• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Свемирска истраживања

Ауууу, јбт... очекивао сам да ће ово стићи некада касније у току развоја али пројекат је толико узнапредовао да већ сада могу да имају напредне симулиране прорачуне за ове тврдње. 170 тона НЗО носивости, јеботе. И још боље, ово ће наставити да расте, вјероватно ће успјети да прегурају 200 тона, а када крену да издужују оба степена (исто су радили и са Фалконом 9) можда се прегура и 230-250 тона. Што је најјаче, сличне носивости се могу очекивати и за Мјесец и Марс са ретанкирањем.

Кинези гурају свој програм супертешких ракета, такође. Ова мрцина би требала имати пројектовану носивост 140 тона, што значи да ће после вјероватно моћи да подигну доста.

9.5 метара, што ће рећи да је заокружени модел ракете са сајма, приказан на твиту (намјерна?) грешка, јер је то модел вишекратне ракте која ће доћи касније и за сада пројектована за 10,6 или 11 метара пречника, могуће измјене. Овај танк је за (дјелимично?) једнократну верзију која ће имати бочне потиснике (осим у 9B варијанти). Исти твит је постављен од лика запосленог у државној агенцији, опет сам већински убјеђен да циљано преплављују етар са неукслађеним информацијама. Биће интересантно видјети ове западне аналитичаре и новинаре када морадну покусати све оно што су прдили ево већ пола године и више. Лулз.

Ауууу, јбт... очекивао сам да ће ово стићи некада касније у току развоја али пројекат је толико узнапредовао да већ сада могу да имају напредне симулиране прорачуне за ове тврдње. 170 тона НЗО носивости, јеботе. И још боље, ово ће наставити да расте, вјероватно ће успјети да прегурају 200 тона, а када крену да издужују оба степена (исто су радили и са Фалконом 9) можда се прегура и 230-250 тона. Што је најјаче, сличне носивости се могу очекивати и за Мјесец и Марс са ретанкирањем.

Кинези гурају свој програм супертешких ракета, такође. Ова мрцина би требала имати пројектовану носивост 140 тона, што значи да ће после вјероватно моћи да подигну доста.

Meni se cini da on ne prica ovde o Starshipu, nego o kolicini tovara koje su Falcon poletanja ostvarila od pocetka godine.

Meni se cini da on ne prica ovde o Starshipu, nego o kolicini tovara koje su Falcon poletanja ostvarila od pocetka godine.
Ееее, вјероватно си у праву. Знам да су циљали 150 тона у НЗО и контекст од твита ми се учинио у смислу "ове године ћемо по први пут имати могућност за 170 тона у орбиту у једном лансирању". Мада свакако треба очекивати цифре које сам наводио у твиту, због ранијих пројекција и јесам се зајебао.

The robust and versatile design of the company's Blue Ghost transfer vehicle and its propellant reserve will enable a variety of mission opportunities, including lunar sample return to Earth, further exploration to nearby planets like Mars and Venus, and long-duration orbital services, such as communications and surveying.
🫶

Ako moze da prezivi Veneru, onda je zaista odlicno odelo. :D

Ako moze da prezivi Veneru, onda je zaista odlicno odelo. :D
Други линк и њему припадајући цитат су одвојени од првог, ради се о роботизованим мисијама до наведених небеских тијела, помоћу лендера/сонде и свемирског степена-тегљача, убрзивача.

Нема тог одијела које би могло да издржи услове на Венери, нити сам концепт свемирског скафандера је одговарајући за то. Не вјерујем да ће се човјек спустити на површину тог небеског тијела у следећих 100 година, минимум. Биће крстарења у облацима за неких 40-60 година али људска нога на површини, тешко.

Iskusno su prikazali svemirsko odelo u crnoj boji da ih ne bi prozivali woke ratnici 😆

Очекивано да неће стићи у марту, мада и мај је врло могућ, као што рекох. Штавише, очекивао бих прије мај него април.

Samo da dobiju sve dozvole i krenu, onda ce biti gomila redovnih Starship testova.

Samo da dobiju sve dozvole i krenu, onda ce biti gomila redovnih Starship testova.
Дозволе никада нису била кочница. То је мантра коју ова највећа група СпејсЕкс фанова непрекидно понавља. Утицај америчке владе на компанију је све већи, доста људи из Насе је убачено у СпејсЕкс да би повећали сигурносне стандарде. То се десило после оне експлозије у моторима од теста у коме није било паљења чак, у јулу прошле године. То је донекле успорило тестирања али као што видимо сада чак и она најзахтјевнија пролазе релативно безболно. Шта вриједи што јуриш са тестирањима и стижеш нереалне рокове када губиш прототипове и мораш понављати чак и из неких баналних превида. Свакако напредак у односу на дивљаштво које је владало раније.

Мислим да и Амери планирају нешто тако са овим приватним модулима које ће качити на МСС, којој је преостало још неких 7 година живота, осим ако је после не утрапе приватним иницијативама, што је врло могуће.

Велики успјех Relativity Space-a, прве ракетне компаније која штампа ракете, преко 95% масе. Упркос томе што ракета није досегла орбиту (као ниједна до сада од приватних на првом лансирању), сви главни циљеви су постигнути. Иако ова ракета има врло импресивне могућности за категорију малих носача, она ће служити примарно као тестни пројекат за много моћнији Terran-R, који ће у потпуно вишекратном режиму имати носивост од 20 тона, за 5 тона више од Falcon 9 у дјелимично вишекратном режиму. Мада би било добро да и Terran-1 задрже дуже у оперативи, имајући у виду шта се све може урадити са њом.
Тај плави пламен... :love:

Бонус CGI видео шта нас чека у блиској будућности од течњака на метан.

Last edited:
Прво Disco Elysium, сада ово. Једини инструмент који морају да понесу је четка за тимарење мјесечеве прашине.

Back
Top Bottom