Poletanje za flyby oko meseca za godinu i po dana.
Дај боже да буде у том року али ето видјећемо. Дубоко сам скептичан.
Изузетно јака и прекаљена посада за ову историјску мисију, са годинама искуства на авионима и у свемиру. Честитке изабраницима!
Od svih kandidata, Kristina mi je bila 100% lock. Za nju ocekujem da ce izaci na mesec prva u Artemis 3.
Ја сам типовао да би Гловер могао бити дио двојца који ће се спустити на Мјесец. Сада са њима као дијелом ове мисије, поставља се питање да ли ће поново исте особе бирати за алунирање? Предност је у томе што ће скупити искуство и развити планирање, процесе и контролу. Негативне стране су потенцијална радијацијска изложеност, нарочито за жене, мада не би требао бити превелики проблем и 'winner takes it all' импликације, гдје не би хтјели да исти астронаути износе све важне мисије, како из практичних тако и политичких разлога.
Типујем да би Артемис 3 мисија могла озбиљно да окасни. Читав програм америчког повратка на Мјесец грдно касни, чак и прије овог кинеског цунамија. Сада је Старшип највећи фактор потенцијалног успорења, нарочито његово ретанкирање у орбити. Писао сам о томе више пута. Да не помињемо то да је НАСА била присиљена да изабере СпејсЕкс јер је понудио најјефтинију опцију, а Конгрес је одбио да Агенцији да веће паре.
Архитектура мисије је врло сложена, за њу ће бити потребно минимум СЕДАМ успјешних лансирања ракета од 70 мегањутна!
1 х SLS + Orion
1 x orbitalni rezervoar
4 x tanker
1 x Starship
Тако нешто никада није покушано.
Свака компликованија мисија од ове (као да већ није пакао) као на примјер враћање Старшипа без посаде на површину Мјесеца или враћање истог у орбиту око Земље ће захтјевати додатне танкере. То неће бити на првим мисијама али треба имати у виду за касније.
Са друге стране Кина ће користити само 2 лансирања са ракетом од које су све главне компонентне већ оперативно доказане, осим капсуле, а и она је тестирана.
Врло лако би се могло десити да прва жена на Мјесецу не буде Американка.