• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Elon dao dobar briefing o prvom Starship testu.

- Posle booster testa nisu ocekivali ovoliko unistenje podnozja launchpada, trenutna teorija je da je udar motora kompresovao pesak ispod temelja, i da je to izazvalo pucanje odozdole. Steta nije velika, ciljaju totalno popravku i spreman launchapd za sledeci let za 6-8 nedelja.
- Spremali su od ranije veliki hladnjak za zastitu betona, nije jos spreman, mislili su da mogu bez njega jedan let. Dve velike metalne ploce, ogroman pritisak vode, i gomila rupa sa kojima ce voda prskati na gore i nadjacati plamen rakete.
-oba stage-a su strukturno prosli bolje od ocekivanog
- 3 motora nisu bila pokrenuta od starta
- na t+27 motor 19 prestao da komunicira i desila se mini eksplozija koja je uklonila heatshield-ove od svih susednih motora
- t+60 dodatna heatshield steta
- t+85 engine 6 prestao da vrsi komande za thrust vectoring, spin pocinje
- Najveca neplanirana izmena za sledeci let ce biti licenciranje novog launch abort sistema, treba im vise eksploziva. :D
- Nemaju direktne dokaze da je ROCK TORDNADO ostetio motore
- Sledeci booster9 ce imati dosta bolje motore, bolji heatsheid mehanizam
- Booster 7 je imao unique motore, svi pravljeni rucno sa dosta custom popravki dok su ucili kako da ih prave. Booster 9 ima standardizovane motore.
- Za sledeci let hoce da pojacaju kontrolni deo motora, da sprece da jedna greska iskljuci vise motora odjednom ili da motori ostanu bez thrust vectoring mogucnosti
- Booster 7 je koristio hidrauliku za trhust vectoring, gubitak pritiska = single point of failure za sve. Booster9 ima zasebne elektricne motore za svaki centralni motor koja radi thrust vectoring
- Cilj za sledeci let = booster separation & reaching orbit.
"deecent chance of reaching orbit" / "better than 30% chance" / "more likely to reach orbit than not"
- Ciljaju na 4 leta ove godine, mozda 5. Cena starship projekta ove godine oko 2 milijarde dolara, ne planiraju da sakupljaju dodatni novac.
- Falcon9 2nd stage prave od nule za 3 dana, proizvodnju raptor motora su usporili jer ih imaju vise nego dosta
- Prvo poletanje je imalo 5 sec period pripreme za poletanje sa upaljenim motorima koji su razbijali temelje launchpad-a,
buduci letovi ce smanjti taj blast period da bude duplo manji [<3sec].
- Krivo poletanje starshipa je izazvano motorima koji se nisu upalili, buduci letovi nece ciljati na takav liftoff. Ciljace da idu tacno na gore.
- Svaka sekunda rada motora moze da isece "half a inch to a inch of steel". Test je preleteo blizu preko launch ring-a ali nije bilo ostecenja.
- Ne misli da ce biti problema oko "zagadjenja", malo peska se diglo i nista vise. Buduci letovi nece dizati oblak prasine. Dva dana posle leta bio jak vetar u tom delu teksasa, napravio pravu stetu.
- Full Starship reusability za ~ 2-3 godine.

Хтједох баш ово поставити, гомила масних информација о најзначајнијем астрофизикалном догађају године. Не бих се сложио са оптимизмом код Илона, мора човјек да титра инвеститорима. Караће их FAA опасно за ово, код њих мазање очију које Маск практикује са јавношћу не пролази. Коцкали су се и попушили.

Сажето у артикл:

Ево и бекап линк, за сваки случај.

мора човјек да титра инвеститорима.
SpaceX nije javna kompanija, nema Elon [navodno 44% vlasnik firme] uopste potrebe da podmazuje ista. Govori kako jeste. Kompanija posluje u plusu, imaju ugovore sa svima zivima da im dizu tovar u orbitu [ukljucujuci i US vladu i vojsku], a dobili su ugovor za $2.9 milijarde za sletanje Starshipa sa posadom na mesec [isplata u delovima posle ispunjenih ciljeva].

Navodno ce uskoro da odvoje Starlink u zasebnu kompaniju koju ce da bace na berzu.

J.Koreja, Turska, Italija, Nemacka [sve "komunikacioni" sateliti za prisluskivanje :D], SiriusFM, Intelsat, Inmarsat, Eusat, OneWeb...

Ovo je za 2020 and beyond

Evo i sad ce Evropljani da ih mole da dizu osetljivi tovar u orbitu jer jos malo i vise nemaju Arianu 5, a pravljenje nove serije se oduzilo.

SpaceX nije javna kompanija, nema Elon [navodno 44% vlasnik firme] uopste potrebe da podmazuje ista. Govori kako jeste. Kompanija posluje u plusu, imaju ugovore sa svima zivima da im dizu tovar u orbitu [ukljucujuci i US vladu i vojsku], a dobili su ugovor za $2.9 milijarde za sletanje Starshipa sa posadom na mesec [isplata u delovima posle ispunjenih ciljeva].

Navodno ce uskoro da odvoje Starlink u zasebnu kompaniju koju ce da bace na berzu.
Зашто сте толико болесни?

Једна од укупно двије особе са којима се слажем више од 50%.

Ako imas vremena za par pitanjca oko starshipa, kako ti se cini onaj test?
Meni ono razvaljivanje betona ispod izgled kao nesto sto nikada ne bi proslo u tradicionalnoj sferi

mah kakvi, trainwreck sigurnosni
morat će se tu radikalno mjenjati stvari što se tiče testiranja i sigurnosnih standarda

i ja sam nageo tom utisku, onakva kolaterala... jos su GSE ostetili
mada cudi me da im nasa nije uzde zategla
imaju ljude dole

mah vjerovatno je testiranje urađeno samo radi investitora, pa ako prođe, prođe a vjerovatno su i sami bili svjesni da su male šanse
svakako da je očekivano da imaju sa ovom konstrukcijom 3 ili 4 neuspješna testa
samo su oštećenja bila prevelika
čak i za tu prognozu
ali eto vdijet ćemo u sledećim testiranjima

mask rece prekljuce da gubici motora, cak i ona prva 3 nisu od udara krhotina, po dosadasnjim saznanjima
sto je u stvari gora opcija
sto se tice rakete

da, čini se da je dublji inžinjerski problem u pitanju
ako nisu neki detalji iznešeni
ali meni se to odmah činilo tako
i prije ovog njihovog službenog izvještaja

ova vecinska grupa fanova stalno ponavlja da sx nema investitore i da im pare ne trebaju, da sve od posla zaradjuju
meni je to nerealno
ko su glavni investitori za kompaniju?

ne zna se javno, zna se da kompanija nije većinski u vlaništvu maska
ima oko 47%
a ima glasačka prava na oko 75%
ostatak su vjerovatno angel investitori
tj elita sa vrha piramide

cuh podatak da on ima oko 44%

bilo je glasina da je prodao neke dionice
tako da je moguće

Da, ima smisla jer elita drzi kontrolu nad tako osjetljivom oblascu.
Imas li neke nove informacije o Long March 9 raketi?
Slabo se prica o onoj navodno jednokratnoj verziji ali motori za nju se testiraju. Oni dvokomorni YF-130.
Sva prica na zapadu je oko visekratne verzije sa YF-135 motorima, mada sada su i neku novu najavili.

zadnji info koji ja imam je iz aprila ove godine vezan za yf-79
nakon toga ništa

on se i dalje testira i mislim da je vezan za obije varijante

da, on je vezan za treću fazu, i expander planirani
ali to je to manje više, nije neki dublji info bio vezan za njega
tj njegovu primjenu
mada je on svakako zanimljiv zbog mješavine hidrogena i oksigena u pogonu primarno
ali dok ne vidimo neke konkretne testove
i dalje je više konceptualni plan po meni
svakako dosta konceptualno naprednije od ovoga što space x promovira i radi
mada bez praktične konkretnosti

treca faza LM9 projekta?

da
mislim da space-x sve više inžinjerski kaska za kinezima
barem konceptualno
rekao bih i idejno
ali to su ta ograničenja kapitalističke retorike

Ovako na keca to se cini kao radikalna tvrdnja

da, ja sam relativno usamljen u tim dojmovima, no vrijeme će pokazati, i guess

u cemu se ogleda to kinesko vodjstvo u ovoj oblasti?

rekao bih prije svega u modularnosti i korištenju alternativnih energetskih solucija
čini mi se da kineska svemirska industrija je mnogo više uvezana sa savremenim industrijskim dizajnom, nego li što je slučaj kod drugih
koji i dalje manje više recikliraju nasa ideje stare 20-30 godina
barem je moj takav utisak
pomalo je paradoksalno da je zapadnjački svemirski inžinjerin dosta više konzervativan od kineskog
mada to vjerovatno ima i veze sa nekim širim inžinjerskim matricama
zapad je zarobljen u energetskoj matrici prostor-vremena mislim
i ovi tipovi poput muska su savršen pokazatelj toga

> zapad je zarobljen u energetskoj matrici prostor-vremena mislim
sta bi ovo znacilo?

suviše fokusa na ajnštajevsku real-fiziku nasuprot one kvantne
to je po meni nazadno razmišljanje dugoročno gledano
no vrijeme će pokazati kako rekoh

ono sto ja znam o kineskoj svemirskoj industriji govori da oni dosta konzervativno prate svoje planove
ne vidim neku radikalnu inovaciju
cak i ove nove rakete im kaskaju za americkim

lm-9 je negacija toga, projekat je mjenjao modularne planove najmanje 10 puta do sada, višee nego bilo koji space x projekat u historiji kompanije
kinezi ne mogu još uvijek konkurisati fosilnim američkim raketama
ali to je svakako ćorsokak dugoročno gledano

u predhodnom razgovoru o pomenutoj raketi smo se slozili da je ta inflacija dizajna u stvari vise posledica birokratske prirode projekta i eventualne manipulacije medijima

ključni problem svemirske industrije je energetski, i to mislim kinezi shvataju
zapad ne
zapad misli da je solucija u beskonačnoj iteraciji modela starih 30 godina
ti modeli su kratkroročno efikasniji, ali dugoročno, mislim da nemaju nikakav potencijal
da, ali bolje je imati i inflaciju dizajna, nego minimalni dizajn
pošto je ova space x proba nedavno, eklatantni primjer šta se dešava kada ti se dizajn svodi na to, "ajmo malo da probamo"
i onda se američki mediji izdrkavaju na takav jedan projekat
kao epohalni uspjeh
no ajde, dobro je da se nešto dešava u svakom slučaju
maksimalni domet spacex i srodnih imtiacija su mjesec i mars, sve van toga neće biti moguće sa ovim njihovim vizijama
koga to zadovoljava neka nastavi da slavi te domete
ali ja mislim da kinezi imaju mnogo ambicioznije planove od toga

kada pominjes energetski model, mislis na dugorocnu dostupnost goriva ili na sposobnost biranog goriva da dobaci daleke destinacije, postigne vece brzine od dosadasnjih itd?
jer za metan i vodonik nije kriza
reklo bi se u S. Sistemu uopste

mislim da je konačni cilj da se dođe do kvantnih motora i kvantne energije
i da se srušti koncept prostor-vremena
ali svakako i za dalji solarni sistem, fosili neće biti dovoljni

da, to su te tvoje dalekosezne teorije... nisam siguran da LM9 projekcije imaju direktnije veze sa tim
a i pominjali smo vise puta da je i baza na mjesecu sada na dugom stapu...

ali svakako i za dalji solarni sistem, fosili neće biti dovoljni

Na kraju krajeva, cak je i sam Mask govorio o tome da ce kolonije na Marsu biti veliki "forcing" faktor za dalji napredak
plus sto smo se saglasili da vjerovatno rade na rotirajuce-detonirajucem potisku
sto je vec next level u odnosu na ovo danas

sve je to na dugom štapu i moje ideje i kinezi i mask...

ideji i koncepti su jedno, razjebani beton je svakodnevnica tog drilinga
tu mora biti raskoraka u svakom slučaju
ali bitno je svakako raditi na oba kraja
kineska misija na mjesec sa ljudskom posadom će mislim biti samo je pitanje kada
baze na marsu će biti ali pitanje koliko stabilne
i za koliko vremena
ali i dalje mislim da su kineske idejne koncepcije jedini korak naprijed i za dalji solarni sistem i za nešto više, barem od onoga što imamo trenutno
ne mora nužno znaćiti da će oni biti lideri u tim idejama
čak bi to i bilo opasno
ova kineska država trenutno kakva je, je opasnost kada je lider u bilo čemu

to je evidentno po odnosu prema sopstvenom stanovnistvu, narocito nizim slojevima
o jadnicima po africi, pakistanu, jamajci i slicno da ne govorim
> kineska misija na mjesec sa ljudskom posadom će mislim biti samo je pitanje kada
Wu Weiren je najavio 'sigurno' aluniranje posade prije 2030-te.

da, mislim da ništa od ljudi na mjesecu do kraja 2030-tih
osim ako se neki radikalni novi proboj do tadane desi
a za to su male šanse
a i ovo za kraj 2030-tih je optimistično
ne vjerujem da ćemo stabilne baze na marsu vidjeti do 2050

kako stvari idu, kinezi ce preteci amere sa ljudima na mjesecu, u ovoj novoj trci jelte
meni se ono refilovanje starshipa cini kao najveca komplikacija koja ce amere da zakoci

da, to je sve izvjesnije, sem ako ne dođe do neke radikalne promjene politike i svijesti
privatni kapitalizam dugoročno ne može konkruisati ovom kineskom mehanizmu
ne samo na mjesecu nego bilo gdje drugo
nah, mislim da će starship doći na svoje kad tad, u ovim planiranim okvirima, mislim da je njima dugoročno više upitno šta će kinezi ponuditi kao odgovor tome
pošto se starship trenutno u ovom čemeru američke svemirske ideje vidi kao vrhunac u sledećih 100 godina
a to mislim neće ići
po meni jedini vid funkcionalnog otpora bi bilo pravljenje neke korporativno-nacionalne unije kao odgovor kini
dakle imati slične ekonomske mehanizme kao kina ali sa primjesom zapadne individualne zaštite
i u nekom pan-nacionalnom ključu
ali male su šanse za to
kineska dominacija je izvjesnija
usa u ovim trenutnim političkim, ekonomskim i ideološkim okvirima neće moći parirati kini

shigicaju se oni sto sa zakonskim regulativama, sto sa okupljanjem saveznika

mah nema od toga ništa u ovoj trenutnoj formi
usa mislim da mora zamrijeti kao politički entitet da bi se nešto mnogo močnije rodilo

ne znam, cini mi se da je nerealno da kina zavrne shiju americi i citavom zapadu i JK, Japanu odjednom

svakako ne odjednom
govorimo o sledećih 50-100 godina

pa oni ce je pratiti... sto kina bude vise sirila pipke
oni ce se sve vise joguniti i uvezivati

i govorimo o kini koja drži cijelu rusiju i veći dio afrike i azije

Кинези боље прате од америчке владе:

To je samo random analiza. A i ono, moraju blisko da prate SpaceX, kako bi drukcije mogli da ih precizno iskopiraju? :P

Musk je rekao suprotno, da je pocetni drift bio zbog ne-paljenja 3 motora. Buduci launchovi ce ciljati da idu pravo u vis sa svim motorima.

Метанско чудовиште BE-4 је досегао оперативну фазу. Први лет на Vulcan ракети, а покретаће и први степен New Glenn-а. Сада слиједи убрзавање фабричке производње и надоградње на следеће блокове. Питам се баш да ли ће га користити и на временски далекој New Armstrong ракети. Грдан је, 3-4 пута већи од Raptora и направљен са много простора за даљи развој, тако да са дуплим или чак троструким бројем мотора имаће опет мање од садашњег Starshipa, а са неупоредиво већим потиском. То ће свакако подразумјевати и много већу ракету од Starshipa, промјер 14-20 метара, можда и више чак.

Ariane породица ракета, инжињерска ремек-дјела.

Ротација неупоредиво бржа него код америчких компанија током развојне фазе. Након првог неуспјелог лансирања ОПЕТ имају шансу да буду прва метанска ракета која је постигла орбиту.

Могло би се десити да у јулу и Руси и Индијци лансирају лендере ка Мјесецу. За ову индустрију датуми су јако близу, тако да ће вјероватно кренути обије мисије, сад да ли ће и једна се спустити на површину, то је питање... нарочито за Русе.

Ove nedelje je SpaceX lansirao svoj 200. uzastopno uspesni Falcon let.

Takodje, SpaceX je ugovorio dizanje mini svemirske stanice Haven-1 do niske orbite, bice organizovani letovi do te stanice gde ce Dragon spacecraft delimicno biti orgovoran za life support dok je dock-ovan.

Ауууу, невјероватно! Ово је за сваки респект. Како ми је промакло да раде на трећој генерацији мотора, баш сам пратио. Можда нису причали много о њој, не видјех нигдје да помињу V3, углавном су фанови помињали теоретски. Могуће да није ни поменута официјелно до сада та верзија. Свака част, импресиониран сам.

Већ је 300 бара у предкоморама био неки скоро недостижни идеал, када су дошли до те границе скинуо сам капу и наклонио се до земље али нисам очекивао да ће моћи тако да гоне оперативно, а они већ дошли до 350 у тестирањима, сунце ти пољубим.... и скоро 9000 тона потиска, ју јбт. 270 тона по мотору! 🤯

Вјероватно су усавршавали хибридне легуре како су добијали податке од тестова. Апсолутни свјетски рекорди у мотору те величине, а по притиску у предкоморама без обзира на величину.

Да, верзију 3 нису помињали до сада.

Back
Top Bottom