• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PC Alan Wake 2

@Antique Ispade sad da je Remedy sačinjen od noob-ova koji nemaju pojma šta rade. A normalan hardver za današnje igre je (minimum) hardver ekvivalente snage HW-u aktuelnih konzola, kako bi te igre radile iole kako treba na PC-u. Da li je AW2 mogao/trebao da bude bolje optimizovan? Možda, ali svakako nije ni primer loše optimizovanosti, a pritom grafička komponenta igre opravdava tu zahtevnost.

Nakon odigrane epizode sa Sagom u sumi i Alenom u subwayu rekao bih da nisam oduvan prvim utiscima. Pratim pricu koja je ovde apsolutni adut broj 1, te vidim da je klupko tek pocelo da se zamotava. Fali mi gameplay tj malo akcije, napucavanja, ctaftinga itd. Igra mi je nalik setnje u parku. Imam gomilu municije i healing itema pa mi nedostaje neko da me dobrano "zaplasi" i da istrosim sve te resurse jer sam poceo zalihe da pravim u koferu pored save pointa. Verujem da ce u nastavku kvalitet igre rasti. Nacin na koji se pripoveda prica je za sada nevidjen u igrama ovog tipa. Karakteri su fenomenalno napisani te verujem da me ceka rolercoster kao u triler filmovima. Igra graficki "izuva" pa se nadam se da ce kasnije biti vise momenata provedenih u prirodi u dnevnim uslovima da komzumiram tu lepotu.

@Antique Ispade sad da je Remedy sačinjen od noob-ova koji nemaju pojma šta rade. A normalan hardver za današnje igre je (minimum) hardver ekvivalente snage HW-u aktuelnih konzola, kako bi te igre radile iole kako treba na PC-u. Da li je AW2 mogao/trebao da bude bolje optimizovan? Možda, ali svakako nije ni primer loše optimizovanosti, a pritom grafička komponenta igre opravdava tu zahtevnost.
Pa nije sad da tako "ispada", vec cinjenice kazu da tako jeste. Bukvalno je dokazano da Remedy ne zna(ili ne zeli) da optimizuje svoju igru. Itekako je primer lose optimizovanosti kad su fanovi uspeli da izvuku 50% bolji FPS od samog Remedy-a. Ne bih se slozio da grafika opravdava zahtevnost, ima i drugih lepih igara koje rade dosta bolje od Remedy-evog "remek dela".

I mene interesuje šta izgleda (približno) dobro a da je osetno manje zahtevno.

RE4 Remake vizuelno ne zaostaje puno. Medjutim, razlika u performansama je bar 5 puta vise na strani Capcomovih majstora.

Aj, pretera ga, bar 3 puta... Realno.

I Resident Evil 2 može da radi u 500fpsa više nego Alan Wake 2

Dosta AW2 bolje izgleda od RE4.
Bez uvrede, ali me bas briga kako igra izgleda i radi na karticama koje su 7-8 godina stare. Svi živi brinu o tome, dozvolite da bar neki studio pokuša da pomeri granice grafike. Dovoljno su truda uložili da igra izgleda i radi dobro na konzolama i midrange karticama.

Dosta AW2 bolje izgleda od RE4.
Bez uvrede, ali me bas briga kako igra izgleda i radi na karticama koje su 7-8 godina stare. Svi živi brinu o tome, dozvolite da bar neki studio pokuša da pomeri granice grafike. Dovoljno su truda uložili da igra izgleda i radi dobro na konzolama i midrange karticama.
Ljudi, budite realni. Ako fanovi mogu da izvuku 50% vise performansi od remedya u roku od par dana od izlaska igre, to znaci da se remedy nije potrudio uopste. Nije to stvar misljenja pa da mozemo da se slazemo ili ne slazemo, to su cinjenice. Da se razumemo, ne kazem da ne mozete da uzivate u igri uprkos tome, daleko od toga, ali da niste realni, niste uopste.

Ljudi, budite realni. Ako fanovi mogu da izvuku 50% vise performansi od remedya u roku od par dana od izlaska igre, to znaci da se remedy nije potrudio uopste. Nije to stvar misljenja pa da mozemo da se slazemo ili ne slazemo, to su cinjenice. Da se razumemo, ne kazem da ne mozete da uzivate u igri uprkos tome, daleko od toga, ali da niste realni, niste uopste.
Izvinjavam se što imam svoje mišljenje i što se (nekad) ne slažem sa (nekim) "činjenicama". Koja je poenta tog moda, osim da igra umesto DX12 koristi Vulkan API i na taj način omogući (pra)starim GPU-ovima da pokrenu novu igru u 30-ak fps-a na low setovanjima? :rolleyes: Koji je užitak takvog igranja? To treba da se tumači kao neki veliki uspeh? :unsure: Matorog izrađenog konja naterati da još malo vuče dok konačno ne ispusti dušu? Ok, možda to neko tumači uspehom truda vrednog, ali developeri očigledno nisu imali takvu viziju prilikom kreiranja ove igre, pa su izostavili takvu vrstu "optimizacije".

Ne kapiram, žalite se što igra iz 2023 ne radi dobro na karticama iz 2017 godine? :D really? sa manjim featuresetom nego novije grafičke.

To kao da se žalite što Spajdermen 2 ne može da se pokrene na PlayStation 3.

Kako to mislis, kao da je PlayStation 3 izasao 2017. godine...

tm8k8a.png

Kukali smo što nove igre konačno ne prestanu da se prave i za PS4 i da praksa pravljenja cross-gen naslova koči napredak igara (kako vizuelni tako i po pitanju novih implementacija u gameplay-u). Sad kad su konačno počele da izlaze igre koje više nisu cross-gen, već samo za aktuelne konzole i (naravno) PC, kuka se zašto te nove igre, koje su naravno zahtevnije (što je valjda i za očekivati) od onih koje su pravljenje za cross-gen ne rade ili loše rade na starom PC hardveru. :rolleyes:

Izvinjavam se što imam svoje mišljenje i što se (nekad) ne slažem sa (nekim) "činjenicama". Koja je poenta tog moda, osim da igra umesto DX12 koristi Vulkan API i na taj način omogući (pra)starim GPU-ovima da pokrenu novu igru u 30-ak fps-a na low setovanjima? :rolleyes: Koji je užitak takvog igranja? To treba da se tumači kao neki veliki uspeh? :unsure: Matorog izrađenog konja naterati da još malo vuče dok konačno ne ispusti dušu? Ok, možda to neko tumači uspehom truda vrednog, ali developeri očigledno nisu imali takvu viziju prilikom kreiranja ove igre, pa su izostavili takvu vrstu "optimizacije".
Hoces da kazes da igra na Low ne treba da se igra? Da tu nema uzivanja i da je to mucenje. Sta da ti kazem, Remedy ocigledno smatra da je Low dovoljno dobro za veliku vecinu njihove publike, podseticu te samo, PS5 je grafika na Low. :D
Za one koji hoce laganu kupovinu, uz code "OCT17" se AW2 moze uzeti za $41.5

Kao sto rekoh, sasvim je u redu da imas misljenja o igri, da ti se svidja ovaj aspekat igre ili da ti se ne svidja onaj aspekat i ja ne uzimam sebi za pravo da ti kazem da tvoja misljenja nisu validna, ili da na bilo koji drugi nacin obezvrednim tvoje utiske o igri. Ne, ja ne govorim o "kvalitetu igre" u tom pogledu niti diskotujem o igri na taj nacin. Ja ni ne kazem da igra treba da radi na 5-6 godina starom hardware-u(mada iskreno smatram da ne izgleda dovoljno lepo da ne radi na njemu, ali to po strani), svakako kao sto kazete, tehnologija napreduje i taj napredak kosta. Ja govorim o necemu drugom, necemu objektivnom sto se vrlo lako moze dokazati nezavisno od bilo cijeg misljenja. Ja govorim o tome da igra koja radi lose, a kojoj su fanovi u roku od par desetina casova uspeli da poboljsaju performanse za celih 50% nije dobro optimizovana igra. To je objektivna istina, mozemo mi da diskutujemo o tome da li igra izgleda dovoljno dobro da opravda tu taksu u performansama ili ne, ali ne mozemo da diskutujemo o tome da je igra, kakvu su nam je developeri podarili dobro optimizovana, jer ona to nije. To bi bilo kao da neko tvrdi da denuvo ne utice negativno na iskustvo u igranju, to je objektivno netacno i to se u praksi vrlo lako dokazuje.

Na kraju zelim da kazem da mislim da je sasvim OK to sto Revan ima priliku da uziva u igri i da mislim da je ruzno od strane developera sto nam govore da je igra izuzetno optimizovana i da nemamo povoda za "nezadovoljstvo". Cinjenica jeste da igra radi na starijem hardware-u i da su price koje nam serviraju o prostom odsustvu podrske za napredne tehnologije koje su potrebne za igru, price za malu decu, tj netacne. To mi daje neki "pisaju po nama a pricaju da pada kisa" osecaj. Da li su oni to uradili zato sto ne znaju da optimizuju ili zato sto nisu zeleli da uloze vreme u optimizaciju je na kraj dana nebitno. Drugo bi bilo da igra zaista ne moze da radi na tom hardware-u, ali potenciram ponovo, fanovi su za samo par dana poboljsali performanse igre za celih 50%!!! Misljenja sam da se Remedy bahato ponasa prema njihovoj publici i to ne mogu da podrzim. Isto tako, bili oni bahati ili ne, bila igra (pre)lepa ili ne, bila igra (pre)zahtevna ili ne, nista od toga nema uticaj na to koliko je sama igra dobra kao iskustvo kada se konacno pokrene na kako valja.

Back
Top Bottom