• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Prvi svemirski JuTjuber koji pokaza malo pameti po ovom pitanju! Gotovo je grantovano da ce Kinezi preteci Amere na Mjesecu. Bice kuknjave sve vise kako godine prolaze. Neke stvari je malo izmjesao ali to je zbog slozenosti kineskog svemirskog programa.

Kinezi su vec uzeli titulu prve privatne rakete (Space Pioneer) koja je imala uspjesno postizanje orbite iz prvog lansiranja, vijest koja je potpuno precutana od strane zapadnih medija, a sada ce izgleda uzeti i titulu prve orbitirane metanske rakete. Brzina kojom su stigli dovde, kao i brzina turnaround-a nakon prve 'neuspjesne' misije je zapanjujuca.

Mala novina.

SpaceX planira da doda jos vakuum 3 motora u 2nd Starship stage-u. Launch thrust ce biti oko 9000 tona kada nasviraju booster na max rad. Ciljaju da u "korisnu orbitu" ubace preko 200 tona po letu.

Nezaborav alo preteruje dok hvali Kineze. Uspeli su prvi da lansiraju raketu na metan. Ameri prave par slicnih projekata ali sa mnoooogo vecim raketama, najbolji primer je SpaceX-ov Starship.

A blizi se i novi let Starshipa, uradjen je prvi test novog sistema za zastitu of jakih plamenova raketle.

Moze li ukratko zbog cega je ovo vest godine? Ne pratim bas toliko spacenews, pa me zanima ako moze. Procitah clanak, ali nisam skontao zasto je ovo bas vest godine.
Nezgodno mi je kuckati mnogo na mobu. Zbog implikacija za buducnost, Kinezi su stigli do tih rezultata duplo brze od americkih privatnika, uz pomoc i punu podrsku drzave. Ova raketa vec pokriva dobar dio srednje kategorije nosivosti, a pri tome je tek osnova za buduce, jos vece rakete sa naprednijim motorima. Ameri jesu trenutno u prednosti ali ona se ubrzano topi. U nekoliko oblasti Kinezi su vec preuzeli vodjstvo. Pitanje je da li bi bez SpaceX-a se moglo govoriti o americkoj prednosti, posto su Kinezi ispred ostalih americkih privatnika, a drzavni program im je mnogo ozbiljniji od ovoga sto NASA radi.
Nezaborav alo preteruje dok hvali Kineze. Uspeli su prvi da lansiraju raketu na metan. Ameri prave par slicnih projekata ali sa mnoooogo vecim raketama, najbolji primer je SpaceX-ov Starship.
Ne navijam ja za njih, ja samo konstatujem tuzno stanje stvari po Amere. Koliko vidim, tvoje pracenje ove oblasti se sastoji samo od vidljivijih stvari oko SpaceX i mozda neke NASA flagship misije jednom u 3 god, sto je svakako legitimno ali dosta promaseno u kontekstu prognoza za buducnost. Takvih je i 97% pratioca pomenute kompanije, prvestveno u US. Kako stvari idu Kinezi ce prvi da se spuste na Mjesec u ovoj novoj trci, prvi da dopeljaju uzorke sa Marsa i prvi da spuste covjeka na Mars.
A blizi se i novi let Starshipa, uradjen je prvi test novog sistema za zastitu of jakih plamenova raketle.

Najeba ptica opet. Otvori su ukoso usjeceni da voda pod pritiskom ne udara direktno u motore, cini mi se.

Pratim sva poletanja, ali me slabo interesuju svemirske organizacije koje ne dele svoja istrazivanja, detalje i uspehe sa drugima.

Pratim sva poletanja, ali me slabo interesuju svemirske organizacije koje ne dele svoja istrazivanja, detalje i uspehe sa drugima.
Rekao bih bas da ne pratis, jer nikada nisi komentarisao ni evropske, indijske misije, niti pokazao bilo kakav interes za ostale americke privatnike. Mislim, to je sve licni izbor, ono sa cime se ne slazem je suludo pljuvanje SX konkurencije i podcjenjivanje Kineza, sto govori o vrlo povrsnom poznavanju ove oblasti. Kinezi dijele dosta toga samo sto nije bas marketinski lako svarljivo kao kod Maska, niti gudi po strastima toliko. Vise je vezano za akademsku sferu i potrebno je kopati za informacijama. Ono sto se zapravo da procitati je zastrasujuce u ambiciji, mnogo grdje od americkih planova.

Nazalost, mislim da se iza tvojih stavova, generalno po pitanju stvari koje su ti predmet interesovanja nalazi dublja problematika i da samim tim bilo kakvi pokusaji racionalne rasprave su bespredmetni.

Back
Top Bottom