remake i za Remaster neuporedivi.

Last edited:
Pa kako su napravljene ispočetka kada ispod šminke sve radi na originalnom source kodu?

Nema šminke pošto sve je pravljeno ispočetka (uključujući engine na kome igra radi), iako je source code isti.

Šminka (remaster)

Ponovo pravljena igra (Remake)

:pMeni je sve to 'remaster'.
Nazalost, tanka je linija. Lako je razocarati se u savremene "remastere". Ako ocekujes iste mehanike sa modernijim UI i grafikom (to obicno sugerise rec "remaster") razocaraces se kada je igra skroz razbucana (tako sam se ja grdno razocarao u Homeworld Remaster - to je bio definitivno jebeni remake). Sa druge strane ako ocekujes modernizaciju celog experience-a a dobijes samo uprez i upscale razocaraces se u "remake".

@DieH@rd Za Shadow of Colossus je situacija jednostavna. PS3 igra je remaster, PS4 je cist remake.

@Undenis aj pliz izvuci ovo sve u novu temu, jer ce se slicna rasprava voditi svaki put kada izadje novi remaster/remake ;).

Novi TLOU remake ce zaista biti remake jer planiraju da promene sve kombat deonice igre, dodace nove gameplay elemente koje su napravili za TLOU2 [prone, jump, dodge, high grass, drasticno bolji AI protivnika...].

ND gura taj projekat dok Neil ne smisli sta ce sledece, videcemo kako ce ispasti. Ne verujem da ce biti ikakvih story izmena, vec smo dobili flashbackove na keca u TLOU2 tako da su ti delovi price "zacementirani".

Back
Top Bottom