• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Затежу Амери али тешко да ће им такве методе објезбједити дугорочно лидерство.

Мислим да није било видеа више од 2 године, од теста Блу Ориџиновог мотора за лунарни лендер.

Опа, поткачи их један битан чика!

Опаааа, ево га! По први пут, из прве... и то Кинези! Још само да први орбитирају метанску ракету, пошто су већ први лансирали такву... па да ситуација постане још драматичнија у медијској сфери.

За мало више од сат времена би требали знати ко су астронаути који ће ићи у орбитирање Мјесеца на Артемис 2 мисији за неких 4-5 година. За очекивати је жену и астронаута афроамеричког поријекла, можда и обоје у једном. То ће бити први људи који ће орбитирати наш природни сателит у задњих 50 година. Под условом да мисија не окасни додатно.

Evo posade za Artemis 2. Poletanje za flyby oko meseca za godinu i po dana.
image.png

Od svih kandidata, Kristina mi je bila 100% lock. Za nju ocekujem da ce izaci na mesec prva u Artemis 3.

Poletanje za flyby oko meseca za godinu i po dana.
Дај боже да буде у том року али ето видјећемо. Дубоко сам скептичан.

Изузетно јака и прекаљена посада за ову историјску мисију, са годинама искуства на авионима и у свемиру. Честитке изабраницима!
2F0B5B12-6BFA-4201-AB5E-7A85A3E9995C.jpeg

Od svih kandidata, Kristina mi je bila 100% lock. Za nju ocekujem da ce izaci na mesec prva u Artemis 3.
Ја сам типовао да би Гловер могао бити дио двојца који ће се спустити на Мјесец. Сада са њима као дијелом ове мисије, поставља се питање да ли ће поново исте особе бирати за алунирање? Предност је у томе што ће скупити искуство и развити планирање, процесе и контролу. Негативне стране су потенцијална радијацијска изложеност, нарочито за жене, мада не би требао бити превелики проблем и 'winner takes it all' импликације, гдје не би хтјели да исти астронаути износе све важне мисије, како из практичних тако и политичких разлога.

Типујем да би Артемис 3 мисија могла озбиљно да окасни. Читав програм америчког повратка на Мјесец грдно касни, чак и прије овог кинеског цунамија. Сада је Старшип највећи фактор потенцијалног успорења, нарочито његово ретанкирање у орбити. Писао сам о томе више пута. Да не помињемо то да је НАСА била присиљена да изабере СпејсЕкс јер је понудио најјефтинију опцију, а Конгрес је одбио да Агенцији да веће паре.

Архитектура мисије је врло сложена, за њу ће бити потребно минимум СЕДАМ успјешних лансирања ракета од 70 мегањутна!

1 х SLS + Orion
1 x orbitalni rezervoar
4 x tanker
1 x Starship

Тако нешто никада није покушано.

Свака компликованија мисија од ове (као да већ није пакао) као на примјер враћање Старшипа без посаде на површину Мјесеца или враћање истог у орбиту око Земље ће захтјевати додатне танкере. То неће бити на првим мисијама али треба имати у виду за касније.

Са друге стране Кина ће користити само 2 лансирања са ракетом од које су све главне компонентне већ оперативно доказане, осим капсуле, а и она је тестирана.
Врло лако би се могло десити да прва жена на Мјесецу не буде Американка.

Last edited:
Here we gooo! Ciljaju Starship poledanje pocetkom sledece nedelje.
Fs4EaTHXsAAy0JV.png

Evo i odlcnih intrervjua sa Hoot Gibson-om, misija gde su astronauti primetili jako osteceno krilo Shuttle-a, i Shuttle misija prvog docking-a sa Mir stanicom.

Супер што се овај лендер ради и даље, надам се да ће добити уговор, чак и испред Blue Origin-ове екипе. Помињу на крају евентуалну сарадњу са СпејсЕксом чији Танкер послат у Мјесечеву орбиту би омогућио неколико спуштања и дизања у орбиту од овог Дајнетиксовог лендера.

Експоненцијални раст капацитета на свим пољима.

Ауууу, ал' се прцају у коментарима! :ROFLMAO: Шефови астро-физикалних гиганата вербално набадају једни друге ал' све господски, испод појаса, хаха.

Opa, moze ovaj lender stati u teretni prostor adaptera za buduci EUS, sto znaci da istovremeno i Orion i lender mogu biti poslati ka Mjesecu u jednom lansiranju SLS-a. Bice potrebno drugo lansiranje za gorivo za Alpaca-u ali cak i sa tim bice egal kineskoj arhitekturi sto se tice slozenosti glavnih faza. Ne znam tacno proracune za masu za ovaj natankani lender, vjerovatno ce jos setati ali uz jos eventualnih nadogradnji SLS-a mozda se postigne cak i jedno lansiranje. To bi bilo fenomenalno. Kada se vide margine za nosivost sa lansiranjima uz EUS i eventualno nove pomocne potisnike od NG, mozda se postigne.
Ovo je informacija koja se dugo cekala, nadam se da ce ovaj lender dobiti drugi tender.

Необично да нису лансирали макар неколико комерцијалних терета са овом ракетом, што многе ствари чини сумњивим...

The biggest change is a move away from full reusability.
Носивост је сада постала грдно већа у односу са Falcon 9 и са повратом првог степена. 15 t vs. 23,5 t. Само што треба то дочекати, нарочито са овом вијести.

Чини се да циљају 17-ти за лансирање. Мада одгоде су могуће.

Види њега, повратак након годину дана! Један од најбољих канала има нови видео после толико времена, овај није нешто пошто је извјештај али иначе има сјајан садржај.

Бјежиш од ње ал' не бјежиш од њега док те жега...

Back
Top Bottom