• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Odlicno prodje misija! Ovo mi je uvijek bilo fascinantno, da li misije koje nisu projektovane za to mogu prezivjeti lunarnu noc?
Bice zanimljivo vidjeti, jer su sigurno radili dosta slozene izolacije.

Luna-25 je imala izotopski grijac. ☹️

О овоме ја причам већ неких 4 године, а планови евидентно постоје минимум 10 година, вјероватно и знатно дуже познавајући Кинезе.
Америка ни на врхунцу свемирске моћи током 60-их није имала овакве планове, најдаље што су добацили у изјавама су снови Фон Брауна о мисији на Марс, од чега није није било нимало реализовано.
Кинески званичници никада не теоретишу у празно, овакве изјаве су по правилу најава правих ствари, штавише када шпекулишу да би могли нешто да раде на овом трагу можеш бити сигуран да су пројекти у пуном погону и већ финансирани.
Тако су и за овај Мјесечев програм људске посаде говорили како ће можда радити, кад оно он већ годинама у развоју хардвера.
Импликације ове вијести су несагледиве. Ово значи да сигурно већ имају нове типове погона у развоју, далеко испред ових садашњих по могућностима.

Сва срећа па је ту СпејсЕкс да спаси ствар... /s

^ NASA je vec odradila stvari sa tog spiska, SpaceX je tu ne da "spasi stvar" nego da omoguci nove misije. :p

Drugi starship test let uskoro.

Last edited:
^ NASA je vec odradila stvari sa tog spiska, SpaceX je tu ne da "spasi stvar" nego da omoguci nove misije. :p
Овако размишља и Конгрес. Не могу се у свемиру одрадити ствари, у смислу да су завршене, то је као да кажеш што бих јео сутра и надаље када сам данас јео? Наука је константно у процесу развоја, а овде има за државу много важнијих ствари од науке. Испреплетено је све.

Маск и СпејсЕкс раде баш доста маркетинга око FAA задњих дана, појачавају притисак. Наводи на списку су већински неодређени али сама чињеница да су у било каквом облику доспјели у јавност показује велику борбу СпејсЕкса са бирократијом. У овом случају сам на њиховој страни само дјелимично, у мањем проценту.

Kanal na You Tubu pod imenom gravutacioni manevar koji se bavi svemirskim istrazivanjima je nesto najbolje sto sam video na nasem jeziku.

Kanal opisuje tok skoro svih svemirskih misija koje je covecanstvo do sada izvelo. Takodje objavljuje detaljne opise vecine nebeskih tela koje su vredne spomena u nasem suncevom sistemu. U jos mnog zanimljivih prica na temu svemira i svemirskih istrazivanja.

Klipovi su kratki 10-15 minuta u proseku ali su prepuni informacija, prelepih slika i videa snimljenih u svemiru. Veoma mi se svidja stil naracije. Lako razumljivo i najvecem laiku bez zalazenja u sitna crevca.

Kanal ima na stotine klipova i dalje je veoma aktivan tako da na svakih 10-15 dana izlazi novi video.

Напредују тестирања. Мисија је покренута убрзано након што је постало јасно колико је кинески програм око Мјесеца одмакао. Добро је што ове нове CLPS компаније добијају уговоре од NASA, штета што нису много јаче погуране. Коментари су већински малоумни, ко је ова публика јбт...

Респектабилном брзином напредује пројекат. Биће много вајде од ове ракете у међупланетарним истраживањима.

OSIRIS-REx se vraca na zemlju uskoro posle uspesne misije sakupljanja kamencica za asteroida Benu pre 2 godine.

touch-and-go-osiris-rex-bennu-2.gif

Moze se pratiti orbita sletanja na eyes.nasa.gov
RqnOCJe.jpg

Last edited:
Back
Top Bottom