• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 Xseries PC Alan Wake 2

Ej, ma ne igram ja ovo niti planiram (nakon svega ovoga) u skorijoj buducnosti, nego samo instalirao jer me bas bas kopkalo da li DXVK daje poboljsanje.

Treba prvo Control da se obrne. ;) Ali ubedili me raja i brojaci nikako bez ray tracinga... Bice jednog lepog dana.

Ljudi su odredili sta im je ciljna publika i optimizovali za te platforme. To nije nikakvo pisanje po fanovima, kao sto nije ni to sto novi Spajdermen nije izašao na ps4.
Grafika je jako bitan aspekt ove igre. Igrao sam i ja neke igre na manjim podešavanjima nego sto je low na gf4mx (skidao dodatne programe za to), ali ni tada nisam očekivao da se igre posebno optimizuju za moj krompir od kompjutera.

Ti nemoj podrzati, ja sam i kupio igru zbog toga sto su rešili da naprave korak napred.

Bacio sam pogled na techpowerup forum, kažu ljudi da je fps bolji, ali da igra dosta više stutteruje, da postoje grafički problemi u sumi, a i bagovi kada se koristi nova verzija igre.

Last edited:
Ljudi su odredili sta im je ciljna publika i optimizovali za te platforme. To nije nikakvo pisanje po fanovima, kao sto nije ni to sto novi Spajdermen nije izašao na ps4.
Grafika je jako bitan aspekt ove igre. Igrao sam i ja neke igre na manjim podešavanjima nego sto je low na gf4mx (skidao dodatne programe za to), ali ni tada nisam očekivao da se igre posebno optimizuju za moj krompir od kompjutera.

Ti nemoj podrzati, ja sam i kupio igru zbog toga sto su rešili da naprave korak napred.

Bacio sam pogled na techpowerup forum, kažu ljudi da je fps bolji, ali da igra dosta više stutteruje, da postoje grafički problemi u sumi, a i bagovi kada se koristi nova verzija igre.
Ti problemi koji postoje sa tim fan resenjem nisu problemi koji su nastali zbog ogranicenja tehnologije vec zato sto fanovi nemaju resurse i iskustvo koje developeri imaju pa je sasvim logicno da resenje koje je tako brzo izradjeno ne moze da bude bas savrseno. No, ono ne mora ni da bude kako bi dokazalo poentu, a poenta je da se nisu potrudili oko optimizacije. Sasvim je OK da se ne potrude oko toga, imaju pravo, kao sto kazes imaju ciljnu publiku i ljudi sa GTX10xx karticama nisu u njoj, ali ovo ubedjivanje kako nije do njih, kako je igra savrseno optimizovana, kako su GTX10xx kartice prosto tehnoloski previse stare, to definitivno jeste laganje i gaslighting tj pisanje po fanovima.

Pa nije sad da tako "ispada", vec cinjenice kazu da tako jeste. Bukvalno je dokazano da Remedy ne zna(ili ne zeli) da optimizuje svoju igru. Itekako je primer lose optimizovanosti kad su fanovi uspeli da izvuku 50% bolji FPS od samog Remedy-a. Ne bih se slozio da grafika opravdava zahtevnost, ima i drugih lepih igara koje rade dosta bolje od Remedy-evog "remek dela".
Jel si ti igrao Max Payne 2?
Oćeš da mi kažeš da ta igra nije optimizovana?

Jedna od retkih PC igara koja day 1 radi kako treba (ova godina je bila jeziva) je okarakterisana kao neoptimizovana jer ne radi dobro na grafičkim karticama koje su ispod minimalnih zahteva. Šta sve čovek neće pročitati.

Da, mogli su bolje da odrade posao i za te kartice, ali zahtevi postoje sa razlogom. Nije stvar samo u performansama, već i u testiranju i podršci. Remedy je mali tim, tako da su negde morali da povuku crtu.

Jedna od retkih PC igara koja day 1 radi kako treba (ova godina je bila jeziva) je okarakterisana kao neoptimizovana jer ne radi dobro na grafičkim karticama koje su ispod minimalnih zahteva. Šta sve čovek neće pročitati.

Da, mogli su bolje da odrade posao i za te kartice, ali zahtevi postoje sa razlogom. Nije stvar samo u performansama, već i u testiranju i podršci. Remedy je mali tim, tako da su negde morali da povuku crtu.
Kako treba, hahaha, da vazi. Ne postoji razlog zasto igra ne bi radila na GTX10xx karticama. To je ovaj "fan mod" dokazao. Da igra radi "kako treba", radila bi i na tim karticama. Da je Remedy ulozio malo vise(neko bi rekao imalo) truda u optimizaciju igra bi radila kako treba, sad radi tako kako radi.

Jel si ti igrao Max Payne 2?
Oćeš da mi kažeš da ta igra nije optimizovana?
Kakve veze ima Max Payne 2 sa ovim sto su sad izbacili? To je apsolutno drugi naslov radjen na totalno drugom engine-u koji je izasao pre 20 godina, tako da ko zna koliko je Remedy bio drugaciji tad.

Znači mod koji povećava FPS a dovodi do toga da igra ne radi pravilno je dokaz lenje optimizacije?
Tako je. Mod koji je odradjen za dan dva, koji povecava FPS na GTX10xx karticama za 50% je definitivno dokaz da igra nije optimizovana. Ako su modderi to mogli da izbace za dan dva, Remedy-u nikako ne bi trebalo beskonacno puta vise vremena i stvarnog truda da izbaci slicno ali ispeglano resenje.
No, kao sto sam govorio u ranijim postovima, nije problem sto igra nije optimizovana, problem je sto nas ubedjuju da jeste.

Postoji, nema mesh shadere i preko vulkana dobija "50%" što znači da radi jedva u 30. Drugi razlog je kvalitet asseta i količina istih na svakom nivou. To ni jedna igra nema. Tu nije ništa dokazano, ne radi niti će raditi na 1080 niti na 10xx karticama.

Uzmi za primer 6600 koja na istim podešavanjima radi u 57FPS, a slabija je za nijansu od 1080ti, samo zato što ima mesh shadere.

Igra radi savršeno na Xbox Series X :) 60locked bez problema.

To je kao da bi rekao, ne postoji razlog što je so slana. Jebiga sad, slana je, šećer je sladak, alan wake je sladak na karticama sa mesh shaderima i konzoli.

Evo ti još jednom video da vidiš i čuješ razlog. Pogledaj ceo klip.

valjda je taj video, ako ne onda je još neki od DF-a. Dokazi i razlozi na sve strane zašto ne radi dobro na starijim karticama.

Postoji, nema mesh shadere i preko vulkana dobija "50%" što znači da radi jedva u 30.

Poenta je da preko Vulkana GPU radi normalno - ide na 99%. Preko DX12 ne radi normalno.

Ne da li je 30fps ili koliko vec.

Postoji, nema mesh shadere i preko vulkana dobija "50%" što znači da radi jedva u 30. Drugi razlog je kvalitet asseta i količina istih na svakom nivou. To ni jedna igra nema. Tu nije ništa dokazano, ne radi niti će raditi na 1080 niti na 10xx karticama.

Uzmi za primer 6600 koja na istim podešavanjima radi u 57FPS, a slabija je za nijansu od 1080ti, samo zato što ima mesh shadere.

Igra radi savršeno na Xbox Series X :) 60locked bez problema.

To je kao da bi rekao, ne postoji razlog što je so slana. Jebiga sad, slana je, šećer je sladak, alan wake je sladak na karticama sa mesh shaderima i konzoli.

Evo ti još jednom video da vidiš i čuješ razlog. Pogledaj ceo klip.

valjda je taj video, ako ne onda je još neki od DF-a. Dokazi i razlozi na sve strane zašto ne radi dobro na starijim karticama.

Znaci, potrebni su mesh shaderi, a igra radi na karticama bez njih, pa kako to? Jos, toliko kvalitetni asseti, nema sanse da mogu da se ucitaju na GTX1080 Ti koji ima mem bandwith od ~480GB/s. Medjutim, sad kazes da svi ti asseti rade extra na RX 6600 koji ima mem bandwith od 224GB/s i 3GB VRAM-a manje. Pa kako sad to, jel je problem do mnogo kvalitetnih asseta ili do mesh shadera?

Na kraj krajeva, ne vidim zasto branite studio koji nije odradio posao optimizacije, a koji vas ubedjuje da je taj isti posao obavio maestralno i da je prosto nemoguce zbog jelte podrske nove "tehnologije" da se optimizuje za stariji hardware, kad su fanovi za 2 dana dokazali da to nije istina. Nije problem, kazite to nam je van scope-a za razvoj i cica mica i gotova prica, a ne "nemoguce je". Onda ili ispadaju nesposobni ili lazovi, kako god ga okrenes, nije dobar look za Remedy.

Poenta je da preko Vulkana GPU radi normalno - ide na 99%. Preko DX12 ne radi normalno.

Ne da li je 30fps ili koliko vec.

Nema veze što pše 99% ako kartica ne procesuira sve šta joj se da kako treba iliti bolje rečeno ako je zbog fizičkog nedostatka trottleuje.

@Antique

Oh, mesh shaderi dozvoljavaju karticama da se renderuje samo ono šta igrač vidi, a ne da se renderuje ceo svet. Igra je pravljena na tome, radi na 1080ti ali GPU pokušava da renderuje sve zato što ne može da pohvata instrukcije šta mora da se renderuje a šta ne.

Bukvalno igra pokušava da renderuje ceo svet sve detalje odjednom nebitno da li je to na ekranu ili ne. Simple as that.

Btw ovo je ista situacija kao kada su pre nekih 20tak god počele da izlaze igre sa shader pipeine 2.0 ili kako se već zove, i kada grafičke koje nisu imale, eto što je bojan pomenuo mx440, nisu mogle da guraju ni u par frejmova. i onda su ljudi pokušavali da zaobiđu to i da nateraju da se igra renderuje bez shader modela pipelinea ne sećam se više i izgledalo je kao kurac i radilo je malo bolje.

Znaš li ti čemu mesh shaderi služe?

Ne zna brte...

Nema veze što pše 99% ako kartica ne procesuira sve šta joj se da kako treba iliti bolje rečeno ako je zbog fizičkog nedostatka trottleuje.

Pa ne trotluje. Radi kako treba preko Vulkana.

Znaci, igra "ne moze da radi" zato sto graficka kartica ne moze da renderuje manje, vec renderuje visak scene. Seems legit. "Level of detail" je revolucionarni koncept koji je Remedy izmislio u 2023. godini i sasvim je logicno da kartice koje ne mogu da izrenderuju samo deo scene, vec celu, ne mogu da teraju igru jer vrsni programeri studija Remedy kazu da je renderovanje cele scene nemoguce optimizovati na bilo koji drugi nacin.

Ma ne znas ti Revane, ono trotluje. :D Toliko o prozivkama ko koliko razume sta se desava "ispod haube". Nista, Revane, izvini, ali realno, trebas da udjes u 21. vek i kupis novu graficku kako bi probao i Control, ne samo ovu igru, gde da se "mucis" sa tvojim dinosaurusom.

Inace, bas nije ista situacija kao pre 20 godina kada su igre zahtevale Pixel Shader 2.0 ili 3.0, jer tad ako ti graficka nije podrzavala tu tehnologiju renderovanja, graficka bukvalno nije mogla da izrenderuje sliku, a nisu se desavale situacije kao sad, da sve radi, ali eto, posto graficka renderuje celu scenu a ne samo deo, remedy kaze da to "ne radi" i "nije moguce optimizovati". Bukvalno kao da me ubedjujes da zadatak iz matematike nije tacan zato sto je svaki postupak napisan, umesto da je par reda preskoceno jer je racun bio lak pa su se vise operacija obavile u prelasku iz jednog reda u drugi. Ono, nije da graficka ne moze da izrenderuje nesto pa da zato nije podrzano, samo ne moze da se optimizuje renderovanje preko mesh shadera, sto je realno nebo i zemlja razlika.

Last edited:

Brate je l moguće ahahahha

Mesh shaders are basically compute shaders that can output triangles by themselves. This avoids the round-trip through memory --which is a huge deal for performance. And, it means that the shader is not restricted to the 1-in-1-out model of vertex shaders. So basically, instead of saying "This is my vertex input format. This is my vertex output format. The End." like a vertex shader has to, a mesh shader can read an arbitrary chunk of bytes (only a few kilobytes worth), do arbitrary computation on it (with only a few kb of RAM to work in) and spit out a clump of up to 256 triangles however it wants. Each chunk runs independently and can't communicate. But, other than being contained in a small working space, it's pretty darn flexible. It can and does replace all of the tacked-on shaders and it allows new, unique methods of expressing geometry to be invented by devs.

Antique, baš si antički.

Ne kapiram da li nemate kapacitet da skontate ili zajebavate sve ovde :D

Fora je sto ti pricas o jednoj stvari sa Anticnim (mesh bla bla bla). A ja tebi pricam o necemu drugom (iskoriscenost GPU-a pod drugim API-jem).

Back
Top Bottom